lördag 11 november 2023

Författarintervju - Emma Lind

Jag har intervjuat författaren Emma Lind. Jag har läst hennes bok "Mod och Mirakel på Mallis". Tack Emma för att du ville delta i min intervju. Emmas hemsida här.

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Det beror på hur man räknar, men två skönlitterära böcker jag har nyligen skrivit (En man till Amanda och Mod och mirakel på Mallis).

2. Vem är Emma Lind?

Svar; Jag bor på västkusten med man och fyra barn. Har jobbat som kommunikatör i sju år, är utbildad journalist och har även jobbat som copywriter.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Det var titeln som kom till mig först ”En man till Amanda” är en härlig titel tycker jag och sen fick jag bråttom att skriva boken så ingen skulle sno idén.  

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Jag skrev den under 2020 och då var jag 42 år. 

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Applåder och beröm och viss förvåning över hur jag hittar tiden till att skriva.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Jag började skriva på allvar när jag var ungefär nio år så jag har inget bra svar på den frågan.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Min debutroman var inte den första boken jag skrev, men den första som blev publicerad med traditionellt förlagskontrakt. Bok nummer två som jag fick förlagskontrakt på skrev jag tillsammans med Sofia Brattstig, så den var bara hälften så svår att skriva.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Just nu skriver jag på uppföljaren till En man till Amanda och även här älskar jag titeln ”Jul i Ulebergshamn”. Jag måste skynda mig att ge ut den nu när jag har avslöjat titeln! Jag försöker få till julstämning genom att klämma in så mycket julreferenser jag bara kan. Tre vise män, åsna, julkrubba, stjärna … ja, ni fattar.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Nix.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Författandet är en hobby som jag hoppas kommer inbringa några extra kronor den dagen jag väljer att gå i pension, men mitt mål är inte att ”bli författare” till yrket. Jag trivs alldeles för bra med mitt jobb. Just nu jobbar jag som kommunikatör. Jag trivdes lika bra på jobbet när jag var journalist och när jag jobbade som copywriter. Jag gillar att jobba, helt enkelt.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Massor. Eller, jag ser mig själv som en storläsare, men hinner inte läsa riktigt så mycket som jag skulle vilja. Som tur är har jag min bokcirkel där det väljs en ny bok var sjätte vecka och där jag känner en viss press att ha läst i alla fall mer än halva boken. Och emellanåt försöker jag köpa böcker av andra författare på mässor och marknader med ambitionen att ha läst ut dem innan vi träffas nästa gång.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Jag skriver överallt och ingenstans. En man till Amanda skrev jag till exempel i stallet, i tennishallen, på friidrottsarenan ( alltså medan barnen var sysselsatta) och ibland sent på kvällen när det blivit lugnt hemma.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Se svaret på förra frågan.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Börja med det som känns roligast och skriv så du får en ordentlig textmassa att utgå från. Förstå då kan du strukturera upp texten, fundera över början, mitt och slut, genre, budskap mm. Funderar du för länge innan du börjar riskerar du att bli besviken på den första texten som kanske inte når upp till förväntningarna.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Jag vill bara fortsätta skriva så länge jag har något att berätta.

16. Något citat du lever efter?

Svar; Nej, men jag försöker vara lika snäll mot mig själv som jag är mot andra.

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Jane Austens böcker är underbara tycker jag och passar i den tid vi nu lever i. Verklighetsflykt och drömmar är livsviktiga för att orka med verkligheten.


Tack Emma för att du ville delta i min 

intervju!

Ha en fortsatt trevlig helg!

Kram Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Glimma - Spelet

"Glimma - Spelet" av Marie Helleday Ekwurtzel , illustrerad av Lena Furberg , utgiven av Hegas förlag . För barn 9-12 år. Lilly o...