fredag 3 maj 2024

Kvinna saknad

"Kvinna saknad" av Mary Kubica utgiven av Lavender lit förlag. Vi får följa karaktärerna i boken både i nutid, och de händelser som utvecklade sig för elva år sedan, när två kvinnor hittas avlidna, med en kort tids mellanrum. Även en sexårig flicka, Delilah, dotter till den ena mamman saknas. Först tror polisen att de två fallen har med varandra att göra, men polisens arbete ger fler frågor än svar. Utredningen lägs sedermera ner, när man inte kommer någon vart. Mannen till den ena kvinnan som är avliden, har suttit i fängelse sedan dess, då man tror att det är han som har begått morden. Nu elva år senare lyckas en tonårstjej rymma från två kidnappare, som har haft henne inlåst under flera år tid i deras källare. Tjejen har farit illa, och är bara skin och ben och väldigt smutsig. Hon säger att hon heter Delilah. Man tror genast att det är flickan som försvann för elva år sedan, som kommit tillbaka. Fadern blir överlycklig, men hennes bror är mer tveksam. Kan det verkligen stämma att det är hans försvunna syster? Varför minns hon ingenting om tiden innan hon försvann? Och vad hände egentligen för elva år sedan? Nya ledtrådar uppdagas, och kanske kan man lösa mysteriet om vad som verkligen hände, nu elva år senare? 

Wow, vilken sträckläsar bok! Jag tycker att boken är både spännande och lite läskig, emellanåt. Jag tycker att det är ett bra driv i boken då boken innehåller lagom långa kapitel, vilket gjorde att jag gärna läste ett kapitel till. Det var verkligen svårt för mig att lägga ifrån mig denna så kallade popcorn thriller. Boken känns välarbetad och handlingen trovärdig. Det finns flera kända fall av förövare, som har låst in sina offer i flera år. De låter dem svälta, och behandlar dem illa. Jag får en lite otäck känsla i magen, medan jag läser flickans berättelse. Jag berörs på djupet av hur de båda kidnapparna har låtit flickan leva i misär i så många år. Jag tyckte det var skönt när hon lyckades rymma. Boken innehåller flera skickligt gjorda vändningar. Jag kan inte vara säker på någonting, för plötsligt läggs det till en ny twist till handlingen. Hur mycket jag än försöker lägga ihop pusselbitarna får jag ändå inte ihop det. Jag får följa de olika karaktärerna i handlingen på ett bra sätt, både i nutid och i dåtid. Spänningen ökar ju mer jag läser. Upplösningen är verkligen inte den man tror. Har ni inte läst den så ta tag i det nu! Jag hoppas på fler böcker av författaren. Denna spännande nagelbitare får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kate

11 år tidigare

Maj

Det knackar på dörren. Högt och uppfordrande. Det är efter nio på kvällen. Det är mörkt ute, månen och stjärnorna är dolda bakom ovädersmoln. Den enda gången jag ser någonting utanför fönstret är när det blixtrar och världen dränks i ett plötsligt ljus. 

Jag är i köket, har kommit hem sent efter en lång dag på jobbet. Jag har just öppnat en flaska vin och väntar på att resterna - Beas pastagratäng som hon gjorde för flera timmar sedan, när jag fortfarande levde i villfarelsen att jag skulle hinna hem i tid - ska bli varma i mikron, när det knackar på dörren. Jag tittar upp från mitt glas när jag hör det, och plötsligt fryser mitt blod till is. 

Folk dyker inte upp bara så där klockan nio en stormig kväll. Bea är ute i det fristående garaget som hon använder som musikstudio och som ligger på baksidan av huset. Hennes mobil ligger på köksbänken bredvid mitt vinglas. Jag kikar ut genom köksfönstret mot trädgården. Det är mörkt. Regnet öser ner från himlen, ett plötsligt skyfall. Jag har svårt att se något genom fönstret på grund av regnet. Det har inte slutat regna på flera dagar. Jag har aldrig sett något liknande. Jag är inte den enda som funderar på att börja bygga en ark. Till och med Bea, som är den mest sansade av oss, har övervägt att bygga en ark. Allvarliga översvämningar väntas, och det ska fortsätta regna hela nästa vecka. Floder har svämmar över sina bäddar och orsakat kaos. Parkeringen utanför mataffären har förvandlats till en swimmingpool. Vägar är oframkomliga, en del skolor har stängt. I ett nyhetsinslag från en stad inte alltför långt bort paddlade folk i kanoter längs gatorna. 

Det pratas om apokalypsen, en lätt hysteri börjar göra sig gällande och folk säger att de här regnovädren kanske är ett tecken på att vi närmar oss den yttersta tiden. Jag är ingen domedagsprofet, men jag gick ändå till kyrkan och biktade mig, för säkerhets skull. Man kan aldrig vara nog försiktig när det gäller sådana saker. 

Baksidestext;

Shelby Tebow är den första som försvinner. Inte långt senare försvinner Meredith Dickey och hennes sexåriga dotter Delilah, bara några kvarter från där Shelby sist sågs. Hänger försvinnandena samman? Efter en omfattande polisutredning, som väcker fler frågor än ger svar, förblir fallen olösta.

Nu elva år senare, kommer Dililah plötsligt tillbaka. Alla vill desperat veta vad hon råkat ut för, inte minst hennes pappa och bror, men när sanningen väl uppdagas vänds allt upp och ner...


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...