lördag 14 december 2019

Veckans mening v. 50

Även denna lördag hänger jag på SkrivRoberts utmaning veckans mening från boken jag läser. Det är en mening som kan få en att stanna upp. Den kan vara humoristisk eller allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening kommer från "Tills vi vinner" Av Linda Newbery, Utgiven av Argasso förlag. Den handlar om hur kvinnor kämpade, för att vi idag ska få förmånen att få rösta. Kvinnorna blev satta i fängelse, de hungerstrejkade och blev slagna.

"Männen skriver den moraliska koden, och de förväntar sig att kvinnor ska godta den. De har bestämt att det är rätt och riktigt att män kämpar för sina friheter och rättigheter, men att det inte är rätt och riktigt att kvinnor kämpar för sina."
Denna mening är skriven av Suffragetternas ledare 1914, Emeline Pankhurst.

Jag har inte riktigt förstått vad kvinnorna som kämpade för att vi kvinnor skulle få rösträtt och få ett mer jämnlikt samhälle, har gått igenom. Den här boken handlar om det. Det kom ett krig emellan också...Första världskriget. Sedan tog det ytterligare tio år och rösträtt för kvinnor gick inte igenom fören 1928. Trots det är vårt samhälle inte speciellt jämnlikt ännu. Fortfarande lever inte kvinnor på samma villkor som män ute i världen. Även i vårt land finns det mycket som inte är jämlikt.
Ha en trevlig lördag!
Kram Nina

6 kommentarer:

 1. Det låter som en intressant bok!

  SvaraRadera
 2. Jag inser att jag verkligen borde läsa på om Sufragetterna och deras medsystrar runt om i världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tipsa mig gärna om fler böcker om sufragetterna om du vet någon.

   Radera
 3. En mycket sann mening, tyvärr.

  SvaraRadera

Torpflickorna

"Torpflickorna" är skriven av Erika Larsson Nordlund och utgiven av "Visto förlag ". Detta är författarens andra bok. D...