söndag 18 september 2022

Vena Amoris

"Vena Amoris" av Björn Hellberg, utgiven av Lind & Co. "Ett fall för Sten Wall" Man finner en ung kvinna som blivit mördad. Är mordet ett resultat av hennes bråk med sin pojkvän just före mordet eller ligger det något annat bakom? Ett märkligt fynd får polisen att fundera. När en nu ett mord begås på ett liknande sätt måste polisen fundera på om det finns någon gemensam fiende till de båda kvinnorna. Har de kanske med en seriemördare att göra? Är mördaren en man eller kvinna? Vad betyder egentligen de två orden "Vena Amoris- kärlekens ådra" som är skriven på en lapp på den mördade kvinnans kropp. Ska det vilseleda eller har det någon betydelse för mördaren? En stad är i skräck och polisen Sten Wall och hans kollegor, som har hand om fallet känner tidspress. Kommer seiemördaren att slå till igen? Kan polisen förhindra ännu ett mord?

Det är den första boken jag läser av författaren. Trots att han skrivit en hel del är han helt ny för mig. Det kan ju bero på att jag inte läst så många deckare förut. Boken ger verkligen mersmak. Man vill inte sluta att läsa, då det händer nya saker hela tiden. Vad händer här näst? Vid ett tillfälle tänkte jag: Nej, nej inte hon... Jag läser gärna mer än gärna mer om polisen Sten Wall. Jag tyckte det var en riktigt spännande deckare med ett bra driv framåt. Jag tycker också att boken har en bra och realistisk story. Den blev inte långtråkig och var lagom brutal och finurlig. Jag tyckte om författaren språkbruk och humor och boken hade bra och spännande karaktärer. Man får följa polisens tankegång såväl som offren och mördarens. Tankar och funderingar känns realistiska. De lösa trådarna knyts ihop bra på slutet. Med ett riktigt snygg titel och omslag får denna deckare ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

15

Gul och stolt tronade den mäktiga Parkskolan högt över nästan alla delar av innerstan. Läget var utkanten av gamla parken. Bara ett stenkast därifrån låg den välbevarade rågåsbyggden Ebbaredsstugan  från 1824 och den av rhododendron kantade friluftsscenen, där världsmedborgaren Johannes Brost haft några av sina bejublade sommarrevyer. Bland annat ihop med mångfacetterade radarpartnern Nicke Wagemyr.

Nedanför skolan fanns en tvärbrant sluttning. Den hade tidigare bestått av tät växtlighet av främst barrträd men hade för flera år sedan förvandlats till gräsmatta. 

På området återfanns det trivsamma vandrarhemmet vid en asfalterad och ganska stor parkering. Förr i tiden huserade där också två roströda grusbanor för tennis, men dessa hade ersatts av stadsbebyggelse och fått maka på sig till en plats nära vattentornet.

Kvar finns emellertid en staty hedrande den lokale bondepoliikern och riksdagsmannen Carl Ifvarsson som fötts i ett samhälle tretton kilometer söder om Staden.

Carl-Henrik Dalman mindes sin allra första skoldag och framförallt att han mot sin vilja varit tvingad att bära kortbyxor. Han hade opponerat sig mot moderns förslag men inte fått gehör för sina protester. Alla de övriga pojkarna i klassen hade haft långbyxor, vilket han vid hemkomsten nogsamt poängterat för mamman.

Han hade för sig att vädret under premiären varit vackert, men det var fullt möjligt att den hågkomsten var felaktig eller grumlig. Tiden har en förmåga att förvränga vissa bilder från förr.

Exempelvis var det en relativt spridd uppfattning att ju äldre man blev, desto snabbare sprang man som ung. Dalman gick in och letade upp den korridor där Bo Österson residerade med sin klass. Så bromsade han upp och sniffade. Minsann om det inte luktade likadant som under hans egen sejour i den nu hundra år gamla läroanstalten. 

Somligt förändrades aldrig. 

Utanför rätt dörr överlade polismannen med sig själv.

Gå in direkt eller vänta till lektionens slut?

Han behövde inte stå i valet och kvalet särskilt länge. I en mordutredning inledning är varje minut av vikt. All onödigt tidsspillan skulle undvikas. 

Han satte örat mot dörren, hörde något om "ordens betydelse" och lyfte handen för att knacka.

Från baksidan;

En kvinnomördare slår till strax före högsäsongen i den idylliska Staden vid Sveriges största badbalja. 

Kommissarie Sten Wall och hans medarbetare utsätts för hård press under några hektiska sommardagar. Den iskalle gärningsmannen lämnar efter sig ett avsiktligt spår som i högsta grad förbryllar polisen: en makaber hänvisning till kärleken. Vad avses med det kryptiska budskapet? Är ledtråden utplacerad enbart för att vilseleda eller handlar det om ett verkligt motiv?


 Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ensambarn

" Ensambarn " av Anneli Jangegård Fogelberg utgiven av Lava förlag . Bokrecension; Vi får följa författarens många gånger svåra r...