torsdag 30 november 2023

Eldhjulet

"Eldhjulet" av Kristina Ohlsson av Bonnier Carlsen. För barn 9-12 år. Heidi har precis kommit hem från sin mamma. Hennes rum är inte färdig renoverat, och pappa väntar snart barn med sin nya sambo. Snickaren har hittat lite saker, när han drog upp hennes golv. Bland annat en liten barnsko. När allt ser som mörkast ut får Heidi veta att det ska bli ett pariserhjul i byn. Det blir något att se fram emot, mitt i allt det mörka. När ägaren Bill hyr ett rum i källaren kan hon först inte fatta vilken tur hon har. Men allt är inte som det ska. På nätterna blir det ett fasligt oväder. Någon verkar dessutom gå utanför hennes rum på nätterna och farmor verkar livrädd för både Bill och hans pariserhjul. Allt detta får Heidi och hennes kompisar, Alva och Harry, att fundera på vad som egentligen pågår. Sanningen är värre än de någonsin kunnat tänka sig. Något hemskt som hänt för länge sedan, håller på att hända igen... 

Fast detta är en barnbok tyckte jag att den var väldigt spännande och bra historia, som är en blandning av deckare, skräck tillika spökhistoria. Jag har inte läst något av författaren förut, men jag hade garanterat gillat denna bokserie som barn. Denna boken ingår i en serie om "barnen på Hovenäset". Detta är första boken i trilogin. Jag tycker att författaren lyckas få historien att bli läskigare och läskigare ju mer man läser, så tillslut kan man inte släppa boken. Författaren beskriver på ett trovärdigt sätt hur det kan kännas när pappan och mamman har skiljt sig, och när man inte känner sig sedd, eller trodd på. Fint att kunna vända sig till kompisar och farmor då. Bonus mamman försöker på ett fint sätt involvera Heidi i sitt nya syskon. Som helhet är storyn riktigt bra tycker jag. Boken har en bra och lättläst text för åldern. Jag läser gärna mer av författaren. Jag vill ge den här boken ♥️♥️♥️♥️♥️/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

DET BÖRJADE REGNA samtidigt som Heidi gick in på farmors tomt. 

Hon sprang snabbt upp för trappan och ringde på dörrklockan. Ingen i Hovenäset hade ett hus som farmors. Det var vitt med gula knutar och det vackraste som Heidi visste. Hon ringde på igen. Sedan tog hon fram en nyckel och låste upp dörren. 

-Hallå! ropade hon och klev in i hallen. Det är jag, farmor! 

Farmor blev bara mer och mer förvirrad. Därför hade pappa bestämt att de först skulle ringa på, och sedan gå in med egen nyckel. Farmor var för långsam och såg för dåligt för att själv öppna dörren. Eller visst kunde hon låsa upp låset, men problemet var att hon inte riktigt såg vem som kom på besök. Det tyckte både hon själv och pappa och Heidi kändes otäckt. 

Det hördes hasade steg på avstånd. Golvet knarkade när farmor närmade sig. 

-Är det du, Egon? sa hon. 

Heidi rös. 

Egon var farfar. Han hade varit död i flera år. Heidi stoppade ner nyckeln i fickan och gick fram till farmor. 

- Nej det är jag, sa hon igen. Det är Heidi. 

-Åh, jaså, är det du? 

De kramade om varandra. Farmors röst lät inte riktigt som vanligt. Den var gråtig och trött. Faktiskt såg hela farmor gråtig och trött ut. Hade hon inte blivit mindre också? 

Baksidestext;

Det händer märkliga saker hos Heidi på Hovenäset. En snickare har hittat en gammal barnsko och en leksak under hennes sovrumsgolv. Natt efter natt rasar ett förfärligt oväder, och Heidi hör hur någon smyger omkring i huset. 

Det enda som känns bra är att det kommit ett pariserhjul till Hovenäset. Ägaren heter Bill och hyr ett rum i Heidis källare. Men det är något som inte stämmer. Farmor verkar livrädd för pariserhjulet och Bill, och snart förstår Heidi att något mycket otäckt hänt för länge sedan. Något som är på väg att hända igen... 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bidrottningen

"Bidrottningen" av Veronica Linarfve utgiven av HarperCollins förlag . Gabriella är en fullt fungerande fru, som arbetar som pro...