söndag 15 december 2019

Är det bara jag som bryr mig?

"Är det bara jag som bryr mig?" är skriven av Camilla Dahlson  och utgiven av Idus förlag. För barn 9-12 år. Boken handlar om utanförskap, psykiskohälsa och att tänka på vår miljö, men även ny funnen vänskap. Jag kan tänka mig att många barn idag kan känna igen sig i denna historia. Författaren har skickligt vävt in viktiga tankar och funderingar i historien. Tankar om miljön och återbruk och att tänka på klimatet. Man ska inte bara konsumera nya saker hela tiden. Känslorna känns äkta och trovärdiga. Wilma känner sig utanför i sin klass. Hennes miljömedvetna föräldrar gör att hon tänker i andra banor, än resten av klassen. De andra tänker på utlandsresor, shoppa och spela spel, medan hon tänker på miljön. När en ny flicka börjar i klassen, blir Wilma och Gertrud genast vänner. De tänker lika. Man ska annordna en modevisning om några veckor. Wilma vill inte vara med, för hennes föräldrar har lärt henne att man ska dra ner på att konsumera nytt hela tiden. Den populära Kajsa verkar kunna lägga ner hur mycket pengar som helst på kläder. Den nya flickan kommer på att dom kan använda återvunna kläder i stället för nya. Tjejerna får lära sig att ta igenom motgångar och tänka i nya banor. Wilmas självkänsla växer med sin ny funna vänskap och tillslut vågar hon göra saker hon aldrig trodde vara möjliga. Boken får 🌞🌞🌞🌞🌞/5 solar av mig.
Wilma ska börja i skolan igen efter lovet. Då kommer det välkända obehaget i magen tillbaka. Mamman jobbar som meterolog och klimatforskare och hennes pappa jobbar hemifrån som författare. När de andra barnen pratar om utlandssemestrar och annat kul, skäms Wilma för att berätta att hon bara varit i Kalmar och på Öland hos morfar. Wilmas föräldrar är väldigt miljömedvetna och de åker inte flyg. Kajsa och Maja har alltid nya kläder, medan Wilmas ofta kommer från secondhand och bytesdagar. Hon drar sig för rasterna, men pratar med Isak som också är själv på rasten. Wilma hatar att prata inför klassen då hon får panikångest. Wilma gillar att rita. Bara då kan hon slappna av och tänka på annat. Nästa dag börjar en ny tjej i klassen. Gertrud verkar också vara en tjej som inte passar in riktigt. De två flickorna blir däremot vänner. Gertrud berättar att hon, mamman och hennes bror har flyttat ganska mycket, så hon hinner nästan inte få några nya vänner. Nästa dag får de veta att det ska bli disco med modevisning om några veckor. Den populära Kajsa verkar ha hur mycket pengar som helst att lägga på att shoppa kläder, medan Wilma och Gertrud kommer på att de ska satsa på att sy om gamla kläder i stället. De bestämmer sig för att gå till en secondhand butik och de hittar fina saker där. Medan Kajsa köper nya röster för att vinna modevisningen, måste de två flickorna komma på ett eget sätt för att synas. Tjejerna de är nöjda med sin kollektion av återvunna kläder som de hittat på secondhand butiken. De bestämmer sig för att filma medan de syr och Isak kommer för att hjälpa till. Wilma blir lite ledsen då hon känner att Gertrud och Isak har börjat gilla varandra. Hon känner sig utanför och är rädd för att hon ska bli ensam igen. Filmen lägger de sedan ut på sina instagram konton och Wilma startar ett youtube konto. Gertrud blir inte så glad, när filmen får så många nya tittare. Ja hur går det med modevisningen?  Och varför blir Gertrud så rädd? Det får man läsa själv.

Ha en riktigt mysig tredje advent
Kramizar Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...