onsdag 11 december 2019

Högt flyger fåglarna

"Högt flyger fåglarna" Av Linnea Dunér utgiven av Humle förlag. Detta är del två av Vargtider triologin. Första delen heter "Det sjunger i isen". Liksom den första boken är denna både spännande och gripande. Kärleksagan fortsätter. Jag gillar verkligen hur författaren beskriver det dagliga livet på den lilla gården. Hur de arbetar och firar och på lördagarna går på dans. Liksom den första boken vill man bara läsa vidare. Man känner deras oro att någon ska komma på vem de är, eller försäga sig på annat sätt. Det är en tid då dömda brottslingar får dödsstraff, så man håller tummarna att de inte ska bli på komna. Boken känns bearbetad och jag tycker att den känns verklighetstrogen. Miljöbeskrivningarna är fantastiska. Jag tycker bandet mellan de tre systrarna är så fint. De ställer verkligen upp för varandra. Elsa uppoffrar sig t ex för att sin mamma ska kunna bo kvar i sitt hus, efter att fadern har gott bort i ett slagfall. Genom att erbjuda den nya prästen giftemål, kan man känna hennes oro. Det enda hon vet att han heter Ryselius, så det kan ju vara en elak gammal gubbe, som hon ska gifta sig med. Känslor och tankar känns äkta och det är underbart att få lära känna Inez och Elsa och Gertrud ännu mer. Fortsättningen på "Vargtider" gör mig inte besviken så även denna får ❤❤❤❤❤/5.
Ulv har försvunnit och Inez och Elsa har bott i varglyan, som de kallar stugan i skogen, i ett år. Gertrud har fått honom att lova att aldrig återvända till Smedsbyn. Men en dag kommer Gertrud med nyheter. Hon vet vart Ulv finns. Inez och Elsa och deras hund Skarp beger sig till Öregrund, för att leta efter honom. De har tur och hittar en kvinna som har honom gömd. Hon tycker att hela den hemska historien, som hon läst i tidningarna är romantisk. Men efterson Leijoncrona också vet vart han finns, så måste de hitta ett gömställe. Deras ny funna vän, Signe vet var de kan bo så länge. Hon har släktingarna som rymlingarna kan få bo hos och de ändrar sina namn och hittar på en trovärdig historia, till att de måste bo där. Gertrud blir gravid och hoppas på en liten flicka, men får missfall. Hon inser att hon haft flera missfall förut. Hon förstår att hon aldrig kommer att kunna få ett eget barn. Både Elsa och Inez och Ulv finner sig snart tillrätta på den lilla gården. De sköter det dagliga livet på gården tillsammans med drängen Björn och pigan Kerstin. Elsa och Signe följer med på dans och båda två blir förtjusta i den hemlighets fulle spelmannen Werner. Gertrud kontaktar sina båda systrar då fadern får ett slaganfall och inte har långt kvar. Inez och pappan hinner försonas innan han går bort. Men när fadern dör har de ett stort problem. Efter att en pastor har gott bort ska en ny pastor tillsättas och bo på prästgården. Men vart skulle deras mamma ta vägen? Gertrud vill inte att hon ska bo hos henne och där med få inblick i hur olyckligt hennes äktenskap med Leijoncrona verkligen är. Mamman som inte mår så bra, kan inte bo ensam i den lilla stugan i skogen. Då kommer Elsa på att ett giftemål med den nya prästen skulle göra att hennes mor inte behöver flytta. Det enda hon vet att den nya prästen heter Ryselius. Hon tror det värsta,att han är gammal och elak, men när hon väl träffar honom, blir hon överlycklig. Vem den nya pastorn är vill jag behålla för mig själv, just för att hålla er på sträckbänken. Medan Elsa träffar sin nya man händer det som de varit så rädda för. Hur det går ska jag inte avslöja.
En läsupplevelse utöver det vanliga!
Ha det fint!
Kram Nina


Jag har recenserat den första delen HÄR.

Smakprov;
Människans bästa vän
DEN KNIVSKARPA KYLAN. Det tilltagande mörkret. Snön som färgades blå av trädens skuggor. Allt var som då-till och med kläderna som klibbade våta och tunga mot kroppen.
Och så, oundviklingen, det plaskande ljudet bakom henne. Hon hade vetat att det skulle komma. På samma sätt visste hon att hon måste vända sig om och titta, trots att hon inte ville. Sakta vred hon på huvudet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...