lördag 16 april 2022

Sommargästen

"Sommargästen" av Anna Sundbeck Klav, utgiven av HarperCollins förlag. Jag har tidigare läst och recenserat två böcker av författaren. Detta är den första delen i en serie om den lilla byn Mölle. När Agnetas man ligger på sin dödsbädd berättar han en hemlighet som han burit på. Han berättar att han haft en utomäktenskaplig förbindelse, som ledde till att han har ett till barn, förutom Agneta och Hennings två pojkar, en flicka. Agneta blir förtvivlad att hon inte fått reda på det förut. Tänk om makens dotter vill ta ut sin arvsrätt? Henning ville inte berätta för Agneta vad som hänt, då han inte ville förstöra deras äktenskap eftersom det bara hände en gång. När maken slutligen går bort känns huset alldeles för stort och hon bestämmer sig för att hyra ut ett rum i huset. Sophie som har vuxit upp med sin rockstjärna till mamma, får reda på att hennes pappa gått bort. Hon vill resa till Mölle för att arbeta där över sommaren. Av en slump råkar Sophie hyra Agnetas rum. Hur ska hon kunna berätta för Agneta om vem hon är? Att hon är Hennings dotter?

Jag såg jätte mycket fram emot att få läsa "Sommargästen", och jag blev inte besviken. Den är precis lika bra som de tidigare böckerna jag har läst av författaren. Den är så underbart välskriven och mysig. Boken innehåller kärlek, vänskap och hemligheter som skall upp till ytan. Och när de väl gör det, vad händer då? Författaren gör lysande miljöbeskrivningar, och jag skulle gärna sitta i tornet på Villa Tennsoldat och titta ut över havet, och skriva eller bara titta på utsikten.  Författaren beskriver karaktärerna så att de känns äkta och trovärdiga. Jag älskar den allra minsta karaktären bäst- den lilla tama blåmesen Sylt. Vilken liten söt goding. När alla karaktärernas hemligheter är lagda på bordet och är utredda, blir det ett fint avslut på historian. Kryp upp i bästa soffhörna och njut av denna underbara roman som tar dig till den idylliska byn Mölle. Jag kan verkligen rekommendera denna bok till dig, som gillar en bra och välskriven feelgood roman. Jag tyckte även att bokomslaget är jättefint. Jag ser fram emot nästa del om huset i Mölle, denna hjärtevärmande feelgood roman får ❤❤❤❤❤/5. 

Mitt favoritställe ur boken;

En spiraltrappa i mörkt trä ledde henne upp och Sophie tog tag i ledstången av rep för att inte snava på de smala trappstegen med sina högklackade sandaler. Efter att hon följt trappan ett varv runt strömmade ljuset ner på henne från alla håll och hon tog det sista stegen upp i Villa Tennsoldats tornrum.

Sophie kunde inte göra annat än att dra ljudligt efter andan. Det sexkantiga tornrummet hade fönster i lika många riktningar och när hon långsamt snurrade runt bjöd utsikten på både hav, skog och klippor. Mellan fönstren var väggarna klädda med inbyggda bokhyllor där mängder av både nyare och äldre titlar trängdes med varandra. Sophie klev genast fram för att titta närmare på dem. Historisk facklitteratur trängdes på en hylla, en massa deckare på en annan. Klassiker i läderband fyllde ett helt hyllplan medan det stod böcker om fiske på två hyllrader. De verkade ha intressen i många olika inriktningar i den här familjen. Mitt på golvet, vänt mot havet, stod ett brett skrivbord i ljust trä och på ena kanten stoltserade en lampa av dansk modell som Sophie kände igen.  

"Agneta?" ropade hon. "Det här är ju helt fantastiskt!"

"Folk brukar tycka det", hördes Agnetad röst där nerifrån. 

Sophie kunde inte låta bli att fiska upp sin mobil och ta några bilder. Perspektivet blev visserligen rätt platt men rummet såg ändå imponerande ut. 

Från baksidan;

EN VARM OCH CHARMIG BERÄTTELSE OM SORG, KÄRLEK, VÄNSKAP OCH HEMLIGHETER.

När Agneta blir änka känns hennes hus i Mölle plötsligt alldeles för stort, och hon beslutar sig för att hyra ut ett rum för att dryga ut hushålla kassan. Hemligheten som maken Henning berättade före sin död - att han har en dotter utanför äktenskapet-skaver i henne, och hon måste också bestämma vad hon ska göra med hans aska som hon gömt under sängen.

Sophie har vuxit upp med sin danska rockstjärna till mamma, och när hon får reda på att hennes pappa har gått bort reser hon till hans hemstad Mölle i Sverige. I stället för att åka på en utlands semester hon hyr av en slump in sig hos Agneta och sommaren som följer blir ett hisnande äventyr kantad av sorg och lycka, rödvin och jordgubbssaft, KÄRLEK och besvikelse. Och en stark, ny vänskap som ingen av kvinnorna hade väntat sig.

Ha en riktigt trevlig påsk afton!

Kramis Nina 

Läs min recension av "Johanna på Klarudden" här

Läs min recension av "Vinter på Klarudden" här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...