onsdag 31 januari 2024

Tanner & Louise

"Tanner och Louise" av Cooleen Oakley utgiven av Lavender lit förlag. Tanner behöver någon stans att bo. Då får hon bo hos åttiofyra år gamla Louise, genom att hon tittar till henne. Det är något som den egensinniga Louise är måttligt intresserad av, då hon tycker att hon klarar sig lika bra utan någon som ser efter henne. Hennes dotter insisterade på att Louise skulle ha en sjuksköterska, då Louise hade ramlat vid ett tillfälle. Snart märker Tanner dock att det är något konstigt med mrs Wilt. Vad finns det i trädgårdsskjulet som är låst, och varför efterlyser polisen någon som liknar mrs Wilt? Denna person är efterlyst på grund av en juvelstöld på sjuttiotalet. En sen kväll kommer mrs Wilt plötsligt in i hennes rum. Hon har packat sina väskor och ber Tanner köra henne. Hon erbjuder Tanner en summa pengar för att göra det. Tanner gör detta motvilligt men snart är de båda på väg i en gammal mintgrön jaguar i ett rafflande äventyr, på väg till Kalifornien. 

Wow, alltså! Först och främst måste jag bara berömma bokens väldigt vackra bokomslag. Detta är nog en av de finaste böcker jag äger. Jag har tyvärr inte läst något av författaren förut. I denna boken får vi följa Tanner och Louise på ett rafflande äventyr. Det är fint att de genom resans gång lär sig uppskatta varandras olika egenheter. På ett sätt, lär de sig nog känna nya sidor av sig själva samtidigt. Jag gillar hur de båda huvudpersonerna är beskrivna. De är två härliga karaktärer. Mrs Wilt är en dam som vet vad hon vill, och hon har verkligen ett spännande förflutet. Man tänker ju inte att en tant ska vara en brottsling. Tanner är en yngre kvinna som är ganska blyg och osäker i början. Dock tuffar hon till sig på slutet. Boken bjuder på både humor och spänning. Denna fartfyllda berättelse ger mig verkligen en underbar läsupplevelse! Det är kul att läsa det lite udda parets gnabbande och gnatande, vilket bjuder på många fniss. Jag läser absolut mer av författaren i framtiden. Denna underbara bok pärla får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

7

Enligt väggalmanackan i köket spelade mrs Wilt bridge på torsdagsmorgnarna. När Tanner hade släppt av mrs Wilt några kvarter bort hade hon huset för sig själv i två hela timmar så att hon kunde spela sitt tv-spel i fred. Hon längtade efter att få vara ensam, speciellt efter det som hänt kvällen innan. Hon ville få en paus från att känna sig ansvarig för mrs Wilts välbefinnande. 

Hon hade vakat som en hök över den gamla kvinnan hela morgonen, och letat efter tecken på att hon började bli glömsk, mer mrs Wilt verkade inte det minsta förvirrad utan enbart irriterad. 

"Ska du följa med mig in på toaletten också?" väste hon. "Eller får jag din tillåtelse att kissa ifred?" 

När Ranner hade släppt av mrs Wilt körde hon längs de trädkantade vägarna tillbaka hem till mrs Wilt. Området, precis som många förortsområden i Atlanta, var en lagom blandning av tegelhus från sextiotalet och moderna sjuttiotalshus, som i de flesta fall hade skötts om och renoverats, eller som hade rivits och ersatts av något skrytbygge, förutom ett hus på gatan som var i extremt dåligt skick. Tanner hade lagt märke till det första gången hon hade kört hem till mrs Wilt på intervjun. Huset såg övergivet ut, som om någon hade bestämt sig för att bygga om det, rivit ner halva huset helt och hållet och sedan avbrutit projektet mitt i. 

Men idag stod där en bil på uppfarten. En gammal fort Bronco med extra stora däck och lite rost som kikade ut från underredet. Hon flyttade blicken från bilen till huset, eller mer specifikt till mannen som stod på en stege som var lutad mot huset. En man med rufsigt hår och en tatuering som kikade ut under den högra skjortärmen. 

August. 

Baksidestext;

Tjugoettåriga Tanner Quimby behöver någonstans att bo. Så när hon erbjuds husrum mot att hon tar hand om en åttiofyraårig dam tackar hon motvilligt ja. 

Ett litet ynka fall. Det var allt som behövdes för att Louise Wilts dotter skulle kräva att Louise skaffar en sköterska på heltid. Strunt samma att Louise fortfarande kan ta sig fram för egen maskin, lösa korsord utan minsta problem och hälla upp två fingrar vodka åt sig varje eftermiddag. 

Tanner och Louise gör sitt bästa för att ignorera varandra, men det dröjer inte länge förrän Tanner börjar lägga märke till saker. Varför är trädhårdssjulet låst som rena rama fängelset? Varför pratar lokalnyheterna om jakten på en brottsling som är kusligt lik Louise? Och varför dyker Louise plötsligt upp i Tanners rum, klockan ett på natten med väskorna packade, och säger att de måste fly stan? 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

1 kommentar:

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...