tisdag 6 september 2022

Mormor på ärtan

"Mormor på ärtan" av Nina Statheus och illustrerad av Nora Segerdahl utgiven av Iduns förlag. För barn 3-6 år. Eftersom Maja har ont i magen ofta ska hon träffa doktorn. När hon har gjort alla undersökningar får hon veta att hon inte får äta bröd, och annat gott. Maja blir ledsen, men mamma förklarar att de kan göra annat gott, kanske t o m bättre. När de kommer till mormor har hon ställt fram fika som vanligt. Men det får inte Maja äta. I affären upptäcker hon att Ärtan är borta. Kanske finns Ärtan hemma hos mormor? När de kommer hem letar de efter Ärtan och mamma lagar pannkakor efter ett nytt recept. Ibland är det så att man inte kan äta mat som alla andra kan. Man kan vara allergisk mot en viss mat eller så kanske man inte tål gluten eller laktos. Det är viktigt att veta att det finns så mycket annat gott man kan äta istället. Väldigt mycket faktiskt. Denna fina bilderbok belyser det på ett bra och fint sätt. Maja blir bemött med förståelse och kärlek. Helgen blir både sorglig och ganska bra. Boken är full av jättefina illustrationer i vackra klara färger. Jag och Samantha hade en mysig läsupplevelse. Boktips till familjer med intoleranta och mat allergiska barn. Denna fina bilderbok får ❤❤❤❤❤/5.

Vårt favorit ställe ur boken;

Mamma hittar Maja, ganska på en gång. Hon har något med sig. Majas bästaste tryffel med saltkola i mitten. Som smälter i munnen och säkert gör en massa hål. Som vill ätas upp alldeles bums.

"Får jag godis fast det inte är lördag?" snyftar Maja. 

"Min kompis får inte heller äta allt. Hon kan lära oss", säger mamma och nickar. "Jag lovar att fixa allt lika gott, kanske ännu bättre." 

Maja smaskar och tänker. Kanske, kanske, kan det funka.

De kramar och kramar tills mormor också vill komma och kramas.

"Jag har tagit bort alla dumma bullar", säger mormor tyst i dörren.

Kanske får Maja sova i mormors säng i natt?

Från baksidan;

Maja har flaxiga fjärilar i magen. Både glada och bråkiga. Först ska hon åka till doktorn, sen sova hos goa mormor. Hennes närmaste Ärtan är också med förstås.

Men doktorn säger saker som inte Maja vill höra och Ärtan försvinner plötsligt spårlöst. Dessutom börjar mormor sova dåligt och drömma knöliga drömmar. 

Helgen blir ett både sorgligt, annorlunda och kanske sagolikt äventyr.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram 

Nina och Samantha❤

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...