måndag 20 november 2023

Salta tårar och söta bullar

"Salta tårar och söta bullar" av Sofia Fritzon utgiven av Lavender lit förlag. Julen står för dörren, men just i år ser varken Vendela eller Kian fram emot högtiden. Vendela har lämnat sin sambo och lägenhet i alla hast, efter att han visat sig vara otrogen med deras gemensamma chef. Det enda hon får med sig är sina favoritkläder och några lådor med julsaker. Hon beger sig till föräldrarna, där hon tänker bo tillfälligt. Av en slump träffar hon Allis som hjälper henne med både ett tillfälligt arbete och en bostad. Hon träffar också den ensamstående pappan Kian och hans två döttrar. Amanda är en rebellisk tonåring och Emmy är en liten flicka som saknar sin mamma. Mellan Kian och Vendela växer känslorna fram väldigt snabbt. Kanske lite väl snabbt, åtminstonde för tonårsdottern Amanda, och Kian, som känner skuld, för de känslor han har och inte borde känna för Vendela. Kian väljer att avbryta samvaron med Vendela, till Emmys förtvivlan. Ska hon inte få träffa Vendela mer?

Jag har läst två av delarna i serien om systrarna Ljung förut. I denna delen möter vi en vän till dem, Vendela. Den här boken är både sorglig och mysig på samma gång. Huvudpersonerna är två väldigt ensamma individer som möts, men allt blir invecklat då det finns barn inblandade. Jag blir rätt berörd av Kians minsta dotters önskan om att få fira jul, som alla andra. Trots saknaden efter sin mamma, bjuder hon ändå in Vendela i gemenskapen, vilket är väldigt fint. Historien känns realistisk. Efter att man förlorat en nära anhörig, kan det kännas tungt att fira något som t ex julen, utan den personen. Speciellt om det råkar vara personens favorithögtid. Samtidigt som boken förmedlar en känsla av sorg, förmedlar den ändå en mysig julkänsla, där man pyntar, bakar och umgås. Jag gillar persongalleri och miljöbeskrivningar. Jag kan varmt rekommendera denna mysiga julpralin. Den är både lättläst och bra, och får av mig ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Kapitel 8

Vendela baxade in två proppfulla matkassar genom ytterdörren. Allis hade ställt upp och skjutsat henne till mataffären och sedan hem. Nu skulle hon ha mat så hon klarade sig i helgen och en bit in på nästa vecka. Hon sträckte sig fram och tände lampan på byrån i hallen och sköt igen dörren bakom sig. Allis hade verkligen ansträngt sig för att hon skulle trivas här. När Vendela hade försökt uttrycka sin taksamhet över allt hjälp hade Allis bara ryckt på axlarna och sagt att det var sådant som vänner gjorde. Trots att de egentligen inte ens kände varandra särskilt väl. Men kanske var det så enkelt, att de var vänner nu? Vendela tänkte i alla fall inte klaga. 

Hon hängde av sig kappan och bara sedan in kassarna i köket. Det var mörkt i huset eftersom hon inte hade lämnat någon lampa tänd innan hon gick hemifrån i eftermiddag. Hon började packa upp kylvarorna när hon plötsligt hörde något från vardagsrummet. Vendela hejdade sig med purjolöken i handen. Förra gången hon hört något hade det varit Kian. Kunde det vara han som var här nu igen?

Vendela gick in i vardagsrummet och tände lamporna i fönstret när en rörelse från soffan fick henne att hoppa till och höja purjolöken över huvudet. Hon kisade mot soffan. 

"Amanda? Vad gör du här?"

Tonåringen stirrade tillbaka på henne medan hon långsamt tog ut hörlurarna ur öronen. "Eh, hej."

"Varför sitter du här i mörkret?" Du höll på att skrämma ihjäl mig. Jag hörde något och trodde att det var en..." Vendela tystnade.Hon visste inte vad hon hade trott. "Har inte din pappa berättat för dig att jag bor här nu?"

"Nej, jag har inte träffat honom idag. Jag gick direkt hit efter skolan".

Baksidetext;

Romantik i juletid

Vendela älskar allt som hör julen till, men just i år ser hon inte fram emot högtiden. Hennes sambo har bedragit henne med deras gemensamma chef och Vendela valde att lämna både jobbet och lägenheten för att slippa att vara i deras närhet. Arbetslös och hemlös tvingas hon flytta hem till sina föräldrar, men när hennes vän Allis erbjuder henne både extrajobb och husrum ser framtiden genast ljusare ut. 

Ända sedan Kian förlorade sin fru i cancer har han bävat inför julen, som var hennes favorithögtid, men för döttrarna Amanda och Emmys skull försöker han ändå hålla fast vid traditionerna. Fast med en rebellisk tonåring, en flicka som saknar sin mamma och en ny attraktiv granne ser julen ut att bli minst sagt kaotisk. 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

Läs recensionen av "Löften, kyssar och varm 

choklad" här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...