söndag 29 januari 2023

En smakbit på en söndag- Under stjärnorna i Paris

 


Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från "Under stjärnorna i Paris" Av Karolina Schutzer.

Smakbiten;

Prolog

MED EN DUNS släpper Sophia ner stativet utanför statsministerns bostad, Sagerska palatset i Stockholm. Hon lutar sig mot väggen och drar några djupa andetag.

Hur kunde det hända? Vad har jag gjort för fel?

Medan Fatima letar upp en bra plats för sändningen och börjar rigga utrustningen dunkar Sophia pannan lätt mot den hårda väggen. Klockan närmar sig halv åtta och hon ska strax rappotera direkt i kvällens nyheter. Trots det som hänt hoppas hon klara av att genomföra sändningen. 

Allt som jag kämpat för. Vad ska jag höra nu?

Hon önskar att hon inte hade hunnit se mejlet. Hon tänker inte berätta för Fatima ännu, det får bli när de är klara. Ett äldre par passerar och stannar till, de kikar mot kameran och mikrofonen med tv-loggan. 

"Vad händer här då?" frågar en av dem nyfiket.

Sophia sträcker automatiskt på sig och anstränger sig för att göra rösten så stadig som möjligt. "Det har varit förhör i Konstitutionsutskottet idag. Vi väntar på reaktionen från statsministern och skall strax sända live i kvällsnyheterna."

Hon försöker le men det blir mest en grimas. Ett stilla regn faller och hon ser hur Fatima balanserar ett stort paraply ovanför utrustningen för att skydda den. En bit från dem står flera andra medier uppradade. När det nyfikna paret äntligen försvinner duttar Sophia på lite puder och läppstift. Hon ser i alla fall ut som vanligt på utsidan konstaterar hon när hon ser sig själv i den lilla fickspegeln. Även om allt är uppe och nere på insidan. 

Det här kommer att gå bra. Jag kan bryta ihop när jag är hemma igen om en timme.

Hon tar några snabba kliv mot Fatima och kameran, men stannar upp när jon känner något kallt mot foten. Hon tittar ner och inser att hon klivit rakt i en vattenpöl. Väntan tränger in i ena skon och strumpan blir genomblöt. Hon rycker upp foten ur pölen och svär ilsket gör sig själv. Sophia önskar att hon låg hemma i soffan med ett glas vin istället gör att klafsa omkring i vattenpölar utanför statsministerns bostad. Hon försöker ignorera den blöta foten och ställer sig med benen brett isär framför kameran. 

Redo.

Hjärtat börjar bulta oroväckande snabbt. Hon snurrar mikrofonen i handen, känner ångestens svettpärlor tränga fram under pudret.

Från baksidan;

Tv-reportern Sophia har satsat allt på karriären. När tjänsten som utrikeskorrespondent i Kairo blir vakant vet hon att jobbet är hennes. Nyskild och fast besluten om att lämna gråa Stockholm bakom sig hyr hon ut sin lägenhet innan hon ens är säker på att hon fått arbetet.

Inför drygt en miljon tittare i direktsänd tv tvingas hon hantera beskedet att drömjobbet gått till en kollega. Strax därefter dör Sophias älskade mormor och det visar sig att hon lämnat efter sig en förfallen bar i Paris. Motvilligt åker Sophia ner till Paris för att snabbt sälja baren.

På plats möter hon en rad personer som tvingar henne att ifrågasätta sina livsval och drömmar. Vad vill jon egentligen med sitt liv och för vems skull? Den gamle mannen Louis, som sköter baren, beter sig märkligt och tycks veta mer om mormoderns förflutna än han erkänner. Och den strikta advokaten Tristan, som ska hjälpa Sophia att sälja baren, är han bara arrogant och drygt eller döljer sig något mer under ytan? 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

2 kommentarer:

  1. Oj det händer mycket i den här romanen! Tack för smakbit

    SvaraRadera
  2. Tack för smakbiten! Kanske borde kolla upp den.

    SvaraRadera

Moorlandstallet- Den nya hästen

"Moorlandstallet- Den nya hästen" av Catherine Hapka utgiven av Bonnier Carlsen förlag . Boken är baserad på  Star-stable spelet ...