onsdag 9 november 2022

Gårda brygga- Med handen på hjärtat

"Gårda brygga-med handen på hjärtat" av Ida Fryklund, utgiven av Books on Demand förlag. Precis allt går på tok för Lina. Under blott en vecka blir hon av med jobbet, hennes mormor Evy, dör och hennes ex berättar att han väntar barn med sin nya flickvän. Tur att Lina har sin dotter, och sin mamma, och sina fina tjejkompisar. Hon bestämmer att hon ska åka till Gårda brygga, tillsammans med dottern och sin mamma, för att rensa bland mormors saker och fundera ut vad hon vill göra med sitt liv. Hon blir stressad av sociala medier där allt ska vara så perfekt som möjligt. Väl på Gårda brygga förstår hon snart att mormor bar på en hemlighet. Hon börjar luska bland mormors bekanta för att få reda hemligheten. Dessutom finner hon även hennes dagbok. Hon träffar även nya bekantskaper och även gamla. Eddie med de blå ögonen samt den hemlighetsfulle Sebastian som hon var kamrat med under tonåren. Ja, Lina har mycket att fundera över innan sommaren är slut...

En bok som andas sommar, sol och lata dagar på ett härligt sätt. När man läser boken nu som jag gjorde på hösten så längtar man verkligen tillbaka till värmen och solen. Ida bjöd på fina och mysiga miljöbeskrivningar. Man vill följa med till strandkiosken för att lyssna när Eddie spelar, och följa med till stranden för att sola och bada. Tankar väcks på det här med sociala medier. Det är svårt att vara omgivningen till lags. Allt måste vara så perfekt hela tiden. Det får Lina lära sig den hårda vägen. När hon får tråkiga komentarer, så mår hon inte något vidare. Det gör henne stressad. Det som hon såg som en möjlighet att marknadsföra sig själv var kanske inte rätt. Kanske förstörde också den relationen till sin dotter? Lina måste hitta sin egen väg, för att få tillbaka sin självkänsla. Den sorgen hon känner av förlusten till sin mormor och sorgen då dottern åker till pappan känns äkta och relevant. Jag tycker författaren gestaltar de olika personerna i boken på ett bra sätt. Lina får min sympati och jag längtar till att läsa nästa del i serien om Gårda brygga. Den här härliga feelgood pärla har det mesta och får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Sexton

Lina bättrar på mascaran och lägger ett mörkrött läppstift på läpparna som bryter av mot hennes ljusa hy. Hon sitter på en stol i Evys rum och använder sig av spegeln som är placerad på skrivbordet framför henne. Strax ska hon gå ner till strandkiosken och lyssna på när Eddie ska spela. Barbro har bestämt sig för att stanna hemma med Maja och se på Frost för sisådär femtionde gången i stället.

Hon drar nyfiket ut lådan i skrivbordet. Där ligger små askar med olika smycken. Hon öppnar en av dem och lägger märke till ett berlockarmband i guld som hon sett Evy bära vid ett flertal tillfällen. Lina hade beundrat sin mormors elegans. Håret var alltid perfekt lagt, blusarna glänsande och smyckena diskreta och vackra. Hon hade fört sig med ett sådant behag- rak hållning och med hakan stolt lyft.

Evy pratade inte särskilt mycket och var vänlig precis som Barbro, men hon kändes alltid starkare. Morfar hade ständigt stått där bredvid. Lika rakryggad som sin fru och belåten likt en katt som visar upp en nyfångad mus. Det spelade ingen roll att de varit tillsammans i nästan femtio år. Bertil såg alltid på Evy med en nyförälskad, beundrande blick. Han hade varit tystlåten även han och inte en man som behövt hävda sig. För Lina var de en romantisk förebild. Det perfekta paret.

När Bertil dog blev Evy förtvivlad. Hur hon klarat av att leva de sista tio åren utan honom är mer än Lina kan förstå. Hon öppnar upp ännu en smyckesask. Den innehåller ett vackert halsband. En kort tunn silverkedja håller om en evighetssymbol med små diamanter. Under den ligger ett kort med en solros på. Lina drar fram kortet och öppnar det och läser. Det är samma handstil som på kvittot hon hittade:

Grattis på åttioårsdagen min älskade! Resten av evigheten är vår!

Från baksidan;

Lina bor i Göteborg, har ett bra jobb, fina vänner och en underbar dotter. Men inom loppet av en vecka får hon sparken, hennes älskande mormor dör och hennes ex berättar att han ska få barn med sin nya flickvän. Allt som legat och skavt under ytan börjar plötsligt att bubbla över och alla uppdateringar på sociala medier om framgång, lycka och snudd på perfektion är plötsligt för mycket att hantera. Mitt i allt kaos bestämmer sig Lina för att tillbringa sommaren på Gårda brygga där hennes mormor bodde.

Där stöter hon på både gamla och nya bekantskaper. Bland annat surfkillen Eddie med de blåste ögon hon sett, och den hemlighetsfulle Sebastian som hon inte träffat sedan de var tonåringar. Snart inser hon dessutom att Evy bar på hemligheter som ingen i familjen hade någon aning om. 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...