söndag 18 september 2022

En smakbit på en söndag-Innan morgonen gryr

 

Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från "Innan morgonen gryr" av Anna Lönnqvist.

Smakbiten;

PROLOG

Audrey

CAPE COD,USA

Oktober 1965

"VAD TUSAN HÅLLER du på med?" Den välkända rösten bakom henne bröt igenom såret från vågorna och Audrey förlorade nästan balansen, innan hon i sista stund lyckades räta upp sig själv. Balansövningen resulterade dock i att hennes långa, böljande klänning blev ännu blötare än den redan var. Återigen hördes storasysterns skärpa röst: "Audrey!"

Hon fortsatte stirra rakt ut mot den oändliga Atlanten i ytterligare några sekunder innan hon långsamt vände om och vadade tillbaka in till land och skandalerna, där hennes syster stod och väntade på henne med armarna i kors. "Festen har redan börjat och alla väntar på dig. Samuel väntar på dig. Jag förstår mig inte på dig. Du är festens huvudattraktion och så försvinner du iväg så här. Och titta på dig, på sin klänning!" Systern tog ett hårt tag om hennes arm, på samma sätt som hon gjort när Audrey var liten och hon tyckt att Audrey varit olydig. "Nu måste jag på något sätt forsla in dig genom bakdörren när vi kommer tillbaka så att vi kan få klänningen torr, och bättra på ditt smink och ordna till din frisyr, innan någon får syn på dig." Med uppmärksam blick betraktade hon Audrey ansikte. "Har du gråtit?"

Audrey svalde hårt, försökte förtränga den stora saknaden och smärtan. Att han till slut ändå hade övergivit henne, även om han kanske inte hade något val. Försökte att inte tänka på det faktum att hon nu var nygift med en man som hon inte ville vara gift med. Men hur skulle hon undvika det? Något mörkt svepte över henne och känslan av svek var så stor att hon knappt klarade av att bära den innan sig. 

"Varför svarar du inte, Audrey? Det här är ditt livs lyckligaste dag, och så beter du dig så här konstigt, barnsligt och otacksamt."

Från baksidan;

CAPE COD 1965 Svenskättlingen Audrey bestämmer sig för att fly förväntningarna från sin familj, och den man hon förväntas gifta sig med, och tar ett jobb på en småbarnskoloni i Stockholms skärgård.

STOCKHOLM 2022: Céline Sarri kämpar med att hitta sin inriktning i livet. När hon får reda på att hennes farmor, som hon aldrig har träffat, finns i livet och vill ha kontakt ändras hennes tillvaro. Nu kan hon få svar på frågorna om hennes pappa som hennes mamma aldrig velat prata om. Men Célines sökande efter sitt ursprung river upp gamla sår hos alla inblandade.

Spänningar och begravda familjehemligheter från långt tillbaka i tiden sänder svallvågor ändå in i nutid. Men kan det vara nödvändigt att göra upp med det förflutna en gång för alla? Kanske är allt faktiskt inte för sent? 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

7 kommentarer:

  1. Jag har inte läst något av Lönnqvist ännu men tycker mig ha läst mycket positivt om henne.

    SvaraRadera
  2. Tack för smakebiten den har jag inte läst.

    SvaraRadera
  3. Författarnamnet är bekant men har inte läst något. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  4. Tack för smakbiten. Kände inte till boken tidigare.

    SvaraRadera
  5. kände inte alls till den här boken. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
  6. Har läst en annan bok av henne men inte den här. Tack för tipset.

    SvaraRadera
  7. Den vill jag läsa! Tack för smakbiten!

    SvaraRadera

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...