måndag 12 augusti 2024

En hemlighet för mycket-Gärdetböckerna del 1

"En hemlighet för mycket-Gärdetböckerna del 1" av Jenny Fagerlund utgiven av Bookmark förlag. Bokrecension; Annas sambo, Fred, har nyligen dött. Hon känner skuld då hon precis hade gjort slut med honom, när han dog. Men deras liv har bara varit en lögn! Efter begravningen, får hon reda på att alla deras fastigheter är belånade, och Freds företag har gått i konkurs. Dessutom har han tagit alla hennes sparpengar, samt även hennes fritidshus. Fred har lyckats lurat henne att skriva under paprena. Det visar sig att hon är helt utblottad, och kronofogds-myndigheten beslagtar hennes lägenhet på Strandvägen. Hon flyttar därför in i en lokal, där det har varit ett hunddagis förut. Nu måste Anna fundera hur hon ska gå vidare med sitt liv. Anna börjar snart hitta nya vänner, både fyrbenta och tvåbenta, då flera av vännerna vänder henne ryggen. Då kommer nästa slag- ett av Freds dyraste utställnings föremål har försvunnit! Det visar sig att Anna ska betala en stor summa pengar, till ägaren om det inte kommer fram. Även här har Fred lurat henne att skriva på. Nu måste Anna göra allt för att hitta föremålet. Hon får hjälp av advokatens son, Noel. Men fler verkar leta efter föremålet, och när någon gör inbrott i lokalen när hon inte är hemma, börjar Anna bli rädd på allvar. 

Detta är den femte boken jag läser av författaren, och detta är den första delen i en serie som heter Gärdetserien. Som alltid är Jennys böcker en njutning att läsa, och boken är både välskriven och engagerande. Det är bara att krypa upp i bästa soffhörnan och njuta. Boken väcker en hel del känslor hos mig, och jag finner snabbt sympati för huvudpersonen, Anna. Jag känner mig rätt så arg på sambon som lurat henne så. Väldigt orättvist och fult gjort! Det måste verkligen bli svårt att lita på någon igen efter ett sådant svek, tänker jag. När man hamnar i en kris, visar det sig också snabbt vilka ens verkliga vänner är. Det får huvudpersonen ganska snabbt lära sig, när några av dem plötsligt slutar att höra av sig. Hur reser man sig upp igen efter att hela livet har rasat? Jag gillar att Anna ändå lyckas resa sig upp trots alla motgångar. Jag gillar hur författaren gestaltar sina karaktärer, speciellt de fyrfota karaktärerna. Så goa! Författaren beskriver miljön på ett fint sätt också. Detta var en bra början på serien tycker jag. Jag ser redan fram emot nästa del. Det går att hitta mina föregående recensionerna av författarens böcker på min blogg. Denna bokpärla får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 5

ANNA SÅG UPP mot den stora stenbyggnaden medan regnet smattrade mot regnjackan. Natten i våningen hade varit en mardröm och hon hade haft svårt att sova. Eftersom nästan allt var borta hade hon använt några filtar som madrass och nu värkte kroppen efter att ha legat på det hårda underlaget. Tur att Kronofogden inte hade frågat om vi hade cyklar i alla fall, tänkte hon. När bilarna och pengarna var borta var cykeln det billigaste och smidigaste sättet att ta sig fram på. Dessutom älskade hon sin vita damcykel med flätad korg. Den påminde om när hon var liten och besökte mormors stuga. Då de cyklat på slingriga grusvägar till den lilla sandstranden som låg inklämd mellan sjöbodarna vid Ålands hav. Hon mindes fortfarande hur de slängt cyklarna vid stranden, sprungit ut på de vingliga bryggorna och kastat sig i det iskalla vattnet. 

Anna strök med handen över ansiktet för att få bort de värsta regndropparna och ringde på porttelefonen. 

Larsson & Bolunds kontor låg på våning två och efter att hon tagit av sig och skakat regnkappan gick hon uppför trapporna. Väntan klistrade mot jeansen och blöta hårtestar som letade sig ur hästsvansen hände runt ansiktet, men hon orkade inte bry sig om hur hon såg ut. 

I samma stund som Anna ringde på dörrklockan öppnades dörren utåt i en så hastig rörelse att hon fick kasta sig åt sidan. 

"Oj, jag såg dig inte." Mannen som öppnat dörren var samma person som hon sprungit in i sist hon var här. Nu log han och höll upp dörren så att hon kunde kliva in. "Vi lyckas visst alltid springa in i varandra." 

Anna mötte mannens blick och värmen i hans mörkblå ögon fick henne att klämma fran ett litet leende. "Jag ska träffa Egon Bolund." 

"Han är på sitt kontor. Vill du att jag visar dig in?" 

"Det behövs inte, jag hittar." Anna strök bort en båt hårslinga från ansiktet. 

Baksidestext;

NÄR ANNAS SAMBO, Fred, dör inser hon att deras liv tillsammans var baserat på en lögn. Den stora våningen på Strandvägen är belåna till max, likaså bilarna och alla fastigheter utomlands. Dessutom har Fred tagit Annas besparingar och hon står nu både barskrapad och utan hem. 

Efter att ha rasat ner till botten får Anna veta att det finns en lokal hon kan få bo i. Den är sliten och den tidigare hyresgästen, ett hunddagis, har lämnat den i all hast. Men Anna har inget annat val än att försöka anpassa sig efter den nya situationen. 

Trots att Anna försöker starta om på nytt är det omöjligt när flera saker inträffar som gör att hon måste ta itu med sitt förflutna en gång för alla. Snart inser hon också att Fred inte var den enda med hemligheter... 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skuggreglerna

"Skuggreglerna" av Greta Boström utgiven av Raben&Sjögren . För barn 9-12 år. Bokrecension; Vi får lära känna Lo, som precis ...