onsdag 17 april 2019

Karne-skriet från häxberget

Jag har verkligen hittat en ny superbra favorit författare. Kristina Soumela Björklund. Boken är utgiven av Miramir förlag och whipmedia. Hon skriver otroligt bra och den här boken Karne-skriet från häxberget är en riktig sträckläsar bok. Så spännande rätt igenom. Jag kunde verkligen inte släppa den och läste ut boken på en eftermiddag och kväll. Det var spännande att huvudpersonen kunde resa i tiden. Historien är bra och trovärdig. Gillar man det övernaturliga så är det verkligen en läsvärd bok.
Boken handlar om Märit, som jobbar på ett bokförlag. En dag kommer en gammal kvinna in på förlaget och berättar om häxprocesserna i Ångermanland. En häxa slängs in levande på bålet, men räddas av sin älskare. Hon lägger en förbannelse på den som hon tror har pekat ut henne för häxeri. På natten börjar Märit drömma mardrömmar. Hon befinner sig tillsammans med andra kvinnor i en annan tid. Hennes dröm är så verklig. Hon tror att drömmen beror på den gamla kvinnans otäcka berättelser dagen förut. Dagen efter åker hon till jobbet som vanligt. Märta och hennes kollegor börjar jobba med boken. De bestämmer sig också för att åka till Ångermanland för att lära sig mer. På natten börjar hon åter drömma om det förflutna. Då befinner hon sig tillsammans med en annan kvinna på en marknad. Hon heter Lenne. De ska köpa örter till någon Lenne kallar Karne. Några barn pekar ut en kvinna och berättar att hon har tagit med dem till Blåkulla. Hennes dröm är så verklig och när hon vaknar, hittar hon till och med ett blad av malört i håret. Hon fortsätter att läsa mer om häxor och har hittat en gammal bok från ett antikvariat. Hon läser även på internet. Efter en lunch på stan får hon syn på den gamla kvinnan och springer i fatt henne. Kvinnan ser in i ett skyltfönster och ser ut att sakna ansikte. Hon blir rädd och kvinnan går vidare. Hon återkommer då och då till 1600-talet och får uppleva möten och händelser. Hon träffar även Martin hennes sambo på stan och ska visa honom en klänning i ett skyltfönster. Då saknar även han ett ansikte och Märta flyr men när hon kommer hem är han hemma och lagar mat. Vid ett tillfälle när hon befinner sig på 1600-talet träffar hon en man som berättar att han heter Joen. När hon och hennes arbetskamrater Gustav och Rebecka kommer fram till stugan de ska bo i under deras vistelse i Ångermanland så upptäcker Märta att det är den stugan hon befinner sig i när hon är i 1600-talet. Hon får också syn på Martin på sin tidsresa och snart nystas hela den otäcka sanningen fram om varför hon reser till 1600-talet.

En riktigt spännande bok om häxprocesserna i Ångermanland.
Ha en fortsatt trevlig dag!
Kram Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Moorlandstallet- Den nya hästen

"Moorlandstallet- Den nya hästen" av Catherine Hapka utgiven av Bonnier Carlsen förlag . Boken är baserad på  Star-stable spelet ...