onsdag 14 september 2022

Tornsvalan

 "Tornsvalan" av Sara H. Olsson, utgiven av HarperCollins förlag. Detta är del två i Ellingeserien. Vi får följa tre unga kvinnor i början av andra världskriget. Inger, Britt och Sonja. Sedan får vi också följa Paula i nutid som gärna vill veta mer om flickornas öde. Paula och Holger vill också gärna gräva i ortens mysterier. Paula får en bok med en ovanlig dedikation. Det gör att snubblar över ännu ett olöst mord. I denna boken får vi följa Britt. Hon har blivit förälskad i läraren Lage. Dock accepterar hennes får inte deras kärlek. När Britt träffar Lage ändå, blir Britts pappa vansinnigt arg. Som hämd skickar han bort Britt att i tre månader för att arbeta som en sk "Tornsvala". Det innebär att kvinnorna sitter i ett torn i skift, för att rapportera in händelser runt gränsen mellan Norge och Sverige. Det är intressant att följa Britt och hennes arbete tillsammans med de andra kvinnorna. Hennes nya vänskap tvingar henne också att fundera över om blod är tjockare än vatten.

Jag tycker att författaren har bakat in en intressant del av vår historia i sin berättelse. Jag hade faktiskt ingen aning om att det fanns kvinnor som hade i uppdrag att hålla utkik vid gränsen efter fiender. Författaren har lyckats få hela historien att låta realistisk och trovärdig. Även miljöbeskrivningarna är bra formulerade och detaljrika. Man kan nästan förflytta sig till tornet, för att spana efter fiendeplan i den bistra vinternatten. Boken är lättläst, välskriven och innehåller fina karaktärer som väcker sympati. Man hoppas att huvudpersonen ska få gifta sig med den man hon älskar. Den innehåller både kärlek, spänning, mod och att stå upp för det man tror på. Ibland kanske man måste se bortom familjen, för att göra det rätta. Historien byggs upp på ett bra sätt och man ser fram emot att få läsa nästa del i serien. Tack HarperCollins för rec ex. Gillar du att läsa om andra världskriget, så får du inte missa Ellingeserien. Även denna boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Britt ryckte till. Hon måste ha varit på väg att somna stående men var med ens klarvaken. Ett svagt motorljud hördes från Haldenhållet. Britt tittade upp mot den stjärnklara himlen och försökte lyssna noga. De hade haft en genomgång senast häromdagen där de fått lyssna på motorljud från de flesta av Europas krigsflygplan. Britt hade haft ett bra öra på träningen, det hade Rut berömt henne för.

Hon sneglade på Viola som fortfarande satt och sov i samma ställning på plattformen.

"Viola", viskade Britt och petade på henne med skospetsen. "Viola!"

Väninnan rörde sakta på sig och tittade sömndrucket upp. 

"Vad är det?" 

"Lyssna!"

Britt pekade uppåt och vände ansiktet mot himlen igen. Ljudet hördes närmare nu. Hade det varit på dagen skulle hon ha gissat på Messerschmitt utan att tveka. Britt försökte minnas de olika ljuden hon lyssnat på under träningen. Ett Junkers?

Viola reste sig upp och ställde sig bredvid henne. Hennes hår var ruffsigt men ögonen pigga. 

"Ett Junkers femtiotvå", sa hon direkt. 

Och ju närmare planet kom, desto säkrare blev även Britt. 

Hon gick till pejlskivan för att ställa in rätt koordinater.

"Vill du rapportera in det?" frågade Viola, men Britt skakade hastigt på huvudet.

"Gör det du", svarade hon och Viola lyfte luren på rapporteringstelefonen. 

De kunde se skuggan av det tremotoriga planet mot natthimlen. Det var precis över Idefjorden och höll sig rakt över gränsen mellan den svenska och norska sidan. Efter några sekunder försvann det bakom träden  på norska sidan och natten var åter lika tyst och mörk som tidigare. 

Från baksidan;

Hösten 1941. När kärlek och nya vänskaper föds väcks frågan om blod är tjockare än vatten.

Britt Hedin har hittat sin stora kärlek i Lage, en frånskild, äldre lärare. Men eftersom hennes far motsätter sig förhållandet utvecklas relationen i smyg-tills ett enkelt misstag raserar allt.

Hon tvingas gå med i organisationen Sveriges Landstormskvinnor och skickas till norska gränsen som luftbevakare- i folkmun kallas tornsvala. Där träffar hon nya väninnor men får även se livet från en annan sida när hon möter judiska flyktingar, korrupta poliser och brittiska bombplan. Och hemma i Halland finns Lage. Kommer han att vänta på henne eller är deras kärlekshistoria över?

I nutida Ellinge gräver Paula och hennes vän Holger efter mysterier i bygdens historia. När de hittar en ovanlig dedikation i en bok anar de att de är något på spåren- ett olöst mord från 1940- talet- och ledtrådarna leder till Britt och Lage.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Läs också min recension av "Fiendevän" här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fjärilar i magen

"Fjärilar i magen" av Ida Fryklund , utgiven av Saga Egmont förlag . Vi får följa Oskar som har tagit över sina föräldrars restaur...