tisdag 6 augusti 2024

Den grymme prinsen

"Den grymme prinsen" av Holly Black utgiven av Miusförlag. Bokrecension; Detta är den första delen i en fantasy triologi. Boken handlar om den sjutton år gamla tjejen, Jude, och hennes två systrar. Deras föräldrar mördades när Jude och hennes tvillingsyster Taryn, var sju år gammla. Hon och hennes två systrar var tvugna att följa med till Älvaland, för att bo där, med den alv som mördade hennes föräldrar. De har en äldre syster, Vivi, som är alv och Jude och Taryn är dödliga. Jude blir inte väl behandlad hos alverna. Många av alverna föraktar nämligen de dödliga. Speciellt prins Cardan är den som plågar henne mest. Jude vill bli riddare för att undkomma honom, och dem han umgås med. Men istället dras hon in i ett nät av spioneri och förräderi. Ju mer hon lär sig av de andra spionera, ju skickligare blir hon. När självaste Älvalans framtid står på spel, måste hon ta till alla medel hon kan, för att säkerställa att hennes syskon är säkra. Hon måste även ingå i en farlig allians för att rädda dem alla. Kommer hon att lyckas?

Åh, den här boken hade verkligen allt och lite till! Författaren har lyckats fabulera ihop en underbar värld full av magi. Boken innehåller även spänning, romantik, förräderi, omöjliga val, och mycket mer. Den här boken går inom fantasy genren och gämförs med Game of Thrones. Så gillar ni fantasy, så får ni inte missa den här boken, för den är så så bra! Jag längtar redan till del två i serien. Jag blev fast redan vid första sidan. Jag gillar författarens miljöbeskrivningar och alla spännande karaktärer i boken. Boken är dessutom full av många intressanta varelser. Jude är en huvudperson som jag verkligen gillar. Trots att den hon och systrarna lever, med har dödat hennes föräldrar, har hon lärt sig att älska honom. Vi får lära känna tre helt olika tjejer i boken, och de har alla tre olika drömmar och mål i livet. Till den manliga huvudpersonen i boken, Cardan, så verkar han vara hård och elak på ytan, men är han verkligen det? Trots att boken hade hela 394 sidor hade den gärna fått haft fler. Jag tycker att omslaget också är tilltalande och fint. Denna grymt spännande bok får 🩷🩷🩷🩷🩷/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 5

På hemvägen stannar Taryn för att plocka björnbär bredvid Maskernas sjö. Jag sitter på en sten i månskenet och undviker avsiktligt att titta ner i vattnet. Sjön speglar inte ens eget ansikte- den visar en någon annan som har tittat ner i den eller kommer att göra det. När jag var liten brukade jag sitta vid strandkanten hela dagarna och stirra på fefolksansikten istället för mitt eget och hoppas att jag en dag skulle få se min mor titta tillbaka mot mig. 

Tillslut gjorde det för ont att försöka. 

"Tänker du hoppa över turneringen?" frågar Taryn och skyfflar in en näve bär i munnen. Vi är hungriga barn. Vi är redan längre än Vivi, har bredare höfter och tyngre bröst. 

Jag öppnar min korg och tar fram ett smutsigt plommon och torkar av den på skjortan. Det är fortfarande någorlunda ätbart. Jag äter långsamt upp det och funderar. "Du menar på grund av Cardan och hans tönthov?" 

Hon får en min som ser ut precis som den jag skulle kunna göra om hon var ovanligt tjockskallig. "Vet du vad de kallar oss" undrar hon. 

"Makarnas krets". 

Jag kastar plommonkärnan i vattnet och ser krusningarna förstöra möjligheten till alla speglingar. Jag gör en grimas.

"Du skräpar ner i en magisk sjö", säger hon. 

"Det kommer att ruttna bort", säger jag. "Och det kommer vi med. De har rätt. Vi är makarnas krets. Vi är dödliga. Vi kan inte vänta hur länge som helst på att de ska låta oss göra det vi vill. Jag bryr mig inte om ifall de inte vill att jag ska vara med i turneringen. När jag väl blir riddare kommer jag vara oåtkomlig för dem".

"Tror du Madoc kommer att tillåta det?" frågar Taryn och lämnar busken när taggarna får hennes fingrar att blöda. "Att du ska svara inför någon annan än honom?"

"Vad har han annars tränat oss för?" undrar jag. Utan ett ord börjar vi gå i samma takt, i riktning hemåt. 

"Inte jag." Hon skakar på huvudet. "Jag tänker bli kär."

Baksidestext;

JUDE VAR SJU ÅR NÄR HENNES FÖRÄLDRAR mördades och hon och hennes två systrar rövades bort för att leva vid Älvalands svekfulla överhov. Tio år senare vill Jude inget hellre än att höra hemma där, trots sin dödlighet. Men många av folket föraktar människor. Särskilt prins Cardan, den yngste och elakaste av över kungens söner. 

För att vinna en plats vid hovet måste hon trotsa honom - och ta konsekvenserna. 

Medan Jude blir allt mer indragen i palatsets intriger och bedrägerier upptäcker hon sin egen förmåga till list och blodsutgjutelse. Men när förräderi hotar att dränka Älvalands alla hov i våld tvingas Jude riskera sitt eget liv i en farlig alians för att rädda sina systrar och självaste Älvaland. 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Författarintervju med Elin Östberg

Denna författarintervjun handlar om Elin Östberg , som snart ger ut sin andra bok. Den kommer att släppas nu under hösten. Jag har hennes fö...