torsdag 30 november 2023

Kärlek och annan galenskap i december

"Kärlek och annan galenskap i december" av Elin Eldestrand utgiven av Saga Egmont förlag. Vi får lära känna tre olika kvinnor. De tre väninnorna brukar träffas hos varandra, och de har en bokklubb. Marilyn exman, Patrik, beslutar att eftersom det är hans vecka på julafton, vill han fira den med barnen och sin nya gravida flickvän i stället. Lindas man, berättar att han har hittat någon annan, och vill skiljas. Bettys cancer har kommit tillbaka igen, och denna gången vill hon vägra behandling. Melinda tänker inte låta detta förstöra julen för henne. Kanske finns det någon annan att fira julen med? Linda vill gå i parterapi för att försöka rädda äktenskapet, då hon tror att Tomas bara har en medelålderskrisid'e. Efter en olycka kommer hon på nya tankar, kanske en skilsmässa är bra ändå. Deras förhållande har ju inte varit bra på länge. Betty hittar ny kärlek och stöd från grannen Bertil, så kanske är livet inte slut riktigt ännu? De tre väninnornas vänskap visar sig vara viktigare än någonsin. 

Detta är den andra boken jag har läst av författaren. I den här boken julpysslas det inte så mycket. Däremot försöker de tre kvinnorna få sitt livspussel att fungera på olika sätt. Ja, i den här boken är livet för de tre väninnorna inte så där glittrigt och glammigt, utan precis tvärt om. De får verkligen de tråkigaste besked man kan få, och det precis innan jul. Författaren lyckas förmedla de tre väninnornas tankar och känslor på ett bra sätt, och med glimten i ögat. Boken förmedlar också hur det kan kännas att bli bortvald och sviken av att sin före detta partner, då hen har träffat någon ny. Boken visar också hur viktigt det är med riktig vänskap, och sådanna vänner, som man kan bolla sina tankar och känslor med. Vilken tur att de tre väninnorna har varandra. Jag gillar hur det ordnar upp sig till det bästa för de tre väninnorna på slutet. De får en riktigt bra och fin jul trots allt. Jag läser gärna mer av författaren. Boken får ♥️♥️♥️♥️♥️/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

15

8 december

Det är Lindas tur att ha bokklubben och för en gångs skull har hon inte ens brytt sig om att läsa någonting ur boken de valt för den här gången. I stället har hon ägnat tid åt att söka upp den där rätta parterapeuten som ska rädda hennes äktenskap. Tomas är fortfarande inte villig att gå och prata med någon, men hon tänker övertala honom. 

Ha påstår att han flyttat ut och har tömt nästan hela sin del av  deras walk-in-closet. Fast han har inte berättat vart han flyttat och Linda tänker inte fråga. Hon har inte ens sagt någonting till barnen utan bara att pappa jobbar så mycket nu eftersom många är sjuka och skadar sig så han bor på jobbet. Om han tänker fortsätta med sin befängda id'e att slita sönder familjen eftersom han har en medelålderskris får han vara så god och berätta det själv. Kanske är det vad han gör nu ikväll i stället för att gå på bio med barnen. 

Linda ställer ner fruktfatet på matsalsbordet. Det knyter sig i magen och med darrande fingrar tänder hon kandelabern som står mitt på bordet. Det är en bröllopspresent från hennes föräldrar. Hur hade han tänkt berätta för deras föräldrar om sin befängda medelålderskrisid'e? 

Det ringer på dörren och hon vaknar tacksamt ur sina dystra tankar. Slätar till den manglade duken och tar ett djupt andetag. Tack och lov är det dags för bokklubb så hon kan vädra sina tankar. Det börjar bli trångt uppe i skallen. 

Marilyn öppnar ytterdörren innan Linda hinner fram. 

-Patrik och Louise tänker fira jul med barnen och de ska ha barn. 

Marilyn hänger upp sin kappa på en galge. Hennes ögon är tårfyllda och den lilla uppnäsan är röd. 

Linda kikar ut genom dörröppningen. 

-Är barnen kvar där hemma? 

Det händer ibland under mammaveckorna att Marilyn tar med barnen till bokklubben. Hemma hos Linda kan de leka med Elliot och Ellie. Hemma hos Betty finns det en gillestuga med pingisbord. 

Baksidestext;

För bästa vännerna Marilyn, Linda och Betty börjar inte december på bästa sätt. Marilyn ex meddelar att eftersom julen faller på hans vecka med barnen vill han bryta traditionen att fira tillsammans och istället fira med sin nya flickvän. Lindas man häver ut sig att han vill skiljas för han har träffat någon annan. Och Betty-hennes cancer är tillbaka. 

Julen är på intåg men julstämningen är svår att finna när livet är upp och ner. Betty bestämmer sig för att inte berätta för sin familj och vänner om beslutet att vägra behandling, vilket är lättare sagt än gjort. Linda är fast besluten att få sitt äktenskap att fungera trots sin mans otrohet och Marilyn tänker inte låta hennes exmans nya flamma förstöra hennes jul. Kanske kan hon också hitta någon ny att spendera julen med? 

De tre kvinnornas vänskap känns viktigare än någonsin, och allt de kan göra är att röra sig fram åt-en decemberdag åt gången. 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina

Läs gärna recensionen av "Arvet efter Hilda" 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bidrottningen

"Bidrottningen" av Veronica Linarfve utgiven av HarperCollins förlag . Gabriella är en fullt fungerande fru, som arbetar som pro...