tisdag 17 maj 2022

Paralella berättelser- tisdagstrion

         

Bokbloggen Ugglan&Boken har en tisdags trio, där det är nytt tema varje vecka, och vi uppmanas hitta på vår egna trio. Idag handlar tisdags trion om vilka böcker man har som har som innehåller parallella berättelser. 

Här har jag valt "Den glömda kokboken" av Christoffer Holst, som handlar om restaurangkritikern Max i nutid och hans mamma i dåtid.

Nästa bok jag har valt är "Breven som länkar oss samman" av Anne-Lie Högberg, som handlar om Maria som driver ett litet pensionat som har renoveringsbehov samtidigt som vi får följa Axel i början av 1900-talet som emigrerade till Amerika som arton åring.

Den sista boken jag valde är "Stanna hos mig" av Ulrika Lagerlöf, som handlar om Malin i nutid som åker till ett litet torp i småländska skogarna samtidigt som vi får följa Vera i början av 1950-talet.


Från baksidan;

SMAKRIK FEELGOODROMAN OM FAMILJEHEMLIGHETER OCH NYA CHANSER

Max Nyström är en hyllad restaurang-kritiker, men ingen vet att han fått sparken från tidningen han jobbar på, och dessutom tvingats flytta in i sin mosters ateljé. Max nyfikenhet väcks när han tittar en gammal receptsamling i ateljéns bokhylla, skriven av hans egen mamma. Hon som försvann spårlöst för över trettio år sedan.

I slutet av 80-talet lämnar unga Kicki Nyström Västervik för storstaden. Hon har fått jobb på bistron Lilla Champen, och njuter av att vara en del av storstadens vimmel. Men underbart är kort, och livet tar snart en oväntad vändning.

Samtidigt som Max börjar söka sin försvunna mamma lär han känna servitrisen Olga. Tillsammans börjar de nysta i mysteriet, men vägen till sanningen blir både snårig och känslosam.


Från baksidan;

Maria älskar sitt lilla faluröda pensionat vid Mälarens strand. När det måste stängas tillfälligt vänds hennes tillvaro upp och ner och hon tvingas fylla sin tid med annat än arbete. Av en slump hittar hon brev i sin mormors gamla sekretär, ett brev som mormodern själv har skrivit och som aldrig nådde mottagaren. Mysteriet blir som en drog för Maria och hon börjar gräva i sin mormors förflutna. 

Hon läser om Axel som bestämmer sig för att lämna Rödeby och den fattiga tillvaron Han och hans familj hamnade i när fadern dog. I tron om att han flytt är det enda som kan rädda familjen, kliver han ivrigt och naivt ombord på ångfartyget till New York endast arton år gammal. 

Bit för bit lägger Maria det pussel som är hennes släkts historia. Snart framträder e  bild av ett mörkt familjedrama som kommer att ta henne över havet till 1900- talets Amerika.

Breven som länkar oss samman är en relationsroman inspirerad av författarens egen släkthistoria- om att gå vidare efter en tragedi och om hur en familj kan hitta tillbaka till varandra trots att det ligger flera årtionden och ett hav emellan dem. 


Från baksidan;

RESAN till det lilla torpet i den småländska skogen är ett sätt för Malin att få en paus från jobbet på PR-byrån, och försöka ta igen förlorad tid med sin femåriga dotter Alice. Men torpet visar sig bära på.en historia som ingen av dem kunnat ana, som gör både Malin och hennes dotter till medspelare i något okänt.

Vad är det Malin ser skymta förbi innanför övervåningens fönster? Och varför börjar Alice plötsligt gå i sömnen? Vad är det som är sant och verkligt, egentligen, och vem avgör skillnaden?

Ha en fortsatt trevlig dag!🐬

Kramizar Ninni

22 kommentarer:

 1. Den glömda kokboken är en annorlunda titel.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte läst någon i din trio, men Holsts bok kommer jag med största säkerhet att läsa någon gång.

  SvaraRadera
 3. inte läst dessa, verkar lättsamma, bra sommarläsning.

  SvaraRadera
 4. Högbergs böcker brukar jag gilla :)

  SvaraRadera
 5. Inte läst ... men det gäller ju de flesta böcker i hela världen ....

  SvaraRadera
 6. har inte läst någon utav dem. men författarnamnet Christoffer Holst är bekant

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det tänker jag att du känner igen. Han är bra.

   Radera
 7. Tack för tipsen. Har inte läst dessa böcker. De verkar trevliga.

  SvaraRadera
 8. Jag har inte läst någon av dem, men de verkar intressanta allihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag har läst dem och tyckte de va jätte bra. Alla tre är det.

   Radera
 9. Den glömda kokboken vill jag verkligen läsa, tycker om hans böcker!

  SvaraRadera
 10. Jag tackar för tips, blir sugen på alla.

  SvaraRadera
 11. Ja just det, Christoffer Holsts bok ska jag nog läsa snart, den har jag sett fram emot.

  SvaraRadera
 12. Tre helt okända böcker för mig. Tack för tips!

  SvaraRadera

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...