måndag 7 augusti 2023

Fabelonia-Den magiska sajten

"Fabelonia-Den magiska sajten" av Lena Gripenblad. För barn 9-12 år. Boken handlar om Martin som hittar ett vykort, som trillar ut ur hans skolväska. På vykortet finner han en adress till en sajt. Han blir nyfiken och loggar in på datorn och klickar sig in på sajten. Rummet suddas ut, och det enda han hinner se är alla regnbågens färger virvlade runt sig, samtidigt som han hör ett vinande. Plötsligt befinner han sig någon helt annan stans än i sitt rum. Han befinner sig nämligen i Fabelonia. Detta blir inledningen till ett magiskt äventyr i en parallell värld där han stöter på en flicka den föräldralösa prinsessan Noni-vars föräldrar försvunnit för länge sedan. Nu börjar ett spännande äventyr fyllt av magi, tjuvar och de hemska draconierna. För när Noni blir bortrövad av de eldsprutande draconierna, blir det Martins uppgift att försöka rädda henne och hela Fabelonia. Till hjälp har han även den så kallade webbhäxan, som står bakom webbsajten. Ska de lyckas med sitt uppdrag?

Detta är författarens debut, och den första delen i en serie-Den magiska sajten. Jag gillar verkligen temat med parallella världar. Jag hade gärna velat förflytta mig till Fabelonia. En plats fylld med magi, enhörningar, lysande blommor och annat spännande. Författaren har lyckats brodera ut en fantastisk fantasivärld som jag gärna skulle besöka. Miljöbeskrivningarna är magiska och persongalleriet innehåller många spännande karaktärer. Martin är en utsatt kille, då han är klassens mobboffer. Noni är en tjej som har skinn på näsan, och som gör som hon vill. Webbhäxan, verkar vara en smart tjej och har skapat webbsidan Fabelonia. Det är bara några av de karaktärer som boken innehåller. Jag gillade verkligen den här boken, och barn som gillar fantasy skulle absolut älska den. Jag ser fram emot att läsa nästa del i serien och se vart Martin och webbhäxan hamnar här näst. Denna fantasifulla bok får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Fabelonia 

Ett kort ögonblick väntade Martin på att nästa sajt skulle dyka upp på skärmen. Men så kände han sig plötsligt så konstig till mods. Han vände bort blicken från datorn. Så underligt hans rum såg ut! Alla konturer tycktes lösas upp till en oformlig massa. Allt han såg var ett gytter av färger, samtidigt som han hörde ett starkt vinande i öronen. 

Åh, hjälp, jag svimmar! hann han tänka, innan marken försvann under hans fötter.

Ljus som skiftade i alla regnbågens färger virvlade runt Martin, och det vinande ljudet tjöt i hans öron. Det var bara en sak som Martin såg tydligt, och det var den lilla bilden på websidan. På något konstigt sätt tycktes den växa inför honom. Till slut uppfylde den hela hans synfält, och i samma stund insåg Martin att han faktiskt befann dig där. Han stod mitt i skogsgläntan!

Vilken underlig dröm!

Det första som Martin la märke till var den varma högsommarbrisen som kom smekande bland träden och lite lätt rörde om i hans hår. 

Det var något helt annat det än aprilsolen som hade strålat när han cycklade hem på eftermiddagen. Han såg ner på sina bara fötter och skrattade åt det saftiga, gröna gräset som stack upp mellan hans tår. Med stortån knep han tag om ett par strån och drog loss dem. 

Vilken otroligt verklig dröm! Martin såg sig förundrat omkring. Rakt framför sig hade han samma vy som han hade sett på bilden. Den lilla bäcken porlade intill honom, och och till höger kastade sig ett litet vattenfall ner i den klara källa som bäcken rann ifrån. I ögonvrån såg han något väldigt som tornade upp sig bakom hans rygg. Han vände dig om och flämtade till när han såg en enorm bergvägg alldeles inpå sig. Bergväggen var nästan helt slät och höjde sig lodrätt, säkert sextio, sjuttio meter rakt upp mot skyn. Martin vred på huvudet och följde berget med blicken så långt han kunde se bort mot horisonten. 

Baksidestext;

CHARLIE!

DU MÅSTE KOLLA DEN HÄR SAJTEN:

WWW.FABELONIA.SE!

MYCKET INTRESSANT! OCH HELT OTROLIG!/ALEX

Martin tittar förvånat på vykortet som just föll ut ur hans skolväska. Hur hamnade det där? Hsn dätter sig vid datorn och skriver snabbt in webadressen. 

innan han vet ordet av förflyttas han till landet Fabelonia, där stöter han på den äventyrliga Noni-en föräldralös prinsessa med magiska kunskaper. 

Men underkiga saker börjar hända i Fabelonia. Noni är rädd att de fasansfulla dracotarierna har återvänt. Dracutaurierna som rövade bort hennes mamma för flera år sedan!

Eller är det något annat som lurar i Fabelonias skogar? Martin har andra bekymmer. Hur ska han ta sig tillbaka hem igen? 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...