tisdag 24 oktober 2023

Super-Nova

"Super-Nova" av Callum Bloodworth, utgiven av Bonnier Carlsen förlag. Nova har precis tagit studenten, och ser fram emot sommaren och det nya jobbet. Hon ser också fram emot att få umgås med sin pojkvän och sin bästa vän, Laura. Men det blir inte så då pojkvännen plötsligt gör slut, och bästa vännen Laura åker till London för att jobba. Samtidigt blir Nova av med sommar jobbet, som hon sett fram emot. Det ser ut som att det blir den sämsta sommaren någonsin, men Laura har utmanat henne att hitta de där små guldkornen i vardagen. Med hjälp av en karta över Niversjö ska hon dokumentera de platser, med hjälp av stjärnor, där Nova upplever något speciellt. Nova sätter ut en annons på facebook där hon vill byta bort den värsta sommaren mot ett liv i färg. Den första som svarar är Leo, som jobbar extra på macken. Sedan exploderar sommaren till ett enda stort äventyr, där hon lär känna nya människor och upplever nya saker. Kanske hittar hon även kärleken?

Detta är den första boken jag läser av författaren och jag älskade verkligen den här boken. Den riktas till unga vuxna, men även jag, som lite äldre uppskattade den enormt. Den kan absolut läsas av alla möjliga åldrar. Vi får följa Nova under några spännande sommarveckor. Först ser allt ut att bli en väldigt trist sommar, men det utvecklas snabbt till ett spännande, och fängslande äventyr. Allt är underbart återgivet och välskrivet, med en stor portion humor, och boken bjuder på många skratt. Detta är en bok om svek, ensamhet, sorg, nystart, vänskap och kärlek. Det är också en bok som inger hopp och en tro på framtiden. Jag älskar de rappa kommentarerna mellan huvudpersonerna och skrattar högt emellan åt. Jag uppskattar också att författarna återger huvudpersonens känslor och tankar på ett väldigt fint sätt. Denna tänkvärda och mysiga boken rekomenderas starkt, ni får inte missa den. Älskar hur huvudpersonen knyter samman alla människor i slutet. Åh, vad jag vill läsa mer av författaren nu. Ett stort plus för det fina omslaget. Denna boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Femton

Jag är en kriminell kärlekshjälte

NÄR JAG HADE föreställt mig tiden efter studenten, hade jag mest sett dagar dränkta i skratt, cider och solnedgångar. Jag hade inte föreställt mig att jag skulle rycka ut till Flodsta för att hjälpa en okänd man som höll på att missa ett bröllop.

När jag fick syn på Mikael gick han fram och tillbaka på parkeringen. Andres sa att han, redan på håll, såg ut som en sådan som missade många saker. Jag sa inte emot.

Zara Larsson strömmade ut ur högtalarna när vi körde de sista metrarna mot macken och det plingade till i min telefon. Jag skrattade åt meddelandet från Laura. 

Jag hade skrivit till henne direkt efter att ha lagt på med Mikael. Berättat att jag var på väg tillbaka till macken, den här gången för att rädda ett giftermål och göra mitt andra byte. Hennes svar var skrivet i versaler.

Laura in London

JAG HAR REDAN BÖRJAT SKTIVA EN LÅT OM DETTA. BÅDE OM DITT KÄRLEKSUPPDRAG OCH HETA MEN SKITJOBBIGA KILLAR. JAG RINGER DIG SÅ FORT DEN ÄR KLAR. VAR BEREDD.

Andres såg misstänksamt på Mikael som gick mot oss med snabba steg när vi parkerade bilen. 

"Är det du som håller på att göra bort dig med ett bröllop?" frågade Andres och slog igen bildörren bakom sig. 

Mikaels skratt lät nervöst när han strök handen över Hawaiiskjortan.

"Är det du som är Nova?"

"Det är jag det", sa jag och nickade mot Andres. "Han är min livvakt."

Jag rundade motorhuven, sänkte rösten.

"Han lär ha jobbat för tungt kriminella tidigare."

"Jag hörde det där, Nova. Jag måste åka, men... Andres kollade mot macken där Leo höll upp dörren. "Du har telefonen, eller hur, Nova?" Och jag är tillbaka om en timme." 

Andres blängde på Leo, sedan på Mikael, innan han satte sig i bilen igen och började backa ut från parkeringen. Jag såg på Mikael och nickade mot bilen. 

"Så många kriminella angelägenheter, så lite tid..."

"Jag hörde det där också", ropade Andres, armen hängde ut genom fönstret, innan han körde där ifrån.

Baksidetext;

"JAG SKA DRABBAS AV VÄRLDEN. TILLÅTAS EXPLODERA I TUSEN OLIKA FÄRGER SAMTIDIGT."

Möt Nova. Dumpad direkt efter studenten. Snart vinkar hon dessutom av sin bästis Laura som ska leva livet i London. Kvar blir Nova med en karta över Niversjö, en påse guldstjärnor och uppdraget att göra det bästa av sommaren i Sveriges tråkigaste stad. 

Ungefär nu börjar Novas motatack på livet och en dag postar hon en annons.

Bytes: Världens sämsta sommar.

Sökes: Ett liv som fylls av färg.

Hon får svar från Leo som jobbar extra på bensinmacken. Tillsammans ger de sig ut på jakt efter soldränkta minnen, storslagna drömmar och sockervadd. Och för att kartlägga vilka de är i universums oändlighet. 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...