måndag 14 augusti 2023

Mod och mirakel på Mallis

"Mod och mirakel på Mallis" skriven av Emma Lind och Sofia Brattstig, utgiven av Idus förlag. För barn 9-12 år. Jasmin och hennes syster och deras pappa åker till Mallis för att delta i ett rehabläger. Jasmin lider nämligen av barnreumatism. Värmen ska lindra värken men träningen på lägret är tuff. Lika så de samtal om hur det kan vara och kännas när sjukdomen bryter ut, och allt annat som kommer genom att ha så mycket värk. Men Jasmin har inte direkt lust att berätta för de andra. Samtidigt längtar Jasmin efter att få lära känna Tilly, men en tjej som heter Nora kommer jämnt mellan. Snart snubblar Jasmin över ett mysterium som involverar en liten kattunge, och en pojke vid namn Pedro. Ska Jasmin lyckas hjälpa kattungen och honom? Kanske blir Jasmin lite starkare tillika modigare på kuppen?

Varje år insjuknar omkring 200-250 barn i juvenil idiopatisk artrit, som även kallas för barnreumatism. Man vet inte riktigt varför barnen blir sjuka, men man kan se en viss ärftlighet. Jag tycker det är bra att en sådan här bok ges ut, på grund av att det är viktigt att belysa en så svår sjukdom. Det kan inte vara lätt att som barn, inte kunna vara som andra. Att känna sig utanför. Författarna har lyckats förmedla Jasmins tankar och känslor på ett bra sätt som känns relevant för historien. Texten är stor och lättläst och bokomslaget väldigt fint och färgglatt. Kanske känner du någon vars barn lider av barnreumatism, då kan jag varmt rekomendera den här boken. Denna fina berättelse får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 4

Farmor ligger och guppar i poolen men Tilly syns först inte till. Pappa och Myrra hugger varsin solstol, kastar handdukarna på dem och glider sedan snabbt ned i vattnet. Myrra tjuter och Jasmin gissar att det är kallare än det ser ut. Själv sätter hon sig på en solsäng och drar långsamt av sig kläderna. Hon tänker bli varm innan hon kastar sig i. När de badar i skolan är det alltid hon som är först i och de andra som huttrar uppe på land, men poolen är inte tillräckligt lång för att man ska hinna få upp farten och värmen ordentligt, den är mer gjord för lek och vattengympa, så hon har inte bråttom i.

Allt fler barn dras till området, de flesta tillsammans med sina föräldrar och Jasmin ser hur jakten på solstolar och solsängar förvandlar alla till vargar. De skyndar sig för att för att nappa åt sig de bästa platserna i solen som om de tror att de kommer att förvandlas till vampyrer i skuggan. Jasmin suckar. Vuxna är likadana överallt. 

Pappa vinkar energiskt åt henne från poolen att hoppa i men hon vänder bort huvudet så att han ska förstå att hon kommer när hon kommer. Han behöver inte skämma ut henne inför alla. 

Så ser hon Tilly och hjärtat hoppar till av glädje. Men innan hon hinner resa sig upp och vinka ser hon vem som går vid Tillys sida. Nora. De hittar ett par platser längre bort, för sig själva. Jasmin bestämmer sig för att gå dit ändå. I värsta fall får hon väl stå ut med Nora också. Tilly vill hon absolut vara med. De är bara åtta på lägret i hennes ålder, färre än vad hon trodde att det skulle vara, så det är inte ens säkert att hon kan hitta någon annan att vara med.

Baksidestext;

När Jasmin, Myrra och pappa kommer ner till Mallis blir inget som de tänkt sig. Värmen lindrar visserligen de onda lederna, men rehabresan innebär också utmaningar de aldrig kunnat föreställa sig. Träningen är supertuff och ledarna vill att de pratar ut om allt det där jobbiga, det som är deras liv. Dessutom finns den dryga tjejen Nora där som vill förpesta Jasmins tillvaro ännu mer.

Men det finns också mysterier att lösa. Hemligheter vid stranden som bara Jasmin känner till. Kanske kan veckorna i Spanien göra Jasmin starkare, på fler än ett sätt en ett. 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramizar Nina 

Läs mer om sjukdommen här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...