fredag 26 januari 2024

Solglimtar bland molnen

"Solglimtar bland molnen" av Ali McNamara, utgiven av Lavender lit förlag. Sky Mattiews beger sig till St Felix och den lilla ön Aurora, för att ta reda på varför det rapporteras om märkliga väderförhållanden och molnformationer över St Felix. Efter en lång tids sjukskrivning ser Sky fram emot att få arbeta igen. Till sin hjälp har hon Jamie, Talia och Walter som är en äldre amatörmeterolog, som utreder väderförhållanden på sitt eget sätt. Sky är dock inte så förtjust i att samarbeta med Jaime, då han till en början framstår som både odräglig, självsäker och pladdrig. Sky har en dold sjukdom, som hon försöker hålla i schack, men ju längre tiden går ju svårare blir det att upprätthålla fasaden. Snart är det uppenbart för medarbetarna att hon är väldigt sjuk. När hennes sjukdom tillslut tar över, visar sig Jamie vara någon helt annan än den hon trott. Det gör att hon måste hon omvärdera allt. Ganska snart upptäcker man att underliga saker sker både med vädret och mycket annat runt den lilla kuststaden. Varför visar sig underliga moln på himlen, och vem är det som ger sig ut på havet i hårt väder, när man varnat för att det är farligt att ge sig ut? Kan en gammal legend leda teamet till sanningen? 

Detta är den första boken jag läser av författaren och tyvärr började jag att läsa denna bokserie i fel ände (så klart!) då detta är del fyra. De är dock fristående, så det gör inget om man börjar på fel bok. Jag blev dock jätte såld på denna bokserie, så jag vill gärna läsa mer om den fiktiva staden St Felix i Cornwall samt människorna där. Miljöbeskrivningarna är så fint gjorda så att man skulle vilja åka dit och besöka alla mysiga ställen och äta Ant och Decs goda piroger. Karaktärerna beskrivs på ett så mysigt sätt att man verkligen skulle vilja lära känna dem. Jag roas av att hatkärleken mellan de två huvudkaraktärerna utvecklas till en fin kärleksrelation. Jag gillar också att författaren bakar in hur det är att ha dolda funktionshinder, mellan den spännande och magiska intrigen. Det ger lite tyngd till historien. Jag gillar också detaljerna om olika moln och väderförhållanden. Har ni inte läst någon i denna bokserie kan jag varmt rekommendera att ni läser dem. Jag fick i alla fall mersmak. Boken har ett väldigt fint bokomslag och jag ger boken ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Åtta

The Merry Mermaid är en charmig, traditionell cornwallsk pub som ligger nere vid hamnen. Utanför finns träbänkar, som i kväll är fullpackade med turister som njuter av kvällssolen. Där inne finns det en lång bardisk som löper rakt igenom den L formade byggnaden, full av utsmyckade, färgglada öltappar. Sittplatserna varierar från höga barstolar vid baren till mer bekväma plyschsoffor längs väggarna, och ett antal bord och stolar utspridda i utrymmet däremellan. 

Det är vid ett av dessa bord som jag nu sitter tillsammans med Jamie, Talia och Fisher, medan Fitz och Comet ligger bredvid oss på golvet framför en liten öppen spis, som, trots att det är sommar ute, får puben att kännas mysig. 

Vi hade haft en bra, om än händelsefattig, dag på ön. Vi hade turats om att observera St Felix-bukten och noterat det ständigt växlande vädret och allt annat vi såg som skulle kunna anses ovanligt, vilket egentligen inte var särskilt mycket. Till och med molnen uppförde sig idag, och jag hade börjat undra om jag faktiskt ens hade sett något konstigt i går. 

Jag hade dock blivit lite irriterad på Jamie när jag gått för att byta av honom. Trots att han verkade veta exakt allt som hänt under sitt skift var hans anteckningar extremt sparsmakade. 

"Men det har inte hänt så mycket!" hade han protesterat när jag påpekade hans brist på anteckningar. "Vad är det för mening med att konstant anteckna exakt samma vindhastighet, eller att ett moln har svävat för bi på himmelen? Det är en vacker dag ute. Ska jag rita en leende sol åt dig, kanske?" 

Jag hade iognerat hans nonchalans. "Vi måste anteckna allting, annars kommer vi inte att upptäcka ifall nåt ovanligt händer." 

Jamie hade himlar med ögonen. "Okej, men kan jag anteckna på min laptop istället då?" 

"Varför kan du inte använda loggboken som vi andra gör?" 

"Det känna bara så gammaldags att skriva ner allt för hand. Det är enklare på datorn." 

"Jag kommer att skriva in allt digitalt i slutet av varje dag. Men om vi först antecknar allting för hand går det snabbare och sker mer omedelbart." 

"Kanske det", hade Jamie muttra, men hans bestört uppsyn förvånade mig. 

Baksidestext;

Meteorologen Sky Mattiews tycker inte om överraskningar. Efter en längre tids sjukskrivning tar hon ett enkelt uppdrag på en ö utanför kuststaden St Feliz i Cornwall. Där ska hon bevaka vädret efter att det inkommit en rad märkliga väderraporter. Även om Sky egentligen är alldeles för överkvalificerad för jobbet ser hon fram emot att äntligen få börja arbeta igen. Vad hon inte har räknat med är att hon också måste samarbeta med Sonny Samuels - en självsäker och pladdrig väderprecentatör som knappt kan skilja en storm och en tsunami. 

Men snart inser Sky att det faktiskt är något skumt som pågår i St Felix. Och det handlar inte bara om vädret. Med hjälp av Sonny och Walter, en äldre amatörmetrolog som har sina egna metoder, försöker Sky lösa mysteriet. Samtidigt måste hon hålla sin dolda sjukdom i schack och när de närmar sig gåtans lösning tvingas Sky ifrågasätta allt hon trodde att hon visste om vädret, sig själv... och Sonny. 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...