torsdag 31 augusti 2023

Syrén lunden

"Syrén lunden" av Tracy Rees utgiven av Piratförlaget. Detta är fortsättningen på Rosen trädgården, som jag läst förut och tyckt mycket om. Denna delen tar upp den unga, bortskämda överklass kvinnan Rowena Blythe. Det är meningen att hon ska gifta sig med en lämplig man, men hon har ännu inte funnit den rätta. Då hennes föräldrar vill måla hennes porträtt, tänker hon att det inte ska bli så trevligt, då konstnären föräldrarna anlitat, inte kan låta bli att ta på kvinnor han målar. Dock är han sjuk, och skickar en assistent i stället. Hon faller för den unge assistenten Barteks smicker, och kan inte låta bli att bli förälskad i honom. De rycks med i sin kärlek till varandra, och Bartek ber henne därför följa med honom till Cumbria. Han har nämligen fått en lärlings plats där. Hon följer med honom, men kärleken svalnar snabbt, och Bartek överger henne. Rowena får återvända hem, förödmjukad och eventuellt gravid. Hennes föräldrar möter henne med iskyla, och slänger ut henne på gatan. Rowena får dock hjälp från oväntat håll. 

I den här historiska romanen, får vi följa Rowena som är en ganska bortskämd, ung kvinna. Hon hamnar i olycka, och kan inte gifta sig till det parti som föräldrarna tänkt sig. Då föräldrarna tar sin hand ifrån henne får hon hjälp från oväntat håll. Nämligen Pansy som är tjänarinna i hennes föräldrars hus. Den unga kvinnan får onekligen ett hårt straff för sin obetänksamhet. Som vanligt kommer killen undan utan att bli nämnvärt påverkad. Varför är det alltid kvinnans fel? Dock förändras Rowenas liv till det bättre och till skillnad från det kärlekslösa liv, föräldrarna planerat, finner hon både kärlek och vänskap. Jag gillar att vi får träffa de olika karaktärerna från förra delen i serien ock lär känna dem lite bättre. Jag gillar speciellt Pansy. Jag uppskattar de starka kvinnokaraktärer vi får möta. Det är fint att Pansy uppmuntras att förverkliga sig själv och får möjlighet att bli jurist. Då hennes känsla för rättvisa är stark. Jag hoppas det kommer en fortsättning på denna bok, för jag vill gärna läsa mer om de olika karaktärerna. Speciellt Pansy. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Pansy

För en gångs skull gick tiden fort på Garrowgate Hall. Pansy dammade hyllor och sopade ur eldstäder med en helt ny energi. Hennes tankar var hela tiden någon helt annanstans. Antingen var de på polisstationen med Hipo'lito, eller i huset i Vale of Health. Ibland drev de iväg till modistbutiken. För en gångs skull var hon tacksam för sitt enformiga arbete, eftersom det tillät hennes tankar att vandra. Vid det här laget kunde Pansy städa Garrowgate Hall i sömnen- vilket hon oftast gjorde när hon drömde.

Hon var så uppslukad av sina nya tankar och erfarenheter att hon knappt märkte att Rowena Blythe var tystlåten och tankspridd, att mrs Blythe var otåligare än vanligt- någon förlovning hade fortfarande inte tillkännagivits- eller att John var bekymrad. Hans älskade hade det svårt och han lättade sitt hjärta för Pansy, vilket under vanliga omständigheter skulle ha gjort henne förtvivlad. Nu var hon för upptagen av sina egna lärdomar för att bry sig särskilt mycket om de trista, trassliga förhållandena på Garrowgate Hall. 

Varje dag tackade hon sin lyckliga stjärna för att hon hade råkat passera polisstationen i rätt ögonblick. Hon hade aldrig tänkt på sig själv dom hjältemodig. Hon hade varit en vanlig flicka, likgiltig inför skolan och utan några särskilda drömmar. Sedan blev hon tjänsterflicka. Och ingenting hade hänt på väldigt länge som hade fått henne att känna att hon var särskilt värdefull. Men att stå upp mot bylingen, som Jem hade kallat dem- ordet fick henne att fnissa- hade fått henne att ändra uppfattning om sig själv.

Tidigt på onsdagsmorgonen skickades Pansy till balsalen för att sopa och damma, ett uppdrag hon tänkte dra ut på om John var ute på terrassen och gjorde sina övningar. Deras obesvarade kärlek, hennes och hans, och den situation den försatt dem i, hade känts oändlig. Men nu skulle den förr eller senare ta slut-tack vare henne. Det var hon stolt över. Hon hämtade kvasten och dammvippan och skyndade mot balsalen, men hejdade sig när hon såg Rowena Blythe slinka in före henne.

Baksidestext;

ENGLAND 1897. Rowena Blythe är både rik och vacker. Hon ska fylla tjugofyra år och förväntas snart gifta sig med rätt sorts man.

Rowenas föräldrar vill stärka sin dotters ryckte som skönhet och ber därför en konstnär att måla ett porträtt av henne. Men konstnärens assistent Bartek visar sig vara helt olik alla män Rowena träffat förut- vild, romantisk och bohemisk.

Medan omgivningen väntar på besked om förlovningen med en man i hennes ställning falker hon istället för Bartek. Ska hon våga riskera allt för kärleken?

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramizar Ninni 

Läs också recensionen av "Rosen trädgården" här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...