söndag 28 januari 2024

Bortförda

"Bortförda" av E. P. Uggla utgiven av Bokförlaget Forum. Det är en ovanligt varm sommardag. Några få föräldrar arbetar ännu och har sina barn på förskolan Björken, som har sommaröppet. Ida ska hämta sin syster dotter, polisen Nicko ska också hämta upp sin dotter, och Sima är sen då det var meningen att sambon skulle hämta dottern, men glömt. Trots att det verkar vara en helt normal dag, kommer ingen av föräldrarna att hämta sina barn idag. Efter en utflykt har barnen nämligen försvunnit. Någon har kidnappat deras barn. Polisen gör allt för att snabbt lösa fallet och återföra barnen till föräldrarna innan det är för sent. Det visar sig att föräldrarna bär på mörka hemligheter. Nu ifrågasätter de sig själva-och varandra. Någon av deras hemligheter kan vara orsaken till att barnen har försvunnit. För ett av barnen begärs en lösensumma och återlämnas. Men när ett av barnen hittas avlidet, börjar man förstå att tiden börjar bli knapp. Ska fler av barnen hittas döda? 

Detta är den första boken jag läser av författaren, men definitivt inte den sista. Detta är författarens spänningsdebut. Boken fångade mig från första sidan till den sista. En riktig sträckläsar bok! Denna boken väcker många tankar och känslor. Barn är utsatta, och har blivit bortförda i alla tider, både av kända och okända förövare. Tårarna kommer vid flera tillfällen. Det måste vara varje föräldrars mardröm att någon ska kidnappa deras barn, samtidigt som de befinner sig på förskolan. Jag har en obehaglig känsla i magen medan jag läser. Vi får följa föräldrarna och deras anhöriga några hemska sommardagar när deras värsta mardröm har blivit verklighet. Alla verkar skyldiga, och man hoppas hela tiden att barnen ska hittas vid liv. Många ledtrådar leder polisen i olika riktningar men alla visar sig vara återvändsgränder. Karaktärerna är intressanta och bra gestaltade. Frågan är vem och varför hen har kidnappat alla barnen. Sanningen är inte den man tror. Snyggt slut! Denna fartfyllda spänningsroman får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Sima 

Sima var så nära att berätta om August för Niko under telefonsamtalet. Men hon har ingenting mer än August gråt och ursäkt. Det måste finnas något konkret. Något här i lägenheten. Hon börjar i hallen, tömmer fickorna i Augusts ytterkläder, både Goretexjackan och rocken trots att de har hängt oanvända sedan slutet av maj. Vad August än håller på med kan det ha pågått länge. Allt Sima hittar är använda papoersnäsdukar och bilnyckeln som August anklagat henne för att ha tappat bort. 

Hon fortsätter in i sovrummet och drar ut lådan i nattugsbordet med ekfan'er från Jysk. Där finns helt otippat en bok. Berättelser från båthuset. En zombie sträcker sig mot henne på framsidan. Sima har aldrig sett August läsa annat än tidningar eller på mobilen. Hon bläddrar snabbt i boken och skakar den för säkerhets skull. Ingenting. 

Garderoben river hon igenom på några minuter. Inga gömda lappar. Ingenting. 

Hon fortsätter ut i vardagsrummet. August är märkligt hobbybefriad. De flesta män Sima känner har fritidsintressen. Allt från husrenovering till tvespel. August bara är. Lite som flertalet av Simas tjejkompisar. De har inte heller hobbys. De har bara barn och andra tjejkompisar. Man kan väl att det sociala livet är deras fritidsintressen. Men August har inte det heller. Kanske är jobbet det enda han brinner för. All han gör är kopplat till jobbet. Han jobbar sent på kvällarna. När han ska ut är det kollegor han träffar men han verkar inte vara vän med någon av dem. 

Har hans liv alltid varit så deprimerande? 

Hon går ut i hallen och locka upp Augusts bruna läderportfölj. Den matchar favorit skorna. 

Tankarna går återigen till hans klädbyte. Det finns bara ett skäl till att han skulle byta om när han skulle träffa polisen. Han ljög för dem. Ville att det skulle se ut som om han varit ute och sprungit eller något. Ett ruskigt kasst alibi men August är i ärlighetens namn inte särskilt smart. Första gången hon på allvar insåg hans begränsningar var när de diskuterade gamla favoritfilmer och han berättade om en detalj i en av Jurassic Park filmerna som han hade grubblat över. 

"Varför hittade de egentligen satelittelefonen som dinosaurien ätit upp i en stor jordhög?" 

"Men...det var ju bajs." 

Baksidestext;

DE BÄR ALLA PÅ HEMLIGHETER, NU HAR DERAS BARN KIDNAPPATS

Det är nästan outhärdligt varmt på gården utanför Björkens förskola som håller extraöppet över sommaren. Ida ska hämta sin systerdotter som egentligen går på en annan förskola. Niko ska plocka upp sin dotter och Sima är försenad eftersom hennes sambo glömt bort att det är hans tur. Allt verkar vara som vanligt utom hettan. 

Idag kommer varken Ida, Niko eller Sima hämta några barn. 

Bortförda är en gastkramande spänningsroman i högt tempo om en grupp förskolebarn som försvinner under en helt vanlig sommardag. De förtvivlade föräldrarna söker svar-hos varandra och sig själva. Har någon tagit barnen och i så fall varför? Det visar sig snart att flera av dem bär på mörka hemligheter som alla kan ligga bakom barnens försvinnanden. Jakten på de Bortförda barnen blir allt mer desperat- ska man hitta dem innan det är för sent? 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...