tisdag 11 januari 2022

Falsksken

"Falsksken" skriven av Sara Engström. Denna fantasy är utgiven av Undrentide förlag. Detta är författarens debutroman. Det har varit ett krig och varelser har tagit över världen utanför. De kallas för rådare. Man får inte ha kontakt med varelserna. Men Kerstin har haft en syn där hon sett döda människor, som hon måste ta reda på mer om. Hon förstår att något hemskt kommer att hända om hon inte gör något. Trots att det är förbjudet, tänker hon korsa stadsgränsen och ta kontakt med rådarna. Till hjälp har hon sitt barnbarn Larik och rådaren Jokk, som är skyldig henne en tjänst. De måste ta sig till bersfolket där en siare med starkare krafter finns, för att få klarare bild av vad som kommer att hända och hur hon ska kunna rädda människorna. Jag tycker att det är fantastiskt att man kan hitta på nya ord och namn. Även hur människan jobbar och lever sina liv är annorlunda. Jag gillade hur boken slutar och jag skulle gärna läsa mer om hur det går för alla karaktärer från boken. Boken är spännande och det händer mycket i boken. Hoppas på en fortsättning. Betyg;❤❤❤❤❤/5.

Favoritställe ur boken;Det var så vackert. Lariks fötter rörde sig smidigt som i en dans. Varje steg var en njutning. Han närmade sig vattnet. Framför honom lufsade  djuret, men Larik märkte det knappt. Detaljerna var oviktiga. De försvann i den varma lycka som strömmade igenom honom. Tonerna genomsyrade hans kropp och bultade så starkt i bröstet att det gjorde ont, men till och med det var behagligt.

Djuret var redan framme vid vattnet och fortsatte gå utan att sakta in. Inte ens när det sjunkit under ytan började det simma. Lyckliga varelse som fick uppleva det. Solen värmde och han knäppte upp den tjocka, varma jackan och lät den falla till den steniga stranden. Plagg efter plagg gled av och han kände sig lättare om hjärtat, som om han ömsade vinterns päls för att stå naken i sommaren. Vattnet glittrande svalt och välkommnande. Han tog ett steg ner i älven och den slöt sig om honom som en älskare famn. 

Musiken slutade. Larik stod bedövad med vatten upp till midjan, utan att begripa vad han gjorde där. Lockelsen att fortsätta ut i älven hade upphört. Sakta upptäckte hans kropp att vattnet var kallt.

Från baksidan; LÅT DEM INTE BLÄNDA DIG

Vi stannar inne i staden, innanför gränsen som håller oss trygga. Allt annat har de tagit ifrån oss. Landet. Framtiden. Alla sagor säger samma sak-de är ute efter vårt blod. 

Kriget har lämnat moderna samhället i spillror. Kontakten mellan olika städer är nästan helt bruten. Långt upp i norr ligger Järsele, människornas nordligaste utpost. Landet utanför stadsgränsen tillhör varelserna. Det är förbjudet att kontakta dem, men alla lyder inte reglerna. Kerstin har sett något som tvingar henne och hennes barnbarn att ge sig ut i mörkret.  

Ha en fortsatt trevlig kväll!
Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...