söndag 15 december 2019

Tills vi vinner

"Tills vi vinner" är skriven av Linda Newbery och utgiven av Argasso förlag. En bok skriven för unga vuxna, men jag tycker även äldre kan läsa den. Denna boken handlar om hur kvinnor fått kämpa för att få rösträtt. De fick kämp i många år för detta. De fick fängelsestraff, de hungerstrejkade och blev slagna, för att vi idag ska kunna få göra vår röst hörd. Jag tänker skänka en tanke av tacksamhet till dessa modiga kvinnor, nästa gång jag går och röstar. Jag tycker detta är en spännande och viktig del i vår historia. Kvinnorna är tuffa och bryter mot lagen gång på gång, tills de får sin rösträtt 1928, tio år efter första världskriget. Då tidens modiga kvinnor kan man bara beundra. Tyvärr finns det delar av världen, som ännu idag behandlar kvinnor orättvist och även i Sverige är det inte helt jämnlikt.
Boken får ❤❤❤❤❤/5 av mig.
Lizzie förväntas passa upp på sin äldre bror, trots att hon både arbetar och hjälper till hemma. Hon tycker det är orättvist. Hon har lagt undan pengar för att kunna köpa sig en cykel, då förändras allt. Hon är 17 år och går på café. Då träffar hon på kvinnor som är suffragetter-de deltar i kampen för kvinnlig rösträtt. Hon följer med Elsie och Julia på deras möten. Hon hamnar snart i trubbel och håller på att hamna i fängelse, men då hon inte förut gjort något brottsligt släpps hon. Hennes bror Ted har ridit omkull med en jakthäst, som han tränat. Hon trampade ner i ett kaninhål. De vet inte hur allvarligt skadad hon är. Föräldrarna står ändå på hans sida och Ted pratar om att han ska gå ut i kriget som man tror ska starta snart. Lizzie blir ledsen då föräldrarnas bara står på hans sida och sticker hemifrån. Efter att hon och en annan suffragent kastat stegelstenar på ett stort fönster, till ett varuhus hamnar hon i fängelse. Herr Albright hade sparkat två affärsbiträden för att de tillhörde Kvinnornas sociala och politiska union. Där hungerstrejkade hon och de andra suffragetter som också sitter inne. Innan straffet på två månader har tagit slut, blir det släppta. Kriget har startat!
Jag skulle gärna läsa mer om detta, för det var intressant.
Ha det bäst!
Kramizar Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...