onsdag 5 januari 2022

Sara rider långritt

 "Sara rider långritt" av Mari Kleman, är den tredje och fristående boken i serien om Sara och Selina. Jag har recenserat "Sara och Galahad" och "Sara och Selina" förut. Boken är utgiven av Idus förlag och riktar sig till barn från 9-12 år. Petra berättar en  övveraskning till Sara, dessutom är det snart sommarlov och tjejerna får en idé. De bestämmer sig för att göra en långritt tillsammans. Den kräver noga planering för att få det hela att fungera. De ska övernatta några nätter och behöver hitta bra platser att övernatta på. Sedan är det ju också  Jonatan...Jo Sara har en del att fundera över. Jag tycker att detta är en lättläst och mysig hästbok som bakar in lite fakta och termer som man använder inom rid sporten. Men förutom det som rör hästskötsel och ridning, så involverar boken också varm vänskap och kärlek och lite allvar. Denna underbara hästbok får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;Kvällssolen står lågt på himlen, skuggorna är långa. Salina känns varm och pälsen stickig mot Saras bara ben. 

"Det är nästan så man skulle ha behövt en tröja", huttrar Sara till.

"Äh sjåpa dig inte!" Tycker Ida. " Nu travar vi." Sara hinner inte ens fundera på att säga nej innan Ida manar på Nikita. Salina vill inte komma efter och hänger glatt på. Hon travar med långa steg och Sara glider hit och dit. Hon är inte van vid att rida barbacka och får ta ett stadigt mantag för att inte kana av hästryggen. De passerar Tom och Jonatan som får hoppa av stigen för att inte bli nerridna.Snart skymtar vattenbrynet mellan träden. 

"Försten i!" tjuter Ida och manar på Nikita ytterligare.Nikita spetsar glatt öronen och tar tre stora språng rätt ut i vattnet. Salina saktar självmant in farten när hon närmar sig strandkanten och Sara pustar ut. Pirret i magen smälter bort och ersätts av en stilla glädje när Salina tveksamt går i med framhovarna. 

"Fina tjejen!" viskar Sara och kliar Salina på manken.

Den stilla kvällen bryts i ett frustande, forsande och plaskade. Nikita njuter av att stampa med framhovarna och häva vatten omkring sig. Ida skrattar högt åt hästens upptåg. 

"Hon är så himla härlig!" 

Sara kan inte låta bli att le åt sin vän. De passar verkligen bra ihop, Nikita och Ida. Båda är roliga, kvicka och pigga.

Från baksidan;Vintern har övergått till vår och snart väntar sommarlovet runt hörnet. För Sara har året kretsat kring hästar och ridning. En särskild plats i hjärtat har såklart härliga Salina.

Ida kommer på den fantastiska ide'en att de ska rida långritt på sommarlovet. Snart fylls dagarna av planering och packning inför det stora äventyret. Dessutom kommer Petra med en överraskning som ger Sara mycket att fundera över. Och så är det ju Jonathan...

Ha en fortsatt trevlig dag!
Kram Nina 
Läs också recensionen om "Sara och Galahad" och "Sara och Salina"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Moorlandstallet- Den nya hästen

"Moorlandstallet- Den nya hästen" av Catherine Hapka utgiven av Bonnier Carlsen förlag . Boken är baserad på  Star-stable spelet ...