fredag 27 oktober 2023

Från Tranås till Chicago

"Från Tranås till Chicago" av Camilla Dahlson utgiven av Lind & Co förlag. Året är 1926. Vi får följa Ebba, som arbetar som piga på en gård. Dagarna är långa och arbetet är tungt. Hon är intresserad av drängen Erik, men bonden kastar obehagliga blickar på Ebba. Ebba gör allt för att undvika den obehagligt bonden, men en dag lyckas han överumpla henne. Då bestämmer sig Ebba för att omedelbart lämna arbetet som piga på gården. Hon har fått brev från sina bröder, David och Verner från Chicago, som vill att hon ska åka över till Amerika och söka lyckan där. Sagt och gjort, snart står hon på Amerikansk mark. Men livet i Amerika är inte så enkelt som hennes bröder får henne att tro, men hon lyckas trots allt hitta ett arbete i en fin familj. Vi får också följa Mary April som kämpar för att hennes familj ska överleva. Hennes man Joe gör allt för att hitta ett arbete. Det han tjänar går till att ta fram ett recept, ett recept som kommer att förändra hela deras tillvaro. Ödet vill att Mary April och Ebbas vägar ska korsas.

Detta är den första delen i en ny serie. Den här historiska romanen föll mig verkligen i smaken. Det är en bok som fångar mig från första sidan, och som jag sedan inte kunde lägga ifrån mig. Boken är baserad på verkliga händelser. Det är intressant att få lära sig hur det kunde vara att emegrera till Amerika. Vi får följa Ebba resa från Sverige till Chicago, och hennes liv där. Men utmaningarna i ett nytt land är många. Inte bara språket. Ibland kunde man känna hemlängtan också, så klart. Klasskillnaderna kunde vara väldigt stora, och de sociala orättvisorna många. Ja, när man är fattig och har det svårt, längtar man efter en förändring. Det är inte många som vågar ta chansen, som Ebba gör. Jag gillar hur författaren målar ut miljön runt karaktärerna. Karaktärerna är också bra gestaltade. Ebba som karaktär, är lätt att tycka om. Sedan tyckte jag om hur den fattiga familjen April, lyckas göra sig en förmögehet på chokladpraliner. Berättelsen är välskriven och realistisk. Jag gillar slutet på boken, och jag ser verkligen fram emot att få läsa mer om Ebba och Mary. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Kapitel 11

Hjärtat funkade hårt i bröstet. Det var människor precis över allt. Ebba stod på Sillgatan i Göteborg och såg kvinnor i långa kjolar och män i kostymer ila mellan husen. Det var verkligen ett myller av olika typer av människor som rörde sig på gatan som gick mellan Centralstationen och tullhuset. Hon och familjen Kvist hade anlänt till Göteborg sent i går eftermiddag, de hade snabbt hittat ett hotell för emigranter, där de för 25 öre fått ett rum inklusive säng med lakan och filt. Och på morgonen hade de serverats kaffe och torkat bröd. Det var så mycket nytt för Ebba, ja för familjen Kvist också vad det verkade. Ingen av dem hade någonsin bott på hotell tidigare. Och Göteborg var så mycket större än Tranås.

Ebba såg sig om. Husen var höga, överallt kaféer, och butiker som sålde allt från lakan till frukt och grönt. En kvinna rullade en kärra med fisk framför sig och ropade ut vad hon ville ha för torsk och långa. Utmed trevåningshusen hängde fasadflaggor och skyltar. Musikanter stog här och var och höjde stämningen samtidigt som de försökte tjäna en slant i mössorna som de lagt ut framför sig. Tänk, det kanske skulle ha räckt att flytta till Göteborg.

Hon suckade och såg David och Verners brev framför sig. De hade skrivit att svenskor var populära och till och med kunde gå med hatt. Hon skulle få det så mycket bättre i Chicago än hon någonsin skulle kunna få det här i Sverige. Och nu var biljetten köpt och betald. En agent i Tranås hade sålt biljetter till både henne och familjen Kvist. 

Ebba tog några snabba steg över gatan. Emelie gick ett par steg före henne med ett barn i vardera hand. Nils snett framför. De var på väg till konsulatet där de skulle genomgå en läkarundersökning inför avfärden till Amerika. Det var obligatoriskt om man reste i tredje klass. Dagen före avfärd skulle man infinna sig på konsulatet för att få en stämpel som bevis på att hälsan var god. 

-Kom med här nu. Kvinnan på hotellet pekade här neråt och så till vänster. Och där är en kö av folk, så det tyder på att vi är rätt, ropade Nils över axeln.

Ebba skyndade efter. Hon ville inte komma ifrån familjen Kvist, inte innan de var ombord på båten i alla fall. Hon kände efter i fickan, för låg hennes Inspection Card skulle få den så viktiga stämpeln. Utan den skulle hon få vända hem till Tranås igen. 

Baksidetext;

Året är 1926. Ebba i Tranås är arton år. Hon vet att hon ska vara glad över att alls ha fått ett jobb, men åh, vad hon längtar hem till mor och far och åh, vad hon önskar sig en annan framtid än som piga. Dessutom saknar hon sina bröder som farit över havet till Amerika. Men plötsligt tar livet en oväntad vändning och Ebba finner sig ombord på en oceanångare, på väg till bröderna i Chicago och ett helt nytt liv. 

Väl på plats upptäcker Ebba snart att tillvaron i Amerika är svårare än vad bröderna velat ge sken av och även om hon får en anställning i ett fint hushåll så går det inte att blunda för de sociala orättvisor som får missnöjet i staden att sjuda.

Minneapolis 1920. Mary April kämpar för sin familjs överlevnad. Även för familjen April är en livsomvälvande händelse på väg, men just nu handlar allt om att tjäna ihop till mat och hyra. Tänk om de vetat vad som snart kommer att ske. Och att Ebba från Sverige så småningom om blir en del av deras liv...


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Glimma - Spelet

"Glimma - Spelet" av Marie Helleday Ekwurtzel , illustrerad av Lena Furberg , utgiven av Hegas förlag . För barn 9-12 år. Lilly o...