onsdag 8 maj 2024

Glimma - Spelet

"Glimma - Spelet" av Marie Helleday Ekwurtzel, illustrerad av Lena Furberg, utgiven av Hegas förlag. För barn 9-12 år. Lilly och hennes kompisar Stina och Simon ska åka på ridläger, och vara med på ett medeltids-spel. Men för att lyckas med det måste Lilly miljöträna hennes häst Glimma, som hon tagit hand om efter att den förra ägaren misskött henne. Då Lilly inte lyckas få Glimma att gå över en bro, ser det ut som om hon får stå över spelet, och hon känner sig utanför. Dessutom verkar de som har ridlägret skumma och när en dyrbar silverkrona har försvunnit, funderar vännerna på, om det är en tjuvliga i farten. Men vad är det egentligen, Glimma hör från den gamla fiskeboden längst nere vid stranden? Ska de tre vännerna lyckas lösa mysteriet med den försvunna silverkronan? 

Detta är den tredje delen om Lilly och den misskötta hästen, Glimma. Jag har läst och recenserat de två första delarna. Glimma är nu en helt annan häst än i våras när Lilly började sköta henne. I den här delen belyser man frågan om vikten av att miljöträna sin häst. Det är viktigt för att hästen inte ska bli rädd för saker, som kan dyka upp i samband med en ridtur t ex. Det gör att hästen blir lite modigare och får den att lita på sin ryttare. Annars är hästen ett flyktdjur, och de kan sticka vid första tecken på fara. För övrigt är boken spännande och lättläst, för de som precis börjat lära sig läsa, och innehåller fina tecknade bilder, av Lena Furberg. Historien innehåller en stor portion kärlek till vår vän hästen och stallkamraterna. Jag får följa tre unga hästälskare och deras äventyr under ett ridläger, som även involverar ett spännande mysterium. Jag läser gärna vidare i serien för jag vill se hur det går för Lilly och Glimma i fortsättningen. Boken får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

5

Gården vid havet

Det stod två bilar med hästtransporter på stallbacken. Efter några dagars ridläger var det dags. Lilly, Stina och Simon skulle åka till Brohult. 

Lilly ledde Glimma runt bilarna. Hon gnäggade och slängde med huvudet. Först åt vänster sedan åt höger. Den vita manen och pannluggen vajade. 

Detta var något helt annat än den rädda, skabbiga häst som hade kommit till stallet i våras. Lilly strök handen över Glimma mörkhåriga hals. 

-Såja, tjejen, sa hon. Det går bra. 

Glimma tittade på henne och fnös. Ole gick in i transporten utan problem. 

-Bra, sa Kajsa. Nu tar vi Glimma. Har du med godis till henne, Lilly? 

-Japp, svarade Lilly. 

Hon tog ett djupt andetag. Sedan gick hon ett varv till och kom fram till transporten. Glimma stannade tvärt. Efter mycket godis och lite trixande gick hon in. Max och Kajsa hjälptes åt att fälla upp lämmen. 

Baksidestext;

Lilly ser fram emot att åka på ridläger. Alla skötarna på ridskolan ska vara med. Men det blir inte som de tänkt sig. Lilly och hennes kompisar Stina och Simon får åka iväg några dagar. Och ta sina sköthästar med. De ska vara med i ett medeltids-spel. Vid en gammal ruin. 

Men Glimma krånglar och vill inte lyda. Lilly får stå vid sidan av och känner sig utanför. Sen försvinner en dyrbar silverkrona. Och vad är det Glimma hör nere vid stranden? Är det en tjuvliga i farten? 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Släppa taget?

"Släppa taget?" av Marie Sammeli utgiven av Harper Collins förlag . Boken handlar om Cecilia, som är en hängiven mor till Maja o...