onsdag 25 januari 2023

En ärlig lögn

"En ärlig lögn" av Tarryn Fisher, utgiven av HarperCollins förlag. Rainy har ett förflutet som hon inte pratar om. Hon har tillbringat en del av sin uppväxt i en sekt. Taured styr sina sektmedlemmar med hård hand. De tvingas arbeta hårt och de tvingas till att fasta. Rainy är trotsig och vill inte foga sig. Då blir hon straffad och utsatt för grymma övergrepp. Hon och hennes mamma gör ett rymningsförsök, men de kommer inte långt. När Rainy tillslut lyckas ta sig där ifrån, försöker hon skapa sig ett nytt liv. Men hon är hela tiden rädd för att Taured ska hitta henne och ta henne tillbaka. Nu har hon hittat en fristad och en man som hon älskar. Dock verkar hennes nya väninnor inte tycka om henne. Trots det bjuder de med henne på en tjejresa till Las Vegas. Hon vill inte åka men låter sig övertalas. Det som skulle bli en trevlig resa visar sig bli en mardröm istället, när det förlutna kommer ikapp. Det går inte att fly sitt förflutna. Det kommer förr eller senare ikapp.

Detta är den första boken jag läst av författaren och jag blev fast i boken från första sidan. Jag läser gärna mer av henne. Det är en väldigt tankeväckande bok. Vi får följa Rainy i dåtid samt i nutid. Vi får följa hennes liv som medlem i en sekt. Och hur hennes liv där, påverkar henne på olika sätt i nutid. Det är hemskt att en enda man kan få så mycket makt. Taured som är sektens ledare, är väldigt manupilativ i sitt sätt och hjärntvättar de runt sig. Han lyckat ta ifrån dem sina ägodelar med hjälp av utpressning och straff om de inte gör som han säger. Det är en fruktansvärd tillvaro de måste stå ut med. Och ingen i omgivningen som har insyn i hur de blir behandlade förekommer heller. Allt ser ju bra ut från utsidan.  Författaren har lyckat klämma in spännande tvister i historien, och slutet på boken är så otroligt spännande, att jag inte ville släppa boken ifrån mig. Man blir både förfärad och arg, på grund av hur de har det i sekten. Speciellt hur barnen blir behandlade. Denna spännande thriller får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

NU

Hon ville inte ljuga för honom när hon redan utlämnat så mycket av sanningen, så när Grant tog upp tjejresan igen medan de åt middag i Seattle drack Rainy djupt ur vattenglaset och beredde sig på ett gräl.

"Stephen nämde att du kanske ska följa med på resan. Att du funderar på det, enligt Tigerfruarna." Han lät en aning hoppfull.

Rainys hand stannade mitt i luften. Hon sänkte gaffeln i stället för att ta en tugga till av maten och suckade.

"Nej, faktiskt inte. Jag sa klart och tydligt till dem att jag inte skulle följa med."

Grants min var... inte nedslagen, utan värre än så. Besviken.

"Varför bryr du dig så mycket om vad jag gör den helgen? Du kommer att vara över tusen mil därifrån."

Hon svalde ett ostron och slickade sältan från läpparna.

"Jag kommer att vara onåbar större delen av resan.

Så fort vi landar åker vi till kontoret i Tokyo och sitter i möten hela dagen. Det skulle kännas bra att veta att du... inte är ensam."

Hon hörde hur väl han valde orden och det störde henne. Koppla bort feministen en stund och lyssna på honom, sa hon till sig själv. Hon lyfte gaffeln och fyllde munnen med sallad tills hon inte kunde säga något.

"Enligt väderleksrapporten ska det snöa och jag gillar inte att du är ensam där uppe. Om strömmen går kan du ändå inte jobba. Du kommer inte att se handen framför ansiktet."

Hon visste att det stämde. Hon sneglade på Grant medan hon tuggade, fortfarande irriterad. Det var trevligt att bli omhändertagen, men mindre trevligt att känna sig kontrollerad. 

Från baksidan;

FÖRSÖK INTE FLY-DET SOM LIGGER BAKOM KOMMER ALLTID IKAPP

Rainy har lämnat sitt gamla liv och bor sedan en tid tillbaka i en stor villa uppe i bergen. Omgiven av tallar och en konstant dimma har hon hittat sin fristad- ett nytt liv där hon kan glömma det som varit.

När hon motvilligt går med på att åka på en tjejresa till Las Vegas förväntar hon sig vilda partykvällar med cocktails och kasinon- att hennes väninna skulle försvinna ingick inte i planerna.

Därefter följer en skräckfylld tillvaro som gränsar till en fullkomlig mardröm. Hon inser att hon måste göra upp med sitt förflutna för att rädda sin vän-och sig själv.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...