måndag 29 april 2024
Av stjärnstoft är vi komna
torsdag 25 april 2024
Utan oss
"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag. Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja sig till ett liv utan dem. Annika får en chock när hon efter ett läkarbesök på gyn visar sig fått en könssjukdom. Eftersom hon själv inte varit med någon annan, måste hennes man Johan varit otrogen, men med vem? Hon som trodde att de hade det så bra. Så får hon av en slump veta att Johan dessutom har en lägenhet, som han inte berättat något om för henne. I lägenheten bor en David, men vem tusan är det? Hon konfronterar Johan, och det visar sig att han blivit kär i en annan man. Den man som bor i Johans lägenhet visar det sig. Skilsmässan är ett faktum. Nu måste Annika vänja sig vid ett liv utan sin man, och tillika bästa vän, med allt vad det innebär. Hon känner sig nu både ensam och sviken. På midsommarafton träffar hon den myckre yngre killen Jonas. De dras till varandra, men Annika vågar inte riktigt ge sig hän i förhållandet, trots att attraktionen till Jonas är stark. Ska hon komma över dessa känslor och ge förhållandet en chans? Ska hon våga älska igen?
Detta är författarens debutroman, som jag varmt kan rekommendera. Boken är lättläst, och jag kommer snabbt in i handlingen. Jag tycker att det är en fin berättelse, som handlar om att resa sig efter att ha blivit sviken, och börja om på nytt. Jag tycker att författaren lyckas förmedla huvudpersonens tankar och känslor på ett bra sätt. Jag kan förstå att huvudkaraktären tänker mycket på, vad andra ska tycka om hennes förhållande med en mycket yngre man. Folk har ju så mycket fördomar idag, och det är bra att inte lyssna ibland. Annika som karaktär är lätt att tycka om, och jag hade gärna läst vidare om hur det blev sedan mellan henne och Jonas. Jag kan beundra att Annika ändå kan förlåta sitt ex för hans svek. Det är nog inte alla som kan det. Sedan tycker jag det är fint att hon hittar nya vänner mitt i allt det mörka, tillika nya intressen. Det är fint att det trots allt finns ett ljus i mörkret. Boken inger hopp om att det går att hitta kärleken på nytt, även om man själv tycker att man blivit gammal. Så fint! Jag läser gärna mer av författaren. Denna mysiga debutroman får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.
Mitt favoritställe ur boken;
6.
På midsommaraftons morgon vaknade Annika av att det doftade kaffe. Det var tyst i stugan och hon kände sig tillfreds med livet. Hon såg fram emot deras firande. Det skulle bli en salig samling av människor, en del var fullkomliga främlingar för henne, andra låg henne väldigt varmt om hjärtat. Anna hade tackat ja och skulle ta med sig sin granne från stan, och Hampus skulle komma med en kompis från universitetet. Han hade blivit glad när hon hade frågat om han ville fira med henne och förvånat henne genom att utbrista.
-Härligt! Det kommer att bli skitkul att fira på landet med dig och ett härligt gäng nya människor.
Det var ovanligt för Hampus att vara så spontan i sina uttryck. Hon hann inte längre i sina tankar innan hon hörde altandörren öppnas.
-Hallå! Ska du ligga och sova hela dan?
Emma kom in i hennes sovrum och hoppade upp i sängen bredvid henne. Jag har varit ute och sett mig omkring lite, vad fint det är här! Sen sprang jag på Anna och det kommer att bli en bra midsommar, det känner jag i hela kroppen.
-Det kan inte bli annat med din entusiasm. Så du har träffat Anna? Det ska bli spännande att träffa ditt par.
Ett leende spred sig över hennes ansikte.
-Lova att du uppför dig ordentligt, skojade hon. Jag tror att min son har fått tillräckligt med chockera för i år.
-Jag lovar att uppföra mig exemplariskt. Sen är jag inte så intresserad av att dela just den biten med min kollega Nina och hennes vänner. Upp och hoppa nu, vi har lite att fixa med innan alla dyker upp.
Emma tog tag i hennes täcke och drog av det. Annika satte ner fötterna på golvet. Gud vad skönt att vakna med ett leende på läpparna. Livet kändes enkelt och hon nynnade när hon tog emot kaffekoppen från Emma.
Baksidestext;
Annikas välordnade liv vänds upp och ner när maken Johans svek uppdagas. Annika, som aldrig gillat överraskningar, inser att tillvaron om livet som de levt tillsammans varit en lögn. Hon känner sig ensam och sviken. Vad gör man när parmiddagarna uteblir och helgerna känns som en ocean av tid som måste fyllas ut med något som känns meningsfullt?
På gymmet träffar hon sprudlande Emma, som är nyskild och en härlig vänskap börjar ta form. Livet ljusnar och det börjar kännas lättare att andas igen. Karismatiska Emma är fri, både, i tanke och i handling och hon kastar sig ut i dejtingdjungeln, fullkomligt orädd och fast besluten att testa allt hon missat.
Sakta börjar Annika bygga upp ett nytt liv där hon utmanar sig själv och sina rädslor för att hitta tillbaka till sig själv. När hon sedan möter den yngre grannen Jonas blir hon överrumplad av attraktionen hon känner och spjärnar emot känslorna som väcks. Vågar Annika ta chansen? Törs hon öppna sitt hjärta på nytt?
onsdag 24 april 2024
Fjärilar i magen
"Fjärilar i magen" av Ida Fryklund, utgiven av Saga Egmont förlag. Vi får följa Oskar som har tagit över sina föräldrars restaurang. Han känner att han måste leva upp till föräldrarnas krav. Allt ska vara perfekt, som när föräldrarna drev restaurangen. Det är så mycket att göra. Oskar hinner knappt andas mellan varven, och börjar därmed känna av stressen. Det var länge sedan han träffade någon av sina vänner. När han möter sin syster, Stellas, väninna Kimberly försöker hon få honom att tänka i nya banor. Kan hon få honom att koppla av en aning, och kanske anställa någon mer som hjälper till i restaurangen? Samtidigt planerar Kimberly och Stella att göra en resa tillsammans, och vara borta i flera månader. Oskar och Kimberly börjar umgås, och de blir kära i varandra. Kimberly börjar därför fundera på att avboka sin drömmresa. Oskar vill att hon ska stanna, men Kimberlys vän, Gabriel, får honom att fundera. Oskar gör därför slut med Kimberly, för att hon ska resa trots att han älskar henne. Ska deras kärlek trots allt överleva den flera månader långa perioden isär?
Detta är den andra och fristående boken om restaurangen Sjöall'en. Jag har läst och recenserat den första delen också. Vi får följa de olika karaktärerna, och livet som kretsar runt restaurangen Sjöall'en. Både dess för- tillika dess nackdelar. Jag gillar både miljön - och de fina personporträtten som författaren målar upp. Huvudkaraktärerna är lätt att tycka om. Den lilla ekorren blev min lilla favorit karaktär. Jag känner nästan doften av den mat som författaren beskriver. Det får det att vattnas i munnen på mig. Speciellt när Kimberly och barnen äter de grillade korvarna, med senap och ketchup. Jag längtar nästan efter en grillad korv med bröd. Boken andas sommar på ett härligt sätt. Författaren beskriver också känslor och tankar på ett bra sätt som är relevant för historien. När jag väl börjar läsa boken, blir den svår att släppa. Jag läser gärna mer av författaren. Bokomslaget på boken ser inbjudande och fint ut, och innehåller vad den lovar! En underbar och varm feelgood pralin, som får mig att längta till sommaren. Denna vackert förpackade bok får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.
Mitt favoritställe ur boken;
5
Smaken av den grillade korven täckt med ketchup och senap fyller Kimberlys mun. Hon har sett till att alla barnen blivit serverade varsin korv innan hon har tagit för sig en till sig själv. Efter promenaden från förskolan till djurgården Noas Ark i Onsala känner hon hur magen tacksamt tar emot maten. Solen lyser från en nästan molnfri himmel och hon har hängt av sig sin långärmade tröja och lagt den över ryggstödet på en av sittbänkarna. Det är något speciellt med hur den rökiga smaken från grillkorven rör upp barndomsminnen inom henne. Minnen från skogspromenader, skridskoåkning vid Inglamossen och sena eftermiddagar ute med båten på Brokö. Hon kan nästan höra din mammas smittsamma skratt och pappas stillsamma röst som alltid försäkrade sig om att hon hade det bra.
Ljudet från förskolebarnen som ivrigt pratar med varandra mellan tuggorna påminner även det om hennes barndom. Bland sin mammas och pappas stora umgänge fanns det barn som Kimberly kunde leka med. Framför allt hade Gabriel funnits där. Hans och Kimberlys familjer tillbringade de flesta tillsammans under hennes uppväxt och de två har alltid trivts väldigt bra ihop. Det blev därför naturligt att hon och Gabriel fortsatt att resa tillsammans även när de blev äldre och föräldrarna inte längre gjorde dem sällskap.
Sedan barnsben har folk i deras närhet skojat om att hon och Gabriel borde bli ett par. Eller skojat är kanske fel ord om hon tänker efter. Säkerligen har det funnits en hel del allvar bakom dessa uttalanden även om det oftast g ömdes bakom leenden och retsamma antydningar. Gabriel och hon passar bra ihop och älskar att umgås, så varför ska de inte vara pojkvän och flickvän? Både Kimberly och Gabriel brukar sucka åt kommentarerna. Gabriel är som en bror för henne och hon kan inte se honom på något annat sätt. Visserligen har Kimberly två syskon på sin pappas sida men de är mycket äldre än henne och hon har inte någon särskilt nära kontakt med dem.
Baksidestext;
På restaurang Sjöall'en i Kungsbacka finns det alltid saker att göra. Menyerna måste planeras, inköpen beställas och gästerna ska känna sig välkomna. Oskar har tagit över restaurangen som hans föräldrar startat och nu kretsar hela hans liv runt Sjöall'en. Stressen inom honom gör sig mer och mer påmind. Men vem har tid att sakta ner?
Kimberly har däremot lätt för att koppla av. Sedan några månader tillbaka arbetar hon extra på en förskola och älskar det. Samtidigt planerar hon inför en utlandsresa. Under en middagsbjudning hos en vän möter hon Oskars lillasyster Stella, som också arbetar på Sjöall'en. Tillsammans får de en id'e. De ska börja ha kulturkvällar med poesiuppläsningar på restaurangen. Oskar blir inte direkt eld och lågor över förslaget och Kimberly gör sitt bästa för att inte dras med i hans tankesätt.
När stressen tillslut blir för mycket för Oskar behöver han motvilligt ta emot Kimberlys råd. Fast hur ska hon, som tar dagen som den kommer, kunna se till att han får ordning på sitt liv?
onsdag 17 april 2024
BOKSLÄPP maj 2024
INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ! 📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem.
*Den sista flytten @historiskamedia
*Syskonfejden @norstedts_forlag
*I samma flod @albertbonniersforlag
*Drömmar av brons @bokforlagetforum
*GRANNAR och andra noveller @wahlstromwidstrand
*När blåklinten blommar @bokforlagetforum
*Trial of The sun queen @lovereads_byforum
*Chateau under stormande himmel @harpercollins_sverige
*Farväl söderberga @printzpublishing
*Kvällskurs i italienska @printzpublishing
Kram Nina
tisdag 16 april 2024
Diagnos: omöjlig längtan
"Diagnos: Omöjlig längtan" av Christina Edwinsdotter utgiven av Lundberg Media. I denna boken möter vi Cecilia som jobbar som polis i Stockholm. När hennes moster blir sjuk, så reser hon till sin uppväxtort Umeå, för att hjälpa sin kusin i deras klädbutik. Hennes önskan om att bli gravid, har gått om intet, och hennes sambo har lämnat henne för en annan kvinna. De väntar dessutom barn. Hon ser flytten som en nystart, och ägnar sig åt kampsport och att sy om kläder, i mosters butik. Men längtan efter ett barn finns ändå där och skaver. Hennes kusin hittar ett underligt födelsemärke på baksidan av Cecilias lår, och ber Cecilia kolla upp det. Cecilia beställer tid för att kolla upp märket, och träffar på den stilige läkaren Erik, med de varma ögonen. De dras oemotståndligt till varandra, men han har sitt bagage och hon sitt, vilket gör det svårt för dem båda att ge sig hän åt kärleken. Erik är ensamstående pappa till sonen, Max, som han inte vill se sårad, och har svårt att släppa in Cecilia. När Cecilias största önskan plötsligt går i uppfyllelse, ställs hon för ett livsavgörande val. Efter ett missförstånd, tar Cecilia avstånd från Erik, för att kunna fundera. Så sker plötsligt en tragedi, som ställer allt på sin spets.
Detta är författarens debutroman. Detta är en bok, som tar upp en del svåra ämnen, som ofrivillig barnlöshet, otrohet, och sorgen efter ett avlidet barn, tillika en älskad hustru. Vi får följa både Cecilia och Erik, men även mormor Anitas, tankar och känslor på ett fint sätt. Livet har inte varit så lätt för de två huvudkaraktärerna. Jag berörs på djupet av de olika karaktärernas rädslor, samt deras sorg. Cecilias längtan efter ett barn, Eriks längtan efter att få gå vidare, och älska på nytt, samt Anitas saknad efter sin dotter. De bär alla på djup sorg, som gör att det är svårt att gå vidare i livet. Att Cecilia och Erik missförstår varandra, kommer därför inte som en överraskning. Författaren beskriver deras tankar och känslor, med ett fint och vackert språk, men ändå ibland med en uns av humor, vilket gör att man gråter ibland och även fnissar emellanåt. Även miljöbeskrivningarna är vackra och målande. Jag kan varmt rekommendera denna fina läsupplevelse. Jag hade gärna läst en fortsättning på denna bok, och lärt känna de övriga bikaraktärerna lite mer. Denna vackert förpackade debutroman får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.
Mitt favoritställe ur boken;
KAPITEL 22 - SÖNDAG 27:E MAJ
Solen lockade ut Cecilia på promenad. Utan aning om vart fötterna skulle föra henne vandrade hon runt i staden tills hon upptäckte sig stå utanför Norra kyrkogårdens grindar. Det var många år sedan hon senast varit här. Hennes mamma hade ingen gravsten, det var ett av önskemålen i brevet hon lämnat efter sig. Istället vilade moderns aska i minneslunden.
Platsen präglades av stillhet. Bänkarna stod i en halvcirkel omgivna av lummig grönska och ett överflöd av färgglada blommor kantade gångstigen likt ett doftande fyrverkeri. På grusgången hoppade småfåglar, som om de klätt sig väst och matchande kavaj. De var vackra, men hon hade ingen aning om vad de hette.
Hon satte sig på en av bänkarna och blundade. Vindens sus och fågelkvitter, sedan krafsade det när hon sparkade i gruset. Trots det varma vädret och försmaken av sommar kröp det under huden. Hennes pappa brukade skämtsamt säga att hon fick "eksem i själen" titt som tätt och det kanske var sant. Oftast visste hon vad som störde henne men idag var känslan svårfångad. En skavande odefinierbar längtan.
Saknad efter något, men vad?
Tankarna snuddade vid det otänkbara, vid det tomrum som uppfyllde hennes centrum. Drömmen om att bli mamma. Denna omöjliga längtan som tycktes växa för varje år som gick och som var starkare än förnuft och logik. Hon visste, efter flera år av försök inom och utanför sjukvården, att hennes kropp inte hade det i sig. Hade inte det maskineri av perfekta cykler som tydligen behövdes för att ett barn skulle bli till.
Hennes mens dök upp annonserat och kunde sedan vara borta ett halvår. Inte ens fertilitetsklinikens hela verktygslåda med hormoner i sprutor, tabletter med kortison eller blodförtunnande hade hjälpt. Inget hade lyckats ge henne ett barn.
Cecilia var defekt.
Nej, hon borde inte tänka så, visste att det inte gav någon lindring. Det fanns massor av kvinnor där ute, par, som inte lyckades bli föräldrar trots att de hade allt ordnat för sig, inklusive perfekta menstruationscykler.
Så även om hon var ett måndagsexemplar fanns det ingen mening att tänka på dig själv i termer av "dålig" eller "trasig".
Återigen försökte hon följa sitt mantra: Fall down seven Times, strand up eight.
Vad innebar det i praktiken? Skulle livet bara vara jobba, träna, äta, sova? Inget mer?
Baksidestext;
Cecilia har två mål i livet - att bli stark och att bli mamma. Som polis och kampsportare har hon uppnått ett av dem, men drömmen om barn verkar ouppnåelig efter att hon fått diagnosen "infertil".
Efter att Cecilia dumpat av sin sambo och en nära familjemedlem blir allvarligt sjuk återvänder hon till uppväxtorten Umeå för att stötta familjen. Tyngd av den smärtsamma vetenskapen att hon aldrig kommer kunna bli gravid, en livslång dröm som därmed går i kras, försöker hon se det ofrivilliga miljöombytet som en nystart.
I björkarna stad möter hon Erik, läkaren med varma ögonen. Men inte kan väl Cecilia, som upplevt smärtan i att bli bedragen, förälska sig i en annan man som bara är två veckor från att gifta sig?
Livets virvelvindar kastar Cecilia än hit, än dit och plötsligt står hon inför livsavgörande val. Hur mycket är hon villig att försaka när hjärtats mest omöjliga längtan plötsligt finns inom räckhåll?
söndag 7 april 2024
Tårtor och tavlor
"Tårtor och tavlor" av Camilla Dahlson utgiven av Lind & Co. Elvira har precis flyttat till Göteborg. Då pojkvännen, sedan flera år har varit otrogen, vill hon börja om på nytt. Nu ska hon börja jobba i en butik, men de ringer därifrån, och talar om att hon inte kan börja arbeta där. De har precis fått en hyreshöjning, och har inte längre möjlighet att anställa henne. Nu måste Elvira snabbt hitta ett nytt arbete. Hon hittar en annons som erbjuder en tjänst, där man utför olika gigg. Det kan vara alla möjliga sorters uppdrag, som t ex att vattna blommor, vara hundvakt och slänga skräp till återvinningen. Elvira nappar på gigg- jobbet, och det leder till att hon får ett extra jobb på ett litet mysigt kaffe'. Hon hjälper även sin nya granne, Gulli, med att försöka få fast en bedragare, som lurat av Gulli en stor summa pengar och några smycken. Samtidigt vill Elvira också lägga ner tid på att måla tavlor, som hon vill sälja. Ska Elvira få ihop tillräckligt med pengar, för att bo kvar i lägenheten, och ska de tre privatspanarna, Gulli, Åke och Elvira, lyckas med att få fast bedragaren?
Detta är månadens första bokfavorit! Jag har läst några böcker av författaren förut, och hon har förmåga att trollbinda mig från första sidan. Så även denna gången. Det börjar med det underbara bokomslaget. Det är verkligen ljuvligt och inbjudande, och jag bara älskar det! Boken bjuder mig också på en helt underbar läsupplevelse! Jag gillar hur författaren har gestaltat de olika karaktärerna, med en liten ton av humor och glimten i ögat, och miljön runt omkring karaktärerna. Jag hade gärna velat arbeta på det mysiga kafe'et, eller bara tagit en fika där. Författaren lyckas att göra så det vattnas i munnen på mig, när hon beskriver de olika dofterna och bakverken på kafe'et. Jag uppskattar också temat, med vänskap mellan generationerna, och jag gillar att Elvira bryr sig om sina nya vänner, trots att de är äldre än hon. Jag gillar också att författaren bakat in lite romantik, i den spännande handlingen. Jag gillar också att Elvira tillslut säger ifrån till sitt ex. Jag hade gärna läst mer om Elvira, Gulli, Åke, Tom och alla de andra karaktärerna. Kanske skulle de kunna lösa fler spännande mysterier? Missa inte att läsa denna ljuvliga pärla! Denna ljuvliga feelgood pralin får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.
Mitt favoritställe ur boken;
Kapitel 16
Elvira dukade upp kaffemuggarna som hon själv målat med gröna blad och stjälkar som ringlade sig fram på porslinet. Bredvid ställde hon vita assietter som fått små blad i samma nyans i en ring runt kanten. Snart skulle Gulli och Åke dyka upp. De skulle ha sitt första spaningsmöte. Det kändes lönlöst, hur skulle de kunna hitta en man som kunde befinna sig var som helst i Göteborg, om han ens var kvar i staden? En man i mörk kostym och blankputsade skor. Sådanna fanns det gott om. Visserligen gick det att se lite hur han såg ut på Elviras foto. Men de saknade bevis.
Elvira fyllde vattenkokaren med vatten och pressobryggaren med kaffepulver. Trots det meningslösa projektet var det roligt att Gulli och Åke skulle komma. Det var första gången som någon skulle hälsa på i lägenheten. Kanske skulle hon bjuda hem jobbarkompisarna från fiket framöver, men det fick vänta. Hon ville lära känna dem bättre först. Och helst veta om det fanns någon framtid där. Nu skulle hon ju måla tavlor till kondisdelen. Men efter det? Var det slut då? Och tillbaka till den splittrade och hattiga giggvärlden? Hon visste inte.
Hon skar upp en surdegslimpa som hon köpt med sig från jobbet, bredde på smör och lade på ost och sallad som pålägg. Tom hade sagt att han hade bakat brödet utan jäst, att det gått jäsa riktigt länge istället. Nu fick det saliven att rinna till i munnen. På ett annat fat lade hon upp vaniljhjärtan som Saga bakat.
Hon var sugen på att ta ett genast, men det gick ju inte. Om hon skulle arbeta på ett bageri, måste hon lära sig att ha karaktär och stå emot. Det gick inte att provsmaka lite här och där. Tänderna skulle verkligen inte må bra av allt det söta och inte kroppen heller.
Det ringde på dörren. Elvira skyndade sig fram till tittögat. Det var Gulli som stod där. Elvira öppnade. Strax därpå hördes ljud i trapphuset utanför. Elvira tittade ut igen och där stod Åke. Han hade trasslat med sig rullatorn upp i hissen.
-Jag törs inte ha den kvar där nere. Fast jag såg att det stod en där redan, sa han.
-Äh, ta in den här du. Det kanske är säkrast, sa Elvira och hjälpte honom in genom dörren.
-Och välkomna båda två, fortsatte hon.
Baksidestext;
ELVIRA HAR JUST FLYTTAT TILL GÖTEBORG från hemstaden Eksjö, där pojkvännens otrohet fått henne att bryta upp från josåg ut på Elviras fotobb och familj för att börja om på nytt. Men Elvira hinner inte ens börja på nya arbetsplatsen innan jon blir uppsagd. Hur ska hon nu kunna betala hyran? Hur ska hon klara sig? Lösningen blir att hoppa på ett gig-jobb och utföra ärenden åt folk, det är allt från att vara hundvakt till att leverera bröd och tårtor åt ett synnerligen charmigt konditori.
När Elviras nya granne Gulli blir utsatt för en bedragare som lurar till sig såväl pengar som juveler kan Elvira dessutom lägga till privatspanare som titel. Nog sjutton ska de få fatt på den fähunden och ta tillbaka Gulli smycken.
torsdag 4 april 2024
Författarintervju - Annah Nozlin
1. Hur många böcker har du skrivit?
Svar; 11 maj släpps min åttonde bok ”Gudinnornas tid, runor i aska och blod”.
2. Vem är Annah Nozlin? (Lite allmänt om dig själv).
Svar; Jag har mina rötter i Falun, en stad som präglas av en rik historia och myter kopplade till gruvan. På lågstadiet var historielektionerna en fascinerande upplevelse, där sagor om jättar som vaktade kopparbergen och gruvrået som räddade arbetarna från det stora raset midsommardagen 1687 förgyllde undervisningen. När jag sedan som vuxen flyttade till tvillingstaden Borlänge hade jag fått höra att Borlänge inte har någon historia äldre än järnverket, men det var fel. Både Gustav Vasa och Engelbrekt har gjort sina nedslag här under historiens gång. Om dem finns en del dokumenterat. Jag fick sedan upp ögonen för den äldre historien när ett hus i området skulle säljas och det fanns ett servitut medskrivet på grund av en gravhög på tomten.
Jag är utbildad civilingenjör i samhällsbyggnadsteknik och jobbar deltid som teknikkonsult utöver författandet och det egna förlaget. Innan boken, som kommer nu i maj, har jag sju utgivna böcker och en publicerad novell.
3. Hur fick du idén till din debutroman?
Svar; Min debutroman blev två böcker som släpptes nästan samtidigt med namnen En av de sista och Splittrade skärvor. När jag tog över böckerna till mitt eget förlag slog jag ihop dem till en bok, som jag egentligen tänkt från början, och nu är det en samlingsvolym som heter Ekens dotter.
Jag vet inte riktigt hur jag fick idén, det var som om karaktärerna och historien kom till mig och ville bli nedskriven: En skog befolkad med trädälvor som förstörs i ett krig. De få överlevande trädälvorna sprids för vinden och en liten flicka, Kel, göms undan från fienden och kommer att växa upp bland människor.
Trädälvor är kvinnor som delar sin själ med ett visst träd, de blir lika gamla som det träd de valt och de är krigare som försvarar sin skog.
Boken handlar om Kel som växer upp från flicka till ung kvinna, hur hon upptäcker sin sanna natur och kontakten med träden som hennes fosterbror saknar. Den handlar om vänskap, om mobbing och om första kärleken. Hur krig vänder upp och ner på hela tillvaron och strävan att finna sin egen väg i livet.
4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?
Svar; Jag var drygt trettio år när jag började skriva på det som skulle bli Ekens dotter.
5. Vad har du fått för respons av din omgivning?
Svar; Det märks att läsandet har gått ner de senaste åren, kanske till förmån för ljudböcker, men från de som läser mina böcker är responsen övervägande mycket positiv. Dessvärre, och det vet jag att jag inte är ensam om, så kan en negativ kommentar ta överhanden över hundra positiva. Jag försöker samla alla fina omdömen jag får på en egen flik på min hemsida, så när jag behöver lite uppmuntran kan jag gå in och läsa där. :-)
6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?
Svar; Jag vet inte om livet förändrats så mycket för att jag började skriva, jag har alltid hållit på med kreativa projekt, men efter att böckerna sett dagens ljus så går en inte helt oförsvarlig del av min semester till att antingen åka på mässor och marknader eller till att hålla kurser och föredrag. I den bästa av världar lyckas jag balansera det med att även hinna med att ha semester med familjen. Inte heller skrivandet, men böckerna, har gjort att jag lärt känna många nya människor och en hel del har jag förmånen att nu få kalla mina vänner. Jag jobbar 70% som teknikkonsult och ägnar 30% till skrivandet och förlaget.
7. Var det lättare att skriva bok nr två?
Svar; Ja och nej. Jag visste mer vad jag höll på med till andra boken och lite mer sedan för varje bok, men jag gillar uttrycket ”still confused but on a higher level”, vilket betyder: fortfarande förvirrad men på en högre nivå. Jag hoppas och tror att jag blir lite bättre för varje bok, men jag känner också att ribban höjs. De som tidigare gillat mina böcker har förväntningar och jag vill inte göra dem besvikna. Jag vill också själv känna att det jag gör blir bättre.
8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?
Svar; 11 maj är det boksläpp för senaste boken ”Gudinnornas tid, runor i aska och blod”. Det är en historisk roman med inslag av folktro och saga. Det är järnåldern innan Fimbulvintern. En berättelse om att kämpa för frihet, självbestämmande och om att hitta sig själv. Vi följer Hildur, Alfhild, Linde och Aslak i deras olika strävan att leva utan förtryck. Kärlek, liv och död med avstamp år 523 från den plats invid Dalälven vi idag kallar Borlänge.
Ett kort utdrag ur boken som också kommer finnas med på baksidan:
"Skade, ge mig styrka!" ber hon jaktens gudinna som kan ta formen av en varg. ”Hjälp mig!"
Kroppen fylls med ny kraft, men inte ens Skade kan ge henne vingar.
Ropen nedifrån gården talar om att männen tagit upp förföljelsen. Trädens dunkel omsluter henne och fötterna springer med snabba steg längs den välbekanta stigen. Hon minns de gömställen där hon lekt som barn, fast männen känner säkert till de ställena också. Luften river i lungorna. Hon tvingar benen att springa snabbare. Norrut, mot bergen.
Författarcentrums lektör skrev så här efter att hon läst manuset första gången:
”Blandningen av historik, gudinnedyrkan och folktro är väldigt suggestiv och bortbytingtemat, som är en viktig del av hela romanbygget, är ett rent genidrag.”
På hemsidan www.nozlin.se berättar jag mer om arbetet bakom boken och researcharbetet.
9. Har du några andra intressen?
Svar; Jag vet inte om familj, hus och trädgård räknas som intressen, men jag tycker även om att måla akvarell och om vädret är fint vintersport så som slalom eller skridskor. En stor del av livet har jag tränat olika kampsporter så som aikido, ju-jutsu, karate och tae kwon do, och har en stor uppsättning färgglade bälten. Mest stolt är jag över de två svarta i aikido och det bruna i ju-jutsu. Nu när jag snart fyller femtio har jag eventuellt lagt bältena på hyllan (men man ska aldrig säga aldrig).
10. Har du något annat arbete förutom författare?
Svar; Jag jobbar 70% som teknikkonsult, mestadels med bygghandlingar till markarbeten, dvs ritningar för vägbyggnationer. Det är det jobbet som betalar mina räkningar.
11. Läser du mycket själv och i så fall vad?
Svar; Jag läser inte så mycket som jag skulle vilja, men försöker hinna med att läsa svensk fantasy som kommer ut och även en del engelskspråkig. Mitt mål är att varva ned med en pappersbok när jag går och lägger mig på kvällen, men jag lyssnar också en del t.ex under promenader eller uppvärmningen på gymmet.
12. Hur ser det ut där du skriver?
Svar; Jag har en laptop och kan flytta runt. Favoritplatser är köket med vedspis på vintern eller på sommaren verandan. Då jag ibland jobbar hemifrån med teknikkonsultjobbet så finns det ett skrivbord hemma och om jag plockar ihop grejerna där så är det ergonomiskt med riktig skrivbordsstol.
13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?
Svar; Eftersom jag jobbar 70% så har jag mina skrivaronsdagar. Det är ett skönt andningshål i isen mitt i veckan.
14. Har du något tips till den som vill börja skriva?
Svar; Du behöver inte kunna allt från början, släpp kraven och skriv det du tycker är roligt. Som någon klok person sa, få ur dig texten, det går inte att redigera det som är kvar i huvudet.
15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?
Svar; Drömmen är att böckerna liksom skulle få egna vingar och flyga iväg och hitta sina läsare. Just nu kan jag känna att det är mycket slit för att få saker att fungera, kuggar att kugga i varandra, och se till att saker händer. Det skulle vara skönt att ägna mer tid till den kreativa processen.
16. Något citat du lever efter?
Svar; "Dreams come a size too big so we can grow into them.”
17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?
Svar; Är sagan om ringen en klassiker? Annars har jag länge fascinerats av intrigen i Greven av Monte Cristo.
måndag 1 april 2024
Författarintervju - Cecilia Grape
1. Hur många böcker har du skrivit?
Svar; Jag har skrivit två böcker. Jag gav ut en självbiografi ”Livsglädjens land – bortom svårigheternas horisont” 2020. Nu senast romandebuterade jag med första delen i en trilogi ”Tillsammans – utan dig” som gavs ut i slutet av mars 2024. Trilogin heter ”Kvinnorna” och berättar om tre kvinnor som drabbas av konsekvenser efter ett dödsfall.
2. Vem är Cecilia Grape?
Svar; Jag är en framåt, entusiastisk och nyfiken person som tycker om att påverka människor i en sund riktning. Jag engagerar mig gärna i samtal med människor där jag lyssnar och delar med mig av mina erfarenheter och insikter. Till vardags arbetar jag som sjukgymnast med rehabilitering i egna hem. Jag lever tillsammans med min man Ulf och hunden Gibson och vi har vuxna barn och barnbarn.
3. Hur fick du idén till din debutroman?
Svar; Jag skriver starka livsberättelser inspirerade av verkliga händelser och mitt skrivande är djupt rotat i min existentiella människosyn – jag ser mänskligt liv och människor som ytterst viktiga. Idén växte fram efter att jag skrivit min självbiografi, som en fortsättning fast i romanform.
4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?
Svar; 54-58 år. Det tog fyra år att bli färdig för utgivning. Jag lärde mig dock mycket som jag har glädje av inför nästa bok.
5. Vad har du fått för respons av din omgivning?
Svar; Min bokrelease var mycket omtyckt och den ökade aptiten på att läsa boken. De som har hunnit läsa den berättar om att den griper tag i en på ett annorlunda och fint sätt, att den är mycket varm och lämnar avtryck hos läsaren. Att språket flyter fint och att den väcker känslor. En del hittar också värdefulla nycklar till egna dilemman.
6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?
Svar; Skrivandet har idag en given plats i mitt liv. Jag varken kan eller vill vara utan det. Det får mig att stundtals att känna mig fullkomlig utan att för den skull vara självgod. Jag har också ett särskilt mål med mitt skrivande: jag vill bidra till att människor omkring mig får en möjlighet att utvecklas. Jag saknar det mellanmänskliga samtalet i vårt samhälle, det har kommit bort i den snabba teknikutvecklingen tillsammans med stort fokus på produktion och konsumtion. Så genom mitt skrivande och mina författarpresentationer för jag en dialog med läsare om vad det är att var människa.
7. Var det lättare att skriva bok nr två?
Svar; Nej, det var svårare eftersom genren självbiografi och roman skiljer sig så pass mycket åt. Det tog tid för mig att komma på vad och hur jag ville skriva. Men inför bok tre, alltså del två i trilogin ”Kvinnorna” går det som ett rinnande vatten.
8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?
Svar; Del två i trilogin ”Kvinnorna” är uppföljaren till ”Tillsammans – utan dig”. Min idé om händelsekedjan är tydlig och jag visste redan när jag började skriva på del ett att det skulle bli en trilogi. Del två är redan till hälften färdig och del tre finns vilande inom mig.
9. Har du några andra intressen?
Svar; På min fritid ägnar jag mig åt tre sysselsättningar; skrivandet, min dansgrupp och stickning av egendesignade tröjor. Skrivandet är min ultimata sysselsättning och i en framtid kan jag se skrivandet vara min huvudsysselsättning. Nätverket av dansintresserade personer för vilka jag erbjuder två dansklasser per vecka i hemkommunen Norrtälje är oerhört viktigt för mig. Det är mitt eget koncept och jag vill sprida empowerment och dansglädje till mina deltagare. Stickningen tar jag till i alla mellanrum och den bidrar till god återhämtning.
10. Har du något annat arbete förutom författare?
Svar;Ja, jag arbetar 100 % med hemrehabilitering i ett litet företag på landsbygden. I min roll träffar jag många intressanta människor som delar sina livsberättelser – en aldrig sinande ström av inspiration. Det ger mig nya infallsvinklar och idéer till karaktärer och händelseförlopp. Jag har även arbetat många år i primärvården. Jag har därför stor kännedom om vård och sjukdomsprocesser som jag också nyttjar i mitt skrivande.
11. Läser du mycket själv och i så fall vad?
Svar; Jag kan inte säga att jag är särskilt duktig på att läsa för egen del. Främst handlar det om att tiden inte räcker till. Jag läser delar av böcker för att få tips om hur andra lägger upp sina berättelser och vilket språk de använder.
12. Hur ser det ut där du skriver?
Svar;En lugn hörna som är inredd till en skrivlya skapar fina förutsättningar för att komma i kontakt med skrivnerven. På mitt sommarställe skriver jag med havsutsikt. Det är den bästa av platser att skriva på.
13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?
Svar; Jag försöker att hitta lämplig skrivtid varje dag och mitt mål är att skriva 1-2 timmar. Det spelar ingen roll vilken tidpunkt eller plats jag använder. Med hörlurar slipper jag omgivningsljud och kommer direkt i kontakt med min berättelse.
14. Har du något tips till den som vill börja skriva?
Svar; Går en skrivarkurs eller skaffa litteratur om hur man kommer i gång. Sedan är det bara att börja jobba fram en berättelse. Tron på att berättelsen håller för utgivning (om det är det man vill) är det viktigaste. Det finns så mycket som påverkar tilltron till att ditt manus är bra eller dåligt. Bestäm dig bara för att du kan skriva men ta emot respons på dina texter och redigera. Slipa ditt språk. Du måste framförallt vara uthållig.
15. Vilket blir nästa steg?
Svar; Har du någon dröm? Jag jobbar för att slå igenom i författarvärlden. Min dröm är att bli författare på heltid och kunna leva på det.
16. Något citat du lever efter?
Svar; Absolut Per-Olof Enquist i den vackraste av statistiska analyser: ”En dag skall vi dö - alla andra skall vi leva.”
Mitt eget motto är: ”Livet blir vad du fyller det med, du måste så för att kunna skörda.”
Och ett annat som är mitt: ”Missa inte att LEVA när du ändå håller på.”
17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?
Svar; ”Den gamle och havet” av Earnest Hemmingway.
Summering av mars månads läsning
I början av månaden lade jag fram tjugo böcker som jag skulle läsa under mars månad. Jag har hunnit med att läsa alla tjugo. Dessutom har jag hunnit läsa tre böcker till. De som inte var med i min bokhög i Mars månad, och alltså bonusböcker är "Ett rikt inre liv", "Det är inte längre vi" samt "Tjuvpack och Systraskap". Så sammanlagt har jag läst tjugotre stycken böcker. Jag fick två bokfavoriter denna månader, "När vassen viker" samt "Chateau vid vägens slut". Jag har läst en hel del fantasy romaner. Men månaden har även innehållit så väl spänningsromaner, som feelgood. Jag har mött känslor som kärlek, sorg, skräck, glädje, spänning, obehag, samt även fått skrattat en hel del. Jag har läst både nya böcker, och böcker som värmt hyllan ett tag. Så månaden har varit både spännande och varierande.
3. Off campus del 2 - Snedsteget
5. En ska bort
8. Stallgänget på Tuva-Min Vackra, Vilda Granis
11. Dags att chilla
13. Kärlek på ön
14. Maud Martha
15. Munnkavle
16. Moorlandstallet- den nya hästen
17. MeloDrama Queens-Vad kan gå fel
18. Rovmärkt
19. Wallflowers del två - Yasmin
22. Falsarium
Ensambarn
" Ensambarn " av Anneli Jangegård Fogelberg utgiven av Lava förlag . Bokrecension; Vi får följa författarens många gånger svåra r...
-
"Teckentyderskan-Vårens vresiga eldar" av Annika R. Melin utgiven av Arwyddion Publishing förlag. Bokrecension; Vi gör en tidsre...
-
De säger att man inte ska titta bakåt, utan framåt. Idag vill jag tänka tillbaka och minnas dig. Det är svårt att sätta ord på sina känslor,...
-
Denna författarintervju belyser Ingrid Wenström Lund . Jag har ännu inte läst något av författaren. Jag hoppas jag får möjlighet att göra de...