torsdag 16 november 2023

Författarintervju- Ann Gewecke

Läs min spännande intervju med författaren Anna Gewecke, som är aktuell med "Pennskaft & pessar", som är den första delen i en triologi. Besök hennes hemsida här.

Fotograf; Sandra Lekander
 SugarChripsPicturs

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Det här är min första bok. "Pennskaft & pessar" är en historisk roman som är den första delen i en trilogi.

Svar; Jag är lektör och manusutvecklare. Har tidigare jobbat som bildlärare, keramiker och IT-konsult. Jag har haft uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige och som nämndeman i Tingsrätten. Bland mycket annat. 

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Jag ärvde en gammal spritväska efter min farmors far. I den låg en svart pärlbroderad festklänning och ett pannband med en stor svart fjäder. Det luktade art déco och malmedel. Pappa berättade att min farmors mor hade burit klänningen på min farmors bröllop. Hon gifte sig 1926. Art déco-perioden har alltid fascinerat mig och jag började fundera lite på vad den där klänningen hade varit med om och hur det var på den tiden. Ett antal händelser i min pappas släkt blev starten på en berättelse som jag sedan broderade ut och det blev till den här boken. 

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Jag började skriva för 5-6 år sen. Nu när jag debuterar är jag 64.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Väldigt mycket positiva omdömen! Både för själva berättelsen och för omslaget.  Jag har fått höra att boken är välskriven, spännande och intressant, att den har fina miljöer och komplexa karaktärer och att den är en riktig bladvändare. En annan vanlig kommentar är: När kommer nästa bok? 

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Yrkesmässigt har det förändrats såtillvida att jag slutat jobba som bildlärare och nu på heltid kan ägna mig åt lektörsuppdrag och att skriva och hålla föredrag om mitt författarskap och om kvinnofrågor.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Just nu jobbar jag med manuset till bok nummer två. Det är lika lätt och lustfyllt som att skriva första boken. Kanske lättare till och med eftersom jag vet mer både om själva hantverket och vad jag vill med manuset. 

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Se fråga 7. Bok nummer två kommer att heta "Stöveltramp & surrogatkaffe". Handlingen utspelar sig dels i Sverige under beredskapstiden, dels i Danmark under den tyska ockupationen.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Många, varav att läsa och numera också skriva, är de största. Men jag sjunger också i kör och är intresserad av konst, kultur, kvinnofrågor, klimat- och miljöfrågor, att träffa nya människor och mycket annat.  

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Se fråga 6. 

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Jag läser och lyssnar på böcker i många olika genrer, såväl skönlitterära böcker som facklitteratur inom t ex psykologi, humaniora eller politik- och samhällsfrågor. Det blir ofta romaner (gärna historiska), klassiker, spänningsromaner, en och annan deckare, gärna också böcker av utomeuropeiska författare och underhållande biografier.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; På sommaren sitter jag ofta i trädgården ute vid sommarstugan. Hemma i stan sitter jag ibland vid köksbordet, ibland vid skrivbordet i vardagsrummet. 

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Nej, men det borde man ju ha såklart. Det är vad jag brukar rekommendera mina kunder som jag lektörsläser åt, men inte har själv :). Jag skriver oftast i "sjok", koncentrerat till några dagar här och där. 

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Det bästa rådet tror jag är det som Stephen King brukar säga och som, fritt översatt, lyder: "Om du vill vara författare så behöver du läsa mycket och skriva mycket." 

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Nästa steg är att få klart manuset till bok nummer två, dvs det jag jobbar med nu. Drömmen är sedan att få ihop ett manus till bok nummer tre. Där har jag inte helt klart för mig ännu hur handlingen ska utveckla sig. Men det kommer nog att ordna sig. 

16. Något citat du lever efter?

Svar; Inget citat direkt, men en tanke om att människor gör så gott de kan med den kunskap och de förmågor de har. Och att man får respektera dem för det. 

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Om man vill bli författare, menar du? Ja, då är mitt första förslag att man läser mycket i den genre man själv skriver i eller vill skriva i. Det andra förslaget är att läsa böcker i så många olika genrer som möjligt. Det ger en bred förståelse för hur språket kan användas.


Tack Ann för att du ville delta i min intervju!

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Glimma - Spelet

"Glimma - Spelet" av Marie Helleday Ekwurtzel , illustrerad av Lena Furberg , utgiven av Hegas förlag . För barn 9-12 år. Lilly o...