söndag 15 september 2019

Det måste gå

"Det måste gå" av Ulla M. Nissen, utgiven av Hoi förlag. Detta är en ungdomsroman om ett jätte viktigt ämne. Jag har tidigare recenserat den första boken "De kommer ändå inte tro mig" om Elsa som blir sexuellt utnyttjad på en fest av en äldre kille. Liksom den första delen är den här boken väldigt gripande. Elsa i boken känner skuld och skam. Hon känner att hon har ställt till det för sina närmaste. Den här boken vill visa att även om man aldrig glömmer en sådan händelse, så måste man hitta små ljuspunkter som gör att man börjar må bättre. Man måste inse, att man får lov att må bra. Elsa i boken gör framsteg hela tiden. Hon går och pratar med kuratorn på skolan och även om Elsa tycker det är jobbigt i början, får hon ändå tips på hur hon ska tänka. Från att nästan helt sluta äta, börjar hon så smått äta igen. Långsamt inser hon också att händelsen inte är hennes fel. Hon har tyckt att hon var psykiskt sjuk och störd, men inser att hennes reaktioner har varit helt normala. Liksom den första delen om Elsa, är den väldigt lättläst. Språket är trovärdigt och Elsas känslor på övergreppet känns äkta. Boken innehåller ljus, vänskap och äkta kärlek. Boken får 💖💖💖💖💖/5.
Elsa har blivit sexuellt utnyttjad av en kille på en fest. Hon vågade tillslut att polisanmäla händelsen och föräldrarna får veta. Hon får gå till kuratorn på skolan och hon tycker det är jobbigt i början. Hon ska främst få hjälp med sin ätstörning och hon får också tränings förbud. Hon vill berätta för sin pojkvän Isak, om vad hon varit med om, men skäms så mycket. Hon tycker det är hennes fel och han kommer ändå inte vilja vara tillsammans med henne, om han får veta. Då gör hon slut i stället. Isak fattar inte varför. En ny kille, Alexander, har börjat på skolan och hänger efter Elsa och pratar. Han gillar hennes kompis Lilian. En dag berättar han att han varit med om en jobbig händelse, för några år sedan och Elsa ger honom en kram till tröst. Lilian missförstår det hela och tror att hon blivit tillsammans med Alexander. Hon vill inte lyssna på Elsa, när hon vill förklara. Flickorna blir ovänner. Adam hotar Elsa i skolan att hon ska tillbaka sin anmälan. Elsa blir rädd och stannar hemma från skolan, men vågar inte berätta för någon. Isak saknar Elsa och försöker få kontakt med henne. Alexander har berättat för Isak, att Elsa och Alexander inte är ihop. Elsa och Isak blir tillsammans igen och tillslut tar Elsa mod till sig och berättar vad som hänt.
Hur går det när Elsa berättar för Isak?
Blir Elsa och Lilian vänner igen?
Hur det går får ni läsa i boken.
ha en fin dag!
Kramar Nina

🐾

Här har jag recenserat den första delen om Elsa.

2 kommentarer:

 1. Hanneles bokparadis16 september 2019 13:11

  missförstånd uppstår det

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt när det blir missförstånd och den andra tjejen ville inte lyssna

   Radera

Allt du aldrig hann säga

"Allt det du aldrig hann säga" av Anicia S Eriksson. Utgiven av Ebes förlag. Boken är baserad på verkliga händelser. Jag har även...