torsdag 22 september 2022

Bokbussen kommer vid midnatt

"Bokbussen kommer vid midnatt" av Sofie Axelsson, utgiven av Lind & Co. Detta är författarens debutroman och första delen i en serie. Det lilla biblioteket i Sidhäll hotas av nedläggning då kommunen vill spara pengar. Det vill säga om de inte ökar sin utlåning av böcker rejält. De tre bibliotekarierna Eva, Lisa och Kåge slår sina kloka huvud ihop och kommer på olika idéer för att öka utlåningen. De har några få månader på sig, men trots det lyckas man över förväntan. Då kommer dråpslaget-trots att man lyckats över förväntan tas beslutet att trots allt stänga ner biblioteket med kort varsel. Nu är de tre bibliotekarierna arbetslösa. Men byborna vill ha sitt bibliotek kvar och de gömmer undan böckerna och med en gammal dansbandsbuss fortsätter utlåningen av böcker. När kommunen har möjlighet att vinna ett pris, måste man ta ett snabbt beslut. Ska man öppna biblioteket igen eller inte?

Gillar man böcker ska man absolut läsa den här boken. Det är en historia om ett nedläggningshotat bibliotek. Det märks att bibliotek har en stor betydelse i människors liv. En plats att träffas på, förflyttas till nya världar, och t ex att lära sig svenska genom att läsa och prata med andra människor, som Nassim i boken. En väldigt viktig plats alltså. Jag gillar alla de spännande idéerna man kommer på, för att öka belåningen av bibliotekets böcker, för få ha biblioteket kvar. Den här härliga feelgood pärlan är full av finurliga idéer. Jag gillar alla fina karaktärer som verkligen kämpar för att få behålla sitt bibliotek. Det är en samling eldsjälar som brinner för sitt bibliotek som startar en undergroundrörelse till förmån för att bevara biblioteket. Även leonbergern vid namn Lillen tillför det lilla extra till historien. Samtidigt som man får ta del av de tre bibliotekariernas vardags bekymmer. Jag tyckte det blev speciellt av att boken var inspirerad av verkliga händelser. Jag ser fram emot nästa del i serien. Jag gillade även alla boktips som man får i boken. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

En stund senare hade de fått ordning på allt, och det var tur det eftersom folk så smått började komma dit. Hela gården var avstängd så inga bilar fick köra upp dit idag. Men det var inte långt att gå från idrottsplatsen där det fanns gott om parkeringsplatser. Eva tyckte själv att de hade gjort väldigt fint med guld- och silverfärgade ballonger och serpentiner över allt, i kombination med de blå dukarna  och ja, de knallröda hängmattorna. Men de var en bit bort från det andra så det gjorde inte så mycket. Syntes gjorde de i alla fall.

Folk blev klart överraskade över att bli bjudna på fika och mycket förvånade när de läste på skyltarna som Lisa hade ordnat. 

"Skulle man lägga ner biblioteket, varför då?" var en återkommande fråga. Och Eva berättade då gärna om deras kamp under året och att de nu hade lyckats nå målet som kommunpolitikerna satt upp. 

"Säkert att biblioteket blir kvar? Lovar du?" Nassim och familjen hade varit några av de första att komma dit och Nassim hade ställt upp sin cykel och fyllt korgen med böcker och flyers för den service han stod för. Han ville bidra så mycket han kunde för biblioteket skulle överleva.

"Ja, vi har nått målet nu, så om vi bara kämpar på resten av året ska det inte vara någon fara", sa Eva och bjöd Nour på påtår och flickorna på var sin chokladboll. 

"Jag lovar, jag kämpa med er. Jag cykla hela vintern", sa Nassim och log stort.

"Vi får se hur vädret blir. Du kan inte cykla genom snö och is", sa Eva samtidigt som hon vände sig mot nästa person som hon skulle servera kaffe.

Från baksidan;

DEN LILLA BIBLIOTEKSFILIALEN, inhyst i gamla prästgården i byn Sidhäll, hotas av nedläggning om inte de tre anställda lyckas höja utlåningen till helt omöjliga nivåer. Det är nästan som om de lokala makthavarna hittat på allt bara för att kunna få stänga biblioteket för gott och lägga pengarna på något annat. Det krävs uppfinningsrikedom, engagemang utöver det vanliga och uppbackning av hela bygden för att Lisa, Eva och Kåge på biblioteket ska lyckas.

Men just när allt ändå ser ut att gå vägen kommer dråpslaget- och byn går in i ett helt nytt tidevarv. Där en gammal dansbandsbuss, några motvilliga ungdomar och en hemlig, bokläsande undergroundrörelse får människor att förändras och en sömnig by att vakna upp. För när bokbussen kommer vid midnatt finns det ingen gräns för betydelsen av böcker i människors liv.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

1 kommentar:

Den tysta fågeln

"Den tysta fågeln" av Peter Mohlin och Peter Nyström, Mohlin&Nyström utgiven av Norstedts förlag . Vi befinner oss i Grums i ...