tisdag 24 januari 2023

Tant Gredelins Julbryderier

"Tant Gredelins Julbryderier" av Anna-Lena Stålnacke utgiven av Bokfabriken. Äntligen är inte Vivi hemlös längre. Av sin förra hyresvärd, Hannu, har hon fått hyra en ny butik med tillhörande bostad. Den ligger i gamla stan i Stockholm. Men han har dock ett krav. Att Vivi ska göra folk av hans bortskämda dotter, Jennifer. Lyckas hon inte, blir hon av med både butikslokal och sitt hem. Det visar sig inte vara så lätt, speciellt som väninnan Marika ger Jennifer pikar hela tiden och skapar konflikter. Jennifer har sina egna idéer om hur butiken ska skötas och det gillar inte Marika. Vivi måste få Marika att förstå vad som står på spel här. Vi får följa Vivis vänner när de utvecklar sin Vintagebutik och sina egna verksamheter och pyntar inför julen. Vivi har som vanligt många problem som hon måste ta itu med. Arga djuraktivister och en försvunnen sjuttiotalsväska, är bara några av hennes julbryderier. Vilken tur att hon har så många fina vänner, som hjälper henne. Trots att alla Vivis problem hopar sig, löser de sig ett efter ett på bästa sätt.   

Detta är tredje delen om Tant Gredelin, som Vivi kallar sig. Av de tre böckerna om Tant Gredelin tyckte jag att denna delen är den mysigaste. Författaren förmedlar så mycket kärlek och värme mellan dessa vackra pärmar. Samtidigt som Vivi har sina olika bekymmer att brottas med får vi följa med på pepparkaksbak, julshopping och andra mysiga juliga aktiviteter. Vad sägs om ett lucia tåg genom Stockholm som man sent ska glömma? Vi får lära känna både nya och gamla karaktärer lite mer. Jag är verkligen väldigt förtjust i Vivi samt Ally-Ali och alla de andra karaktärerna i boken. Vi får följa Ally-Alis flykt till Sverige och hur det påverkar hen. Boken innehåller så mycket. En härlig feelgoodig blandning av hemligheter, kärlek, konflikter, värme, vänskap och framför allt en härlig julkänsla.  Jag hoppas få läsa mer om Vivi och hennes vänner. Böckerna läses med fördel i ordning för att få veta hur allt började. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Kapitel 39

Vivi bläddrade i kokböckerna hon köpt på Stadsmissionen. Hon hade inte hunnit laga mat många gånger i sitt fina lilla kök, hade haft alldeles för mycket att göra sedan butiken öppnade, men nu skulle det bli av. Marika skulle komma på middag.

Grönkålspaj med cheddar och valnötter. Det lät gott och den vackra bilden såg frestande ut. Lagom julaktig var den också, med tanke på grönkål. 

Men sedan mindes Vivi att hennes pajform försvunnit. Förmodligen låg den i någon av lådorna längs in i förrådet i Solna. Hon hade fortfarande inte kommit sig gör med att säga upp det, även om hon inte behövde det längre, nu när det fanns gott om plats i butikskällaren. 

Hon bläddrade vidare.

Pasta al limone e Burro fick det bli. Unga krångliga ingredienser som hon behövde dra iväg ända till Hötorget för att köpa, bara vitlök, creme fraiche och citron, både saften och det rivna skalet. Lite somrigt kanske, men en liten dos sommarkänsla var väl precis vad man kunde behöva en kall vinterdag. Kanske skulle hon förstärka den känslan och servera rosévin till också. Varför inte? Vintersommarmiddag. Hon fnissade till och läste vidare. Här kom som väntat det brynta smöret, och det var förstås gott, men Vivi kunde ändå inte låta bli att fundera på hur det gick yill när vissa ingredienser blev mode och dök upp över allt. Nu skulle det vara brynt smör. Till och med på jordgubbar. Och salvia. Inte henne emot, hon gillade båda smakerna. 

Värre hade det varit med blomkålsmoset som varit matmode under Vivis första år tillsammans med Richard, då de hade ätit på restaurang flera hänger i veckan. På den tiden hade hon fortfarande tjänat bra som fotograf. Men vart de än gick och vad de än beställde låg det moderna blomkålsmoset på tallrikarna som bars in. Hur kunde man få så många människor att på allvar tro att det var gott?

På den tiden fanns inte ens så många matbloggar.

Vivis minne av blomkålsmoset var så levande att hon blev tvungen att tända ett doftljus för att bli av med lukten, även om den bara fanns i hennes minne.

Blomkålsmos vilade väl numera i salig kulinarisk glömska, åtminstone hade Vivi inte stött på den rätten på mycket länge.

Pasta al limone e burro skulle garanterat ge behagligare doft minnen.

Från baksidan;

Gamla stan fullkomligt pyser av julmys, och Vivi vintagebutik har äntligen ett hem. Hon och Mick är nyförälskade, och vore det inte för en sak så vore livet perfekt. 

Vivis hyresvärd vill att hon ska göra folk av hans bortskämda dotter, och klarar hon inte det så förlorar hon lokalen och är tillbaka på ruta ett. 

En sjuttiotalsväska på vift, djurrättsaktivister osande av judiska, en frånvarande mamma som plötsligt lägger sig i, kärlekstörstande pensionärer och ett lucia tåg som Stockholm sent ska glömma gör att julbryderierna svämmar över.

Samtidigt känner sig Vivi sviken av den raseribroderande Marika. De dom skulle skapa nya fina minnen tillsammans. Är en fridfull jul i den lilla butiken på Själagårdsgatan möjlig? 

Vivi försöker följa Ally-Alis motto: "Man måste försöka välja medvetet vad man vill minnas, för det är det liv man får."

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

☆Läs också recensionen av "Tant Gredelins Vintage" här

☆Läs också recensionen av "Tant Gredelin på turné" här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...