måndag 20 november 2023

Önskedottern

"Önskedottern" av Anna Sundbeck Klav utgiven av HarperCollins förlag. 1951 gifter sig arbetarsonen Gunnar sig med rikemansdottern Ingrid. Hur kan han ha haft sådan tur? Han har precis fått ett arbete som han tror han ska kunna avancera ifrån, samtidigt som Ingrid bestämmer sig för att starta en butik, för att ha något att göra innan barnen kommer. Ingrids butik blir snabbt en succe, medan Gunnar får fortsätta att kämpa på jobbet. Snart föds deras dotter Agneta. Efter en olyckshändelse där dottern nästan drunknar, blir Ingrid allt mer orolig och överbeskyddande. Ingrid fortsätter att driva sin butik tills hon en dag beslutar att sälja den, för att starta en ny karriär som författare. Åter igen gör Ingrid succe, men hon tänker allt mer på den hemlighet hon burit med sig under alla år. En hemlighet som kan förstöra både äktenskapet med Gunnar, samt relationen till dottern Agneta. Gunnar å andra sidan känner sig hela tiden underlägsen sin framgångsrika fru. Vad händer när hemligheten tillslut kommer fram?

Åh, vad jag har längtat efter fortsättningen om huset i Mölle. Jag blev inte besviken, för denna delen är precis lika mysig och bra, som första boken. Detta är andra delen i serien. I denna boken får vi följa Agneta och hennes föräldrar. Vi förflyttas till början av 1950-talet då Ingrid och Gunnar träffas och hur deras liv utvecklar sig. Sedan kommer dottern Agneta och vi får också följa hennes uppväxt, från spädbarn till vuxen ålder. Jag gillar hur författaren målar upp miljön på ett sätt som gör att man verkligen skulle vilja bo där i villa Tennsoldat. Villan är ett riktigt andningshål för huvudpersonerna. En plats där man kopplar av från vardagens stress. Alla borde ha en sådan plats. Tänk att få sitta där i tornet och skriva på en bok, som huvudpersonen Ingrid gör. Jag gillar de olika karaktärerna och de historiska bitarna om NK och hur kläderna såg ut mm. Boken är lättläst och sidorna flyger förbi. Det är en tänkvärd roman, om vikten av att prata med varandra och inte undanhålla några hemligheter, hur svåra de än må vara. Jag tyckte väldigt mycket om bokomslaget. Denna ljuvliga pralin får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Kapitel 10

Radion spelade från sin plats på hyllan i Villa Tennsoldats blåmålade kök. Ingrid lyfte just ut två ångande bröd från ugnen och satte dem ovanpå spisen. Med doften av nybakat i näsborrarna knöt hon upp förklädet och hängde det på sin krok. Hon gjorde i ordning en kopp te och väntade otåligt tills bröden hade svalnat precis så pass mycket att hon kunde skära två skivor av det utan att bränna fingrarna. Sedan bredde hon alldeles färskt smör på och slog sig mer vid bordet. 

De senaste månadernas brådska hade tagit på hennes krafter. Hennes minne, som alltid hade varit så precist, hade börjat bli suddigt. De mörka skuggorna under hennes ögon dröjde sig kvar även efter en god natts sömn. Hon hade trott att så fort butiken var öppnad och de hade fått in en rutin hur den skulle skötas skulle allt lugna ner sig. Men det hade det inte gjort. Bara några veckor efter att de öppnat var det dags att skylta för jul. Hon kunde inte låta bli att le när hon tänkte på den julskyltning som Gunnar hade skapat. Efter resor både till Malmö och till Köpenhamn hade han kommit ner till butiken bärande på flera kartonger, vars innehåll han behöll hemligt. Hon hade fått gå med på att hålla affären stängd en lördag och sätta upp gråpapper för fönstren. På första advent stod hon och småhoppade av både kyla och förväntan ute på gatan, medan Gunnar försiktigt skalade av papperssjoken igen.

Bakom glaset hade han byggt upp två vinterlandskap. I det ena slingrade sig ett rött lok med många vagnar uppför snötäckta kullar och genom en dal där en björnfamilj pimplade småfisk på en istäckt sjö. I den andra kastade sig små skidåkare ner för branta backar med stavarna tätt intill kroppen. På toppen av berget stod dessutom ett pariserhjul som i långsam takt snurrade runt med sina hängande korgar. Däri satt passagerare av antika dockor som inte var högre än en tumme. 

Fylld av stolthet och förundran hade Ingrid fångat Gunnars glada blick genom rutan. Sedan dröjde det inte länge förren både barn och vuxna började skockas framför fönstren. Försäljningen hade närmast dubblerats under veckorna fram till jul och Ingrid hade fått ha kvällsöppet för att hinna betjäna alla kunder. 

Efter ett besök i Stockholm över jul och nyår behövde hon snabbt ta sig hem igen för att ta emot nya leveranser i början av januari. Helsingborgs andra butiker förberedde sig inför årets realisation som skulle börja efter trettonhelgen men Ingrid hade andra planer. Istället för att lägga krut på att realisera de få plagg hon hade kvar från höstens kollektioner, stängde hon butiken några dagar och reste upp till Mölle. 

Baksidetext;

EN ROMAN OM KÄRLEK, PRÖVNINGAR OCH DOLDA SANNINGAR.

För arbetarsonen Gunnar är Ingrid mer än vad han någonsin kunnat drömma om. En vacker, driftig och förmögen ung kvinna som dessutom är upp över öronen förälskad i honom. De gifter sig 1951 och i bröllopspresent får de villa Tennsoldat, en sekelskiftesdröm i skånska Mölle. 

När den efterlängtade dottern Agneta kommer till världen borde deras äktenskap bara bli starkare, men dotterns ankomst väcker istället nya känslor hos Ingrid. En oro börjar stiga i henne, och den är så stark att den riskerar att stjälpa inte bara äktenskapet utan även relationen till Agneta. För Ingrid bär på en hemlighet som en dag måste komma fram i ljuset. 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

Läs också min recension av "Sommargästen" 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jul kalender 2023-lucka nr 9

  I dag öppnar vi nionde luckan i min julkalender 2023. I den här luckan har jag gömt en julromance, med lite hetta i. " Insnöade till ...