fredag 27 januari 2023

Biografi-Annika Banfield-Addicted to life-Bakom masken

"Addicted to life-bakom masken" av Annika Banfield, utgiven av Everlasting publishing. I denna biografi får vi följa Annika från hennes tidiga barndom och hennes liv, fram till nutid. Det är en så otroligt spännande historia. Hon har gått igenom verkligen allt. Hon har blivit utsatt för våldtäkt, mordförsök, psykisk och fysisk misshandel och mycket mer, vilket gjorde att hon har haft stora problem med måendet och hälsan till och från. Ändå har hon lyckats resa sig varje gång. Men hon har gjort så mycket bra med sitt liv trots allt. Hon är författare och har skrivit både böcker och pjäser. Hon är filmproducent och har vunnit pris som hon tog emot i Hollywood. Hon har levt med USA:s ursprungsfolk och mycket mer. Hon har tillbringat sitt liv både i fattidom och extrem rikedom. Ibland knappt mat för dagen och ibland vackra klänningar, resor och god mat. Man kan bara bli imponerad av hennes levnadsglädje och humor som anas bland sidorna i boken. Jag beundrar denna kvinna! Biografin är dessutom så välskriven och intressant att jag inte kunde sluta att läsa.

Wow alltså vilket liv! Och vilken fantastisk kvinna! När jag läste den här biografin blev jag både arg och ledsen, men också hänförd. Arg blev jag för hur hennes föräldrar och hennes man, samt hur andra i omgivningen har behandlat henne. Varför adoptera ett litet barn och sedan behandla henne illa? Hon gjorde allt för att föräldrarna skulle älska henne, men det räckte inte. Det gjorde också att hon hade svårt att älska sig själv. Det gjorde ont att ta del av. Hur hon har blivit baktalad och hånad också många gånger. Men hon har också haft många människor som stått på hennes sida. Sedan blev jag också fascinerad av hur allt tycktes falla på plats för henne många gånger. Hur hon ibland kunde hamna på rätt plats i rätt stund. Det tycktes vara ren magi många gånger. Jag tänker att finns det något högre väsen som hjälper oss, har hon en bra en. Denna biografi är väl läsvärd och jag rekommenderar den varmt. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Mormor

Den person som betytt mest för mig är min mormor Viktoria. Hon kom från Norrland och bar med sig det norrländska lugnet och ett väldigt stort intresse för naturens alla mysterier och mirakel. Hon spådde ofta i kaffesump och i spelkort och folk mumlade om att hon var synsk även om ingen sa det rakt ut, för egentligen var hon bara "lite tokig". Ryktena gjorde även gällande att hon var "tattare", det vill säga från romska släkter eller från resande folket. Någon sa att hon var vallen. Jag har ingen aning men inget av det här skulle förvåna mig. Mormor var mycket speciell på ett underbart sätt.

Som ung hade hon flytt bort från sin styvmor som ständigt slagit henne, från ett fattigt hem där de inte hade tillräckligt med kläder för vintern och ofta gick barfota i snön till skolan. Så Viktoria tog sig till Göteborg, mötte sjökaptenen Anders Olsson och snart var de gifta.

Anders ägde en gård i Bohuslän där de ofta spenderade sin tid. Mormor Viktoria överförde sin vidskepliga och andliga tro till Bohuskustens karga klippor, till sägner och legender som färgade hennes uppväxt. Och de kom även att färga mig.

När jag var barn bodde hon på Vidblicksgatan i Johannesberg, så mamma och jag vandrade från Guldheden, genom Chalmersområdet, som på den tiden bestod av några få hus, längs Gibraltargatan och upp på Vidblicksgatan.

Mormor älskade mig-och hon visade det på många sätt. När jag fyllde år eller när det var jul köpte hon mig massor av saker, vilket min mamma ofta bannade henne för. "Man ska inte slösa bort din pension. Köp inte så där mycket." Men mormor brydde sig inte. Hon överöste mig med presenter.

Det var mormor som introducerade mig till sagornas värld. Hon hade mer fantasi än någon annan, även om det ibland var svårt att veta vad hon hittade på eller vad hon trodde sig uppleva. Småfolk, till exempel, sades hjälpa till på gårdarna och varnade om det började brinna. De skulle man hålla sig väl med. Mormor berättade ofta om tomtarna, skogsrået och Näcken. När vinden ven runt huset och slog i dörrar och fönster sa hon med darrande röst att benlösen kommit på besök. Hon blandade norrländska legender med bohusländska sedvänjor och tog mig ut på backen när det ösregnade och blixtrade, pekade upp mot skyn och sa att där uppe kör Tor med sin hammare.  Jag njöt. Jag älskade mormors alla berättelser och hittade även på egna som hon gärna lyssnade till. 

Från baksidan;

Som föreläsare, författare, filmproducent och dramatiker har jag levt ett liv som gett mig så mycket glädje. Jag har varit på bok- och film turnéer, hämtat hem filmpris i Hollywood, jobbat med kändisar, fått mina pjäser uppsatta i England, levt med USA:s ursprungsfolk och föreläst om ledarskap över hela Sverige. Dessutom råkar jag alltid ut för de mest bisarra saker. Som när jag körde över Den Heliga Grodan i South Dakota. Eller när en arabisk prins hyrde Keopspyramiden till mig.

Men det finns en annan verklighet som inte många känner till. Fysisk och psykisk misshandel, ätstörningar och ångest, våldtäkt och mordförsök. Familjehemligheter som skulle döljas därför att jag var "annorlunda". Och en ständig jakt på kärlek-från mig själv.

Nu är det dags att berätta allt det som aldrig fick nämnas. Min livsresa innehåller strålkastarljus och glamour, mörker och tårar samt fruktansvärt roliga händelser som frambringat många skratt. Hoppas du vill följa med mig på denna resa som börjar i Göteborg 1952.


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...