torsdag 5 december 2019

Hemligheten i Haga

"Hemligheten i Haga" av Gunilla Granbom utgiven av Idus förlag. För barn 9-12 år. Boken är lättläst och jag tror att jag hade läst den här boken många gånger som barn. Jag gillade den här typen av böcker när jag var liten. Detta är författarens första bok. Det finns fler böcker i serien, som jag gärna vill läsa. En riktigt spännande bok om två flickor, Emma och Susanna, som träffar en man i Haga parken. Det är höst och de är där på skolutflykt. Det är två helt vanliga flickor, som är tio år. De tror först att gubben Halling är en vanlig uteliggare. Men han påstår att han kommer från 1700-talet. Han berättar att han gjort en tidsresa för att rädda sin son från att bli skadad. Han kom fel, när han skulle tillbaka i tiden. Flickorna försöker hjälpa honom att komma tillbaka till sin egen tid. Det lyckas, men av misstag hamnar de också på 1700-talet. Tidsresorna måste göras vid fullmåne, så nu måste flickorna stanna där tills månen är full nästa gång. Denna boken var så bra. Jag gillade de två orädda flickorna. Att de brukar gå ut med min favorit ras, vad det gäller hundar-en cavalier king charles spaniel, gjorde inte historian sämre. Tänk vad spännande att kunna resa i tiden och vara med om hur det verkligen var förr. Nu kan man ju bara gissa sig till, hur det var. Författaren får verkligen ihop historian på ett bra sätt. Författaren blandar nutid och dåtid på ett spännande sätt och väver in en historialektion samtidigt. Jag har aldrig varit i Hagaparken, men skulle gärna åka dit. Kanske finns det en ek med en trollrot där? Boken får högsta betyg av mig ❤❤❤❤❤/5.
"Hemligheten i Haga" handlar om de två flickorna Emma och Susanna. Det är höst och de är på tipspromenad i Hagaparken. Då de sitter och äter sin matsäck dyker en gubbe upp och frågar om de vill bjuda från sin picknick. Flickorna blir rädda först, men märker snart att han är snäll och bjuder honom på mat. Han berättar att han kommer från en annan tid. Flickorna måste gå, men lovar komma tillbaka senare, för att lyssna på hans historia. När de kommer tillbaka har de med sig Snobben som de brukar gå ut och gå med. Halling berättar att han är stalldräng och tar hand om kungens hästar. Kung Gustav den tredje. Han berättar att hans son, Anders skulle gömma ett skrin åt kungen, men då blev han överfallen och han fick stenar över sig. En gammal kvinna skulle hjälpa honom att resa tillbaka i tiden för att rädda sin son från olyckan, men istället åkte han framåt i tiden. Kvinnan kallas för Hagahäxan. Flickorna försöker ta reda på hur Halling kunde resa i tiden och vid nästa fullmåne är det dags för att resa tillbaka. De har tur och får sova över hos Klara som äger Snobben. Vid midnatt samlas de för att hjälpa Halling tillbaka. Precis när Halling försvinner in under en trollrot får Snobben för sig att följa efter och snart befinner sig även flickorna på 1700-talet. Där träffar de Hallings familj, Hagahäxan, Elinda och hennes dotter dotter Mirella. Halling har dragit på sig en lunginflammation och nu är det de två flickorna som är tvungna att hjälpa Anders. Två av kungens män gör allt för att få tag på skrinet som Anders har. Barnen kommer därför på att de ska byta ut skrinet mot ett annat, samtidigt som att de ska lägga gift i åt dem, som gör dem sjuka, för att ge dem en läxa. Det riktiga skrinen gömmer de under ett stort flyttblock i Hagaparken. Ja, fortsättningen på historian är väldigt spännande.

En smakbit från prologen;
"Kom. Sätt dig lite närmare. Vi måste viska. Hemligheten i Haga är det inte så många som känner till, och jag tror inte det vore så bra om den kom ut. Det skulle bli en enda röra då. Hur skulle det se ut om alla visste att man kan...vänta var ska jag börja?"
Ha en fin kväll!
Kramar NinaInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...