söndag 22 januari 2023

En smakbit på en söndag- Afghanerna

 

Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från "Afghanerna" av Åsne Seierstad.

Smakbiten;

Vilja

Febern steg.

Skulle hon förlora henne?

Den lilla flickan var knallröd om kinderna. Pannan var fuktig, ögonen blanka.

Shamanen lade örter och amuletter på barnets bröst. Han hade skrivit verser på små lapoar som Bibi Sitara skulle lägga i vatten. Hon fick inte försöka läsa vad det stod på dem innan hon drack, för då skulle de inte verka. Det var en onödig upplysning. Bibi Sitara kunde inte läsa. 

Graviditeten hade varit tung, hon kände att livskraftig rann ur henne. Shamanen hade besökt henne då också. Den gången ville hon veta om barnet var friskt och om det skulle leva. Han hade uppmanat henne att ha tålamod, allt skulle bli bra om hon drack det heliga vattnet. Han förberedde henne på att hon bar en flicka, att flickan skulle bli moderns stolthet och att de borde kalla henne Ja.ila- den vackra.

Han fick rätt. Barnet var friskt när det föddes och hon var verkligen ljuvlig, med djupa, gråbruna ögon, blek hud och hjärtformat ansikte. Tills febern avbröt leken var hon storasystrarnas docka. Hon kläddes fin, bars runt, vaggades, och de gullade med henne. De rev remsor av ett lakan och lindade broderade band kors och tvärs över kroppen så att hon knappt kunde röra sig. 

Nu tittade systrarna in och var oroliga.

Bibi Sitara kände att barnet försvann från henne, precis som hon fruktat under graviditeten. Hon skickade efter ytterligare en helg man, den här gången en lokal mulla. Han satte sig bredvid det sjuka barnet och läste koranverser tills natten föll. Liksom Shamanen fick har rejält betalt.

Efter mullans besök satt modern kvar hos dottern. Shamanen hade sagt en annan sak också när hon var havande. Att flickan dkulle bli något utöver det vanliga. Bibi Sitara hade skjutit undan det, för jon önskade sig inte något märkvärdigt barn. Tvärtom, hon ville ha en aldeles vanlig dotter. Efter en vecka sjönk febern. Modern tackade Gud. Allt blev som han befallde. Alhamdulillah. Gud ske pris.

Från baksidan;

JAMILA FÅR PLATS PÅ ETT FLYG till Norge när Kabul faller augusti 2021. Hon som kämpat ett helt liv för sin egen och alla andra kvinnors rätt till utbildning, inte minst genom att åberopa Koranen. 

Samtidigt intar Bashir hennes hemstad. Han som rymde hemifrån som pojke för att ansluta sig till talibanerna. Nu är han en krigsherre som snart ska ta sig en tredje hustru. 

Ariana föds när västerländska styrkor intar landet efter terrorangreppen i USA 2001, och har tagit för givet att livet är fullt av möjligheter. När en termin återstår av hennes juridikstudier släkt hennes hopp om en examen. Och hon får veta att hon ska gifta sig med en okänd man. 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

11 kommentarer:

 1. lyssnade på Åsne Seierstad i svt nyheter när hon berättade om boken, hemsk för kvinnor.

  SvaraRadera
 2. Viktiga och bra böcker som Seierstad skriver. Och det värsta är att ingen förbättring i förhållandena i Afghanistan har skett. Snarare tvärtom nuförtiden. Att vara kvinna där är en mardröm. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo hennes böcker förmedlar något viktigt. Nej, tyvärr blir det ingen förbättring. Varsågod god. En viktig bok kände jag.

   Radera
 3. Tack för smakbiten! Låter som en intressant bok.

  SvaraRadera
 4. Det känns som att afghanerna har blivit lite bortglömda på sistone. Det har ju varit ett väldigt Ukrainafokus men det är många människor runtom i världen som lider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är sant. Många som lider världen över tyvärr.

   Radera
 5. den här väntar jag på. köar på biblioteket. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 6. Jag har bara läst en bok av Seierstad, och den var riktigt bra. Och otäck. En av oss hette den.

  SvaraRadera
 7. Viktig bok, tack för påminnelsen.

  SvaraRadera

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...