torsdag 20 januari 2022

Hammarudden

 "Hammarudden" skriven av Lena Hagvall-Weström utgiven av W/E förlag.(Books on Demand). Midsommarafton 1961. En ung höggravid kvinna, Magda, rymmer från ett fartyg och hittas av Mats, som tar henne till en äldre kvinna, som heter Mumma, då han förstår att hon är rädd och att man letar efter henne. På natten föds två flickor men den unga kvinnan dör. Mumma är gammal men försöker ta hand om flickorna. På grund av olyckliga omständigheter separeras de två flickorna och man får följa den enas flickans uppväxt. Men vem är den andra flickan hon ser i spegeln, med mörkt hår?

Detta är en lättläst bok som går snabbt att läsa och komma in i. En finstämd och mysig roman som är lagom spännande. Historien utspelar sig på Gotland. Den lämnar lite obesvarade frågor som gör att man gärna vill läsa en fortsättning. Hur går det egentligen för den andra systern och de andra personerna som det berättas om? Det vill jag gärna veta. Handlingen känns realistisk och tidsenlig. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;Det var eftermiddag och Ellas näst sista dag som föreståndarinna på barnhemmet. Dagen till ära hade ett tält slagits upp på gården. I ett svagt ögonblick hade hon gått med på en övernattning. Det var hon, Putte och sex barn som skulle campa för en natt. Tveksamt tittade hon mot tältet där Putte och två av barnen bar in kuddar. Först hade det låtit spännande, men nu började hon ångra sig.Hon hade aldrig sovit i tält och nu skulle det dessutom bli tillsammans med Putte. Visserligen skulle de ligga i var sin ytterände. De minsta barnen skulle inte vara med.

Ella sträckte sig efter termosen, hälde upp en kopp kaffe, lutade sig tillbaka mot ryggstödet och blickade upp i den stora trädkronan. Så skönt att sitta här i skuggan när solen gassade. Flugor, getingar och andra insekter surrade högt uppe bland bladen. Hon blundade och lyssnade till fågelsången.

Putte glada visslande hördes på avstånd när han förberedde kvällens mat. På menyn stod Bullens korv, värmd i kastrull på spiskök och serverad med bröd. Mjölken var tänkt att drickas ur kåsa. Efter måltiden skulle Putte berätta spökhistorier men Ella var osäker på om det var en bra idé. Barnen hade jublat vid förslaget men det återstod att se om det var lika positivt ikväll. Sanningen att säga, var hon mörkrädd.

Från baksidan;Gothem 1961

Skräckslagen förstod unga höggravida Magda att hon inte kunde stanna på båten. Orden inom henne ekade allt högre. De skulle ta barnet och fortsätta utnyttja henne. En hård knuff under revbenen fick Magda till sans. Men den mörka kusten längs Gotland såg skrämmande ut, vattnet mörkt och ovänligt.

En hotfull skepnad närmade sig. Mannens onda grötiga ögon blänkte från månens sken. Hon hade inget val. Hellre dö tillsammans med sitt ofödda barn i havets djup än att stanna kvar. 

Ett skrik i natten, fyllt av smärta. En drunknad kvinna under en båtbrygga vid Botvaldervik och ett övergivet barn på prästgårdens trappa. Vad är det som händer i den annars så lugna bygden?

Flickan i spegeln mötte Saras blick och log vagt. Det mörka långa håret låg böljande ner över axlarna. Vem var hon? Förutom att Sara var blond så var de skrämmande lika. Spegelbilden skingrades och endast bilden av henne själv förblev synlig.

Ha en fin dag!

Kramizar Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...