måndag 5 september 2022

Min fars hemlighet

"Min fars hemlighet" av Sara Blaedel är den första delen i Familjearvet, utgiven av Polaris förlag. Ilkas pappa har nyligen avlidit. Hon har inte hört något från honom på trettio år. Han övergav familjen när hon var sju år gammal. Trots att hon skickat brev till honom, fick hon aldrig några svar. Han har i alla fall testamenterat sin begravningsbyrå till henne borta i Amerika. Ilka är tvungen att åka till Racine, Wisconsin, för att ordna upp pappans affärer. Det visar sig inte vara så lätt som hon tror. Pappans nya familj är avvisande och pappan verkar ha hemligheter. Även pappans medhjälpare verkar undanhålla saker för henne. Ilka måste luska ut vad det är. Hon måste ta reda på mer om pappans liv. Men frågorna är många. Ska hon få svar på de frågor hon har? Och samtidigt ska hon lära sig många nya saker. Hon försöker också ordna begravningar för de personer som hennes far har hand om på begravningsbyrån, på bästa sätt. Hon funderar till och med ta över sin pappas företag. Men det finns andra intressenter som vill ta över. Hon snubblar även över en riktig mordgåta.

En berättelse om hur det kan kännas att bli övergiven av en förälder. Även om man nu är vuxen, finns det frågor man vill ha svar på. Naturligtvis är frågorna många. Varför blev jag bortvald? Och varför skaffade du en ny familj? Varför hörde du aldrig av dig? Ilkas känslor känns naturliga och relevanta för historien. Det är en förvirrande soppa hon har hamnat i. Vem var hennes far egentligen? Han verkar ha haft en bra förmåga att samtala med de sörjande, men var är pengarna? Han har stora skulder och fodringsägarna är många. Ilka hamnar mitt uppe i arbetet på begravningsbyrån och måste prata med sörjande anhöriga och försöka reda ut problem som uppstår i en bransch hon inte har någon aning om. Lik försvinner och allt är allmänt kaos. Det går till lite annorlunda på begravningar i jämfört med Danmark, så hon ska lära sig nya regler och ett annorlunda sätt att sköta begravningar på. Vad är egentligen Charms och lifeboard för något? Jag tycker att boken känns välskriven och innehåller många intressanta detaljer. Jag tyckte om boken och ser fram emot att läsa nästa del i serien. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

MED SOLENS STRÅLAR rakt i ansiktet började Ilka klippa med ögonlocken. Hon var törstig och tung i huvudet och vände sig irriterat bort från ljuset. Efter utflykten till faderns hus till faderns hus hade hon smugit sig upp på rummet och stängt och låst om sig. Därefter hade hon suttit en stund på sängen innan hon började dra ut skrivbordslådorna. En efter en öppnade hon dem, först försiktigt, sedan med allt större otålighet eftersom hon ville finna svar. Hela tiden hade hon en stark känsla av hans närvaro, i rummet men också när hon körde hans bil. Men ute vid det där stora, lådlika huset med den trevliga verandan och gräsmattan som kunde vara klippt med nagelsax, hade hon inte alls kunnat känna honom. 

Hon kröp ihop en aning och noterade att hon måste ha somnat med kläderna på. Byxorna skar in i midjan. Hon stöttade sig på armbågen och lade märke till att brevbunten hon hittat i faderns skrivbordslåda föregående kväll var på väg att falla ned bakom sängen. 

De var hennes. Alla de brev hon skickat under årens lopp hade legat längst in i den översta lådan, sammanhållna av ett kraftigt gummiband. Kuverten var uppsprättade, breven hade vecklats ut. Det kunde hon se på de vikta hörnen och vecken i pappret. De hade blivit lästa. När hon fann dem hade hon fått en klump i halsen och när hon vecklade ut det sista, det där hon berättade att Flemming var död, hade hon stortjutit. Brevet var vågigt och hade fått en smutsfläck, det hade helt säkert blivit läst mer än en gång. Men det var inte den brevbunten hon somnat med i sängen. I skrivbordet hade det också legat en mindre bunt, brev han skrivit till henne. Hennes namn stod på kuverten, men de hade aldrig frankerats och postats. 

Där fanns både födelsedagskort och julkort och i det första låg ett foto på en liten ponny. Brevet var daterat ett halvår efter att fadern lämnade Danmark. April 1983, stod det i övre hörnet. 

Från baksidan;

NÄR ILKA JENSEN FÅR VETA ATT HENNES FAR DÖTT I USA OCH ATT HON ÄR OMNÄMD I HANS TESTAMENTE KOMMER NYHETEN SOM EN CHOCK.

Den 40-åriga skolfotografchefen har nämligen inte hört av honom sedan han stack från familjen när Ilka var sju år. Eftersom saknaden efter pappa har påverkat Ilka djupt beslutar hon sig för att resa till USA. Inte för att hon är intresserad av själva arvet, utan för att försöka få svar på sina frågor. Varför stack han bara och lät bli att höra av sig? Hur blev hans liv? Och vem var han egentligen?

Det blir dock mer komplicerat än Ilka förutsett. Hon tvingas reda upp den ekonomiska röra som hennes pappa lämnat efter sig och dras dessutom in i ett gammalt mordfall. Ilka måste också hantera pappans mycket skeptiska familj och det verkar som om hennes far har haft en hel del att dölja. Ilka är dock inte den som låter sig avvisas, hon börjar gräva i pappans förflutna.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...