lördag 23 mars 2019

Alvy den förlorade

Jag har läst Alvy den förlorade av pseudonymen M.F. Skuggeld. Utgiven av Miramir förlag. Wow, vilken bra ungdoms bok! Gillar man mystik och sagor som handlar om kampen mellan ont och gott, alver och mystiska varelser, ska man verkligen läsa denna bok. Den här boken kunde jag inte lägga ifrån mej. Den var verkligen spännande från första meningen. Jag skulle kunna tänka mej att denna bok hade gjort sej bra som film. Den var riktigt bra och spännande.
Den handlar om Alvy som blir mobbad av sina klasskompisar. Inte för att hon är ful, utan för att hon är annorlunda. En dag börjar en flicka i hennes klass som heter Jenny. Mobbarna får då ett nytt offer att ge sej på, men nu har Alvy tröttnat. Utan att förstå själv hur det har gått till så har hon skrämt bort dem. Jenny får följa med till Alvys farmor och farfar. När Alvy fyller 15 år kommer farmor och farfar på besök och farfar säger att det hängt ett paket på dörren som visar sig innehålla en sagobok.  Under ett besök på zoo får hon syn på en kille som tycks stirra på henne. Efter några veckor hör hennes farfar av sej och ber henne att inte läsa boken och det lovar hon. Men hon lånade ut boken till Jennys bror och bestämmer sig för att hämta den. När hon ska hem igen med boken, vräker det ner regn och hon blir jagad av en otäck man med ett öga. När hon kommer hem läser hon boken, som handlar om en förlorad prinsessa. Hennes mamma är död och ett lodjur har tagit hand om henne enligt en sägen. En dag hittar en skogshuggare henne och tar hand om den lilla flickan. Det står också att en grå katt vakar över henne. Hon börjar fundera varför det inte finns några bilder av hennes mamma eller några bebisbilder av henne själv. Är hennes pappa, hennes pappa på riktigt? Hon funderar också på hennes katt som alltid strövar runt på taken och som spanar ut genom fönstren. En storm bryter ut och blixten slår ner utanför fönstret och Alvy kastas bakåt av kraften och svimmar. När hon vaknar är det strömavbrott och hennes fönster har gått sönder. Dessutom kommer hennes pappa att åka iväg med sitt jobb. Det ska komma någon och laga fönstret. När han kommer berättar han att blixten har slått ner i någon och den personen har brunnit upp vilket är konstigt. Sedan är hennes katt försvunnen. En eftermiddag i parken ska Alvy och Jenny kolla på en ruin. Då hör hon som en viskning i träden namnet Disa. Jenny börjar kolla runt på internet och börjar förstå att Alvy är en alvprinsessa.

Men det är mörka krafter som vill få tag på Alvy och döda henne och få bort människorna och återställa det som de har förstört. Alvy måste fly från mörkeralver och mansulvar och får hjälp av andra alver. Snabbt måste hon förstå vem hon är och vilka krafter hon har. Jag hoppas fortsättningen på boken kommer snart för den vill jag verkligen läsa. En toppen bok som får högsta betyg av mig. 

Ha en trevlig vecka
kram Nina

6 kommentarer:

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...