måndag 11 mars 2024

Funtusia-Stjärnfall

"Funtusia-Stjärnfall" av Mateo & Malin Tyberg utgiven av Lilly förlag. För barn 9 - 12 år. Vi får följa den tolv år gamla pojken Sam. Sam är en kille som älskar att spela fotboll, men han blir ofta mobbad av killarna i klassen. En kväll när han flyr från en av sina mobbare, Robin, hittar han ett märkligt klot, som han tar med sig hem. Det blir inledningen till ett riktigt spännande äventyr, där Sam förflyttas till den spännande världen, Funtusia. Sam är utvald, men till vad? I Funtusia finns det märkliga varelser, som Sam inte trodde fanns. Sam blir dock vän med den lilla gulliga figuren, Kjubit. Men Kjubit är bara den första i raden, av nya vänner som följer Sam på hans äventyr. Tillsammans med sin växande skara av nya vänner, beger han sig för att leta reda på de mörka krafterna, som har tagit över Funtisia, och förgöra dem. Ska Sam och hans nyfunna vänner lyckas utföra uppdraget innan ondskan tar över helt? Samtidigt i vår värld, letar Sams familj, tillsammans med en massa frivilliga människor, i sökandet efter den försvunne Sam. Det finns också någon som ångrar att han mobbade Sam. Kommer Sam någonsin att komma tillbaka? 

Författaren har skrivit denna boken tillsammans med den fjorton år gamla Mateo. Vilken kul id'e att skriva detta spännande äventyr tillsammans. Funtusia är en fartfylld berättelse, och det händer hela tiden nya saker i boken. Jag gillar de olika karaktärerna i boken, men jag hade verkligen velat se dem i lite fina tecknade bilder, vilket hade förhöjt läsupplevelsen lite mer. Karaktärerna är dock väldigt bra beskrivna, vilket gör att man ändå kan tänka sig in hur de ser ut. Annars var det en helt magisk berättelse. Boken har även en bra och lättläst text. Det tänkvärda budskapet i boken, handlar om hur det känns att vara mobbad, och hur man kan vara en bra vän. Och att man kan vara vänner fast man är olika. I både den fiktiva världen och den verkliga världen handlar det om hur man samarbetar, på olika sätt, för att nå ett mål. Jag kan verkligen rekommendera boken, och jag hoppas att Sam återvänder till Funtusia, eller någon annan spännande värld. Jag gillar verkligen också det fina bokomslaget. Denna härliga bok får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 4

Boh

Morgonen väcker de nyblivna vännerna samtidigt. Det starka ljuset genom sprickorna i grottväggarna spelar i deras ansikten. Kjubit vecklar ut sig och sträckerpå sina tunna små spröt till armar och ben. 

"God morgon!" säger den gulliga figuren. 

Sam gnuggar ögonen en lång stund. Ja, det är sant. Han är kvar i grottan med den besynnerliga lilla varelsen. Figuren får honom att le. 

"Godmorgon Kjubit", svarar han. 

Gångarna känns ljusare nu än dagen innan. De fortsätter vandra runt och slutligen ser de en utgång. 

Grott mynningen badar i dagsljus, de blir bländade då de rör sig mot öppningen. Vad finns där utanför? Sam andas snabbare. Han är både nyfiken och lite rädd. Ett steg till, nu befinner han sig utanför grottan. 

Doften av blöta skogsutflykter slår emot honom. Som när det regnat hela natten och jord och grönska sugit åt sig det våta. Sam ser sig omkring. Så märkligt! Grottan han just kom ut från är täkt med gräs. Själva grottan och allt omkring verkar sväva. Marken gungar långsamt upp och ner, som om han stod på en enorm mage som höjdes och sänktes av andetag. Sam ser sig omkring. Det verkar som att...kan det vara någon sorts ö han befinner dig på? Jo, så måste det vara. Men hur kunde det vara stilla inne i gångarna? 

Vad är det här för plats? Även om den inte är verklig så kanske den har ett namn? Den lilla seriefigurer kanske vet? Kjubit kommer väl härifrån? 

Baksidestext;

Var är Sam? 

Efter en flykt från sin mobbare är den 12- årige pojken spårlöst försvunnen. 

Ingen vet att han har hittat ett märkligt klot i ett naturreservat. Snart hamnar han i Funtusia och möter livsformer han inte trodde fanns. Han är utvald. Men till vadå? Sam slår följe med Kjubit och tillsammans börjar de sin kamp för att befria Funtusia från onda krafter. Är deras vänskap tillräckligt stark? 

Funtusia är en berättelse om vänskap, mobbing, olikheter och samarbete. Berättelsen utspelar sig i en fantasivärld, med inslag från den faktiska världen. 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...