tisdag 10 oktober 2023

Andeträden

"Andeträden" av LM Schön, utgiven av Idus förlag. För barn 9-12 år. Boken handlar om Jasmin. Hon och hennes pappa ska åka till Teneriffa över julen och hälsa på Eddie och hans stora familj. Jasmin ser fram emot två underbara veckor där på Eddies systers Herrgård. Dock blir det inte som hon tänkt sig. Eddie, ska göra ett skolprojekt om sin födelse. I samband med det hittade Eddie ett dokument, som gör honom orolig. Kanske är han inte den han tror han är. Han drar sig undan alla, även Jasmin, men hon vill hjälpa till att lösa mysteriet. Samtidigt funderar hon på relationen med sin egen mamma. Ska Jasmin förlåta att mamman övergav henne? Vad är det egentligen för hemligheter som döljs i den gamla herrgården?

Detta är fortsättning på Djävulsgapet, men har jag tyvärr inte läst den. Jag tänker att det hade varit bra att ha läst den först. Vi får följa Jasmin och Eddie, och deras försök att reda ut vem han egentligen är. Vi får följa de båda tonåringarna och deras tankar och känslor på ett fint sätt. Det är en spännande historia om komplicerade familjerelationer, och mörka hemligheter från det förflutna, som rullar ut sig. Vi får också en liten historie lektion om Teneriffa och Andeträden. Samtidigt undrar man om Jasmin ska förlåta sin mamma, och är Jasmin och Eddie mer än vänner? Språket är bra och lätt att förstå. Bra och läsvänlig text. Boken slutar spännande, så jag är nyfiken på fortsättningen. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel åtta

Solens skarpa strålar letar sig in genom de tunna spetsgardinerna i Jasmins fönster. Hon har sovit oväntat gott men är tacksam för att pappa fått rummet närmast havet. Det hade ändå varit svårt att komma till ro igår när vågorna dånade mot klipporna och stenarna rasslade fram och tillbaka.

Njutningsfullt sträcker hon ut sig i sängen ö och gör sig så lång hon bara kan. Det pirrar till av förväntan i magen. Tänk att hon faktiskt är på Teneriffa. Hos Eddie! Undrar hur han mår idag? Han var konstigt tyst hela kvällen efter besöket på kontoret på bananplantagen.

Ett klapprande ljud, som påminner lite om hovar mot kullerstenar, hörs utanför. Genast skjuter Jasmin gardinen åt sidan med handen och kikar nyfiket ut. En klarröd kjol försvinner ut genom porten i riktning mot allén. 

Något med kjolen får hennes tankar att snurra. Hon vet att hon sett den förut men kan inte placera den. En oemotståndlig lust att följa efter det klarröda tyget fyller hela hennes kropp. 

Mobilen vibrerar på nattduksbordet och Jasmin fumlar efter den men lyckas istället välta ner den på golvet med en duns. Hon lyssnar intensivt men det hörs inte ett ljud från pappas sovrum.

Baksidetext;

-Barnet var inte min idé! 

Orden Alberto spottade ut sig vid middagen ringer i öronen. Det kallas vattnet från kranen lindrar smärtan i armen men rår inte på obehaget som spänner som ett skruvstäd över bröstet. Så fort Jasmin sluter ögonen ser hon Albertos galna blick framför sig. Hur kunde det bli så här?

Att fira jul på Teneriffa i Edfies systers herrgård skullevbli fantastiskt. Två veckor med pappa, Eddie och hela hans underbara familj. 

Bara inte Eddie hade hittat det där dokumentet. Nu tänker han knappt på något annat och drar sig undan från alla. Till och med från Jasmin. Hur hon än anstränger sig når Eddies leende sällan ögonen. 

Dessutom ruvar herrgården på alltför många hemligheter. Släktens mörka historia sipprar sakta fram. Lösryckta meningar mellan glipande golvbrädor. Låsta dörrar som öppnas och avslöjar sanningar som försökt gömmas undan. 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramizar Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Glimma - Spelet

"Glimma - Spelet" av Marie Helleday Ekwurtzel , illustrerad av Lena Furberg , utgiven av Hegas förlag . För barn 9-12 år. Lilly o...