onsdag 1 maj 2019

Mimis särskilda begåvning

Jag har läst Mimis särskilda begåvning av Malin Roca Ahlgren. Illustratör Cajsa Gustafsson utgiven av Kikkuli förlag. Författaren arbetar med att sprida budskapet om utanförskap i skolan, genom sina böcker, artiklar och föreläsningar. Jag tycker verkligen att det är bra att lyfta fram olika diagnoser och utanförskap. Många barn har behov att bli förstådda och få den undervisning som de behöver. Den här boken riktar främst sig till särskilt begåvade barn, anhöriga och skolpersonal. Det finns ofta barn som är annorlunda och har olika diagnoser och det är bra att någon lyfter fram dessa barn och man får ökad förståelse för deras behov. Jag har själv barn som är annorlunda och ofta blir det missförstånd. Vi har haft en tuff resa genom livet och har mött så mycket okunskap genom åren. Fast vi har gjort allt vi kan som föräldrar har vi ändå blivit ifrågasatta på olika sätt. Just våra barn har ADHD. Alla lärare borde ha kunskap om att barn fungerar på olika sätt. Boken handlar om Mimi. Hon går i sjuan. Hon brukar göra sina uppgifter snabbt, om hon inte blir störd. Lärarna tycker hon inte visar hur hon tänker och att hon är slarvig. Hon kan prata rätt ut utan att tänka på att hon stör de andra. Hon ifrågasätter ofta sina lärare. Hon blir arg när hon inte känner sig förstådd. Hon känner att hon inte heller är som de andra tjejerna i klassen. När hon blir klar med sina uppgifter och inte kan fortsätta, känner hon att det blir tråkigt. Då stör hon de andra eleverna.  En dag är Gia, som är specialpedagog med i klassen. Efter lektionen vill hon prata med Mimi. Lärarna vill göra en utredning på Mimi då de tänker att hon har någon form av ADHD. När Gia pratat med Mimmis pappa och läraren i Svenska och Engelska har hon en annan bild. Skolpersonal och föräldrar och Mimi har möte om hur de ska gå vidare för att Mimi ska få det bättre i skolan. När utredningen är klar kommer de fram till att Mimi är särskilt begåvad.
Äntligen får Mimi den hjälp och stöd hon behöver. Jag tyckte om att det var någon som verkligen ville förstå Mimi. Hoppas verkligen fler vill läsa boken och ta till sig att alla barn är olika och att man måste få vara det. Både barn och föräldrar borde få medkänsla. 
Ha en fin kväll 
Kram Nina

14 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja det är många som har svårt idag 😯

      Radera
  2. Dearest Nina,
    It is good that there are books written about this.
    Taking away the Stigma and educating people is important!
    Hugs,
    Mariette

    SvaraRadera
  3. Привет Нина,
    такие книги нужны чтобы понимать других людей.
    Удачного Мая!
    Nadezda

    SvaraRadera
  4. Håller helt med författaren att det görs för lite för särskilt begåvade barn. Har själv ett barnbarn som har samma läshastighet som en högstadieelev trots att hon bara går i ettan. Hon blir snabbt uttråkad och stör ofta. Förhoppningsvis har man kommit fram till en lösning efter många samtal med lärarna i hennes klass. Hon avskyr också när det är stökigt kring henne i skolan och vägrar att äta lunch där t.ex. Men, som sagt, problemet har uppmärksammats så vi får hoppas att det blir bättre.
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller tummarna att hon får den hjälp hon behöver. Skönt att det blivit uppmärksammat. Många kramar till er Nina

      Radera
  5. Bra med sådana böcker som denna.
    Carin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det. Människor måste få bättre förståelse för barns olika behov mvh Nina

      Radera
  6. Thank you for visiting my blog! This sounds like a very good book, drawing attention to an issue that people need to understand better.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thank you too. The book is good and it needs for better understeand childen.

      Radera
  7. Sounds like a good book!
    Thank you for visiting my Blog, you are welcome, to visit my Main-Blog too! ( Nunus GArn und Stofflabor ...)
    Hugs, Claudia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes it is a good book. Thank you hugs Nina

      Radera

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...