söndag 16 januari 2022

Författarintervju av Dorothea Nicole Agborg

Jag har intervjuat Dorothea Nicole Agborg och det var helt fantastiskt. Jag upplever henne som en väldigt passionerad och karismatisk kvinna med mycket omkring sig. Lika färgrik som hennes karaktärer. Många karaktärer ser hon i människor hon möter i livet. Hon trivs i kyrkor där hon får frid och lugn. Hon är en person som tycker om att använda alla sina gåvor hon fått. Hon flyttade till Linköping för att få vara med sitt barnbarn. Hon ville få tillbaka den hon var förut. Det är där hon är uppvuxen och gått i skolan. Hon och hennes barnbarn har varit på många roliga äventyr tillsammans och de erfarenheterna har gjort att barnbarnet kunnat ta sig ann saker på ett bra sätt. Hon vill helst göra så mycket hon kan själv och vill inte att det ska ändras av det hon tänkt. T ex gör hon sina bokomslag själv och läser även in sina ljudböcker själv. Hon bloggar också om händelser i vardagen. Hon är en otroligt driven och målmedveten person, som när hon bestämt sig för något fullföljer det. Avatar tyckte hon var en fantastisk fantasy när hon såg den. Hon skriver ofta på sina olika smultronställen, gärna med rinnande vatten. Där kan hon låta saker och ting komma. Hon hoppas att människor som läser hennes böcker ska känna att det är Dorotheas böcker man läser.


1. Hur fick du idén till din första bok?

Dorothea svarar; Idén till min första bok låg i bakhuvudet under en tio års tid. Synopsen växte fram. Hon ville skriva en trilogi där det fanns en början och mitten, där man älskar och förlåter, samt ett slut, där man knyter ihop säcken. När hon får en bra idé skriver hon ner den. I början handlade trilogin om Tomas men han försvann och Gabriella tog över. 

2. Hur har livet förändrats sedan du börjat skriva?

Dorothea svarar; Jo det har gjort att hon har blivit mer öppen och hon vågar vara lite mer den hon är innerst inne. Det hon inte vågade säga när hon var yngre vågar hon skriva ner i sina böcker. Hon har också mer erfarenhet att dela med sig av. Hon upplever att hon blivit mer ödmjuk, human, inkännande och medkännande.

3. Hur många böcker har hon skrivit? 

Dorothea svarar; Fem stycken har det blivit. Alla är serier. Passions triologin, Varg serien och Hjärtatserien. Skriver just nu på "Vargtass med tugg"

4. Skriver du på någon ny bok?

Dorothea svarar; Ja, jag skriver på fyra nya böcker. "Döden i Combaliet" som är en fristående fortsättning på passions triologin. Även i Varg serien och Hjärtatserien serien kommer att få en fortsättning under 2022-2023. Den uppföljande novellsamlingen, vargserien är  tillägnad personalen på avdelning 92 och kiurgen. ("nionde dimensionen").

5. Är det lättare att skriva bok nr två?

Dorothea svarar; Ja, det är mycket lättare eftersom saker och ting måste följas upp. Det ska vara en uppföljare som inte tar upp halva boken med saker som händer i första boken. Där emot är bok tre lite svårare. Man måste skapa en framtid till karaktärerna. Alla böcker behöver inte sluta med "Så levde de alla lyckliga". 

6. Hur ser det ut där du skriver?

Dorothea svarar; Jag har som ett kontor. Jag har flera datorer, eftersom jag sköter flera företag. Hon analyserar olika företag och har olika uppdrag. När hon skriver vill hon gärna sitta vid en stationär dator med stor skärm, vilket gör att det är lättare att redigera sin text på så sätt. Gärna en bekväm stol också. När hon skriver en bok, letar hon upp bilder på hur hon tänker sig att karaktären ska se ut. Det är lättare att få dem att tala till sig på det viset, när man ser dem framför sig. 

7. Har du andra intressen? 

Dorothea svarar; Hon har massor av intressen, men det går i cykler, rätt var det är tar man upp något intresse igen. Hon berättar att hon t ex har stickat många tröjor. Hon älskar musik, hon målar och har även designat kläder. Hon gillar även matlagning. Hon dansade balett när hon var yngre. 

8. Hur gammal var du när du skrev din första bok?

Dorothea svarar; 68 år var hon när hon skrev sin första bok. Det tog ett år att skriva den.

9. Har du något annat jobb förutom författare?

Dorothea svarar; Hon är egen företagare. Hon är ekonom och analytiker. Ena halvan av året får hon uppdrag och hjälper till där andra inte kan, eller inte hinner med. Då jobbar hon med bokslut, deklarationer och årsredovisningar. Andra halvan skriver hon.

10. Läser du mycket själv och vad i så fall?

Dorothea svarar; Ja jag läser mycket själv. Det går även i detta i vågor. Men när hon själv är inne i en skrivperiod, läser hon inget. Hon brukar läsa en period mellan november till januari. Just nu läser hon 5-6 böcker hon börjat på men inte avslutat, då hon inte kommit in i dem. Hon har blivit uppmärksammad på språket. 

Några författare hon tycker om är Måns Kallentoft, Emelie Schepp, Lisa Marklund. Det finns så många, då böcker har varit en stor del av hennes liv, ända sedan hon var liten. Det fanns inte så mycket att göra. Man lärde sig att gå in i en annan värld. Sedan berättar Dorothea att hon även uppskattar Agatha Christie. Hon skriver intressanta pusseldeckare där man får tänka själv. 

11. Vem är Dorothea? 

Dorothea svarar; Hon beskriver sig som en oerhört nyfiken och positiv person. Hon är livsbejakande och gillar att överraska och komma med nya saker hela tiden. Hon har ett annorlunda sätt att tänka. "Tärningen är inte fyrkantig, den är rund" Att gå utanför boxen ger en annan dimension i livet. Hon har en förmåga att se runt hörn och att se andra människor. 

12. Har du något tips till den som vill börja att skriva själv? 

Dorothea svarar; Man ska släppa loss sin fantasi och tro på att man kan förmedla det man har innom sig. Jag blev inte författare för att bli rik och berömd utan för att beröra andra människor. Hon vill nå ut och skriver därför i olika genrer. 

13. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Dorothea svarar; Jag har fått mycket positiv respons, men jag önskar människor skulle våga skriva fler recensioner. Hon har blivit mer noga med redigeringen av sina böcker och tycker det är viktigt med språket. Det svåra att nå ut, därför är hon tacksam för bloggare och recensenter.

14. Vad gjorde du innan du blev författare?

Dorothea svarar;Jag levde mitt liv. Jag har jobbat mycket. Jag har två barn. Ett adopterat och ett biologiskt. Ibland kan hon sakna livet med "full rulle" många människor runt sig och  många skor i hallen. 

15. Vad blir nästa steg? Har du någon dröm?

Dorothea svarar; Hon vill gå en kurs i dramaturgi. Hon har en dröm om att få göra Passions serien som en tv serie. Skrattande säger hon med glimten i ögat -"Netflix" och "HBO" hör gärna av er" Hon poängterar att hon gärna vill vara med och se så inte karaktärerna förändras så mycket att hon inte känner igen sig.

Tack snälla Dorothea för att jag fick intervjua dig. Det var både givande och spännande. 

Kontakt; Dorothea Nicole Agborg 

Dorothea citat; "Älskar du någon var inte rädd för att säga det"

Ha en fortsatt trevlig dag

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...