måndag 21 augusti 2023

Ransome Time

"Ransome Time" av Lena Karlin och Åsa Schwarz utgiven av Hoi förlag, Hoi publishing. Detta är Lena och Åsas andra gemensamma bok. Jag har tyvärr inte läst deras första bok. Clara Sjöberg sitter på ett tåg, och pratar med en mamma och hennes två barn. Precis klockan tre frontalkrockar man med ett annat tåg, och det resulterar i flera dödsfall. Clara klarar sig med lindriga skador. Samtidigt sker det flera olika allvarliga händelser runt om i Sverige. Tunnelbanan står still och ett flygplan kraschar, samtidigt som börsen stannar. Alex Lindhage från säkerhetspolisen, får ett svårt fall att lösa på sitt bord. Alex tar Clara till hjälp för att lösa fallet, och förhindra ytterligare katastrof. Strax ser man ett inlägg på Twitter där någon som kallar sig TimeLord kommer med ett utpressningskrav. Får personen, eller organisationen, inte den summa den begär, kommer ytterligare händelser att inträffa. TimeLord har satt en tid när nästa attentat kommer att ske. Klockan tickar fort...

Med tanke på den höjda terrornivån just nu i Sverige känns denna bok väldigt aktuell. Hela vårt system styrs av datorer och vem som helst med rätt kunskaper om datorer, kan lätt få tillgång till vårt system och hacka det. Vårt system känns väldigt sårbart, med tanke på hur lätt TimeLord lyckas mixtra med det, och ändra tiden, så att katastrofen kan inträffa. Boken känns väldigt realistisk och välarbetad, och en liknande händelse skulle kunna inträffa inom en snar framtid. Vi har ju sett flera myndigheter mm, som blivit hackade de senaste åren. I den här boken är det tiden, som har stor betydelse för berättelsen och hur viktig den är, att den är synkad. Jag gillar också att boken innehåller en liten kärlekshistoria samtidigt, för Alex och Claras känslor för varandra börjar växa ju mer de umgås. Läs gärna denna tankeväckande spänningsroman. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Clara

CLARA SVARADE NÄR det ringde, hörde Alex röst och förstod genast att något måste ha hänt. Tom skulle inte dyka upp idag, berättade han med andan i halsen. 

-Jag hinner inte prata så mycket nu, fortsatte han, men du kommer säkert snart få reda på det ändå, för vi ska ha en presskonferens. Om du kollar på Twitter ser du att vi har fått ett hot. 

Clara klickade upp Twitter på sin dator medan hon fortfarande hade honom i luren och såg genast vad han syftade på. Hon associerade till dekaler och tardisar, och doft- och synminnen från tonårens videokvällar vaknade. Var det bara hon som gjorde kopplingen eller tyckte han kanske att den var oviktig? 

-Personen kallar sig alltså TimeLord? 

-Ja.

-Ett doktor Who-fan, med andra ord.

-Doktor Who? Det känner jag igen, men vad...

-En tv-serie som har gått i evigheter, ända sedan sextiotalet. Brittisk Scence fiction. Huvudpersonen Doktor Who är en timelord. En sorts tidsresenär, om vi inte ska gå in på detaljer. Jag ska tvinga dig att titta på den någon gång. Hjalmar gillar den också. 

Det blir tyst en stund i andra luren.

-Intressant, sa Alex till slut. Jag vet inte vad det har för bäring på det här, men alla faktorer är värda att ta med i helheten. Och jag tittar gärna på tv hemma hos dig någon gång, för övrigt. 

-Det låter bra. Clara blev varm om kinderna. De lade på och Alex stressade antagligen vidare till allt han måste ta tag i nu.

Hotet i sig var så otäckt och absurt att det gav Clara kalla kårar. Synerna från tågolyckan kastade sig över henne. Vagnarna som tryckts ihop som gamla konservburkar, skriken, doften av bränt gummi och den gamla kvinnans oseende blick. Skulle det hända igen?

Men om man skulle stänga ner samhället, som TimeLord hotat med, måste det ske på många ställen, vilket skulle innebära att fler människoliv gick till spillo. Det var klart att det gick, om man visste hur man gjorde. Och uppenbarligen visste den här Doctor Who- fantasten det. 

Clara försökte skaka av sig olustkänslan och minnena och istället tänka på Heinrich pärm som fortfarande låg oöppnad på bordet framför henne. Men det var svårt, mycket svårt.

Baksidestext;

Exakt klockan tre frontalkrockar tåget som robotikprofessor Clara Sjöberg sitter på. Vid samma tidpunkt sker en rad allvarliga incidenter runt om i Sverige- ett flyg kraschar, tunnelbanan står still och börsen stannar. Ingen kan förklara varför och det ser ut att bli en svår utredning för säkerhetspolisen Alex Lindhage. 

Han tar hjälp av Clara som han sammarbetat med tidigare. Deras outforskade känslor för varandra växer sig allt starkare, samtidigt som utredningen fortgår och hotbilden eskalerar. 

På Twitter kommer utpressningskrav från någon som kallar sig TimeLord. Det visar sig snart att personen, eller organisationen, bakom pseudonymen har kontroll över något som påverkar stora delar av samhället. Klockan tickar snabbt mot katastrof, om inte Clara och Alex kan stoppa TimeLord innan nästa attentat. 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...