måndag 28 augusti 2023

Dimmornas drottning

"Dimmornas Drottning" av Linda H Axelsson, utgiven av Idusförlag. En mysrysare för barn 9-12 år. Det är sommarlov och Hilma 12 år, ska på skrivläger. Men redan i taxin ångrar hon sig, då taxichauffören påstår att det spökar i huset hon ska till. Hon berättar också att flickor försvinner, när husan Malin spökar. Sedan varnar hon för drottning Omma. Väl framme på lägret, tycker hon att Bodil som är ledare för skrivlägret är konstig. Men Hilma får snart annat att tänka på. Killen Lukas dyker upp, och får Hilma att känna sig pirrig. Tillsammans med honom och de andra kamraterna på lägret, får de olika uppgifter, som har med skrivande att göra. Dock händer det obehagliga saker. Hilma ser lite läskiga saker, och får obehagliga drömmar, och plötsligt har en av lägerdeltagarna åkt hem. Vad har egentligen hänt henne? 

Ja, Hilma verkar se saker de andra inte kan se. Hennes pappa tycker hon har alltför livlig fantasi. Hilmas syner och drömmar ger det lilla extra till historien, samt den spännande spökhistorien, som det ryktas om i trakten, och som hör ihop med huset som lägret ska vara i. Vi får följa Hilma och de andra lägerdeltagarna under deras veckolånga vistelse. Boken är både mysig och lite lagom otäck. Jag funderar genom hela boken vem Bodil egentligen är. Jag gillar att vi får följa Himas tankar och känslor på ett bra sätt, och lägerdeltagarnas skrivuppgifter och hur de löser dessa. Jag skulle helt klart läsa en fortsättning på denna spännande historia, och få veta mer om vad som händer i det där huset. Rekommenderas varmt. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

13

När Hilma kommer in i köket sitter de andra redan och äter. Alla utom Robin och Bofil. Bodil står vid köksbänken och skär upp bröd, men Robin syns inte till. Kanske äter Robin frukost hemma. 

Hilma tittar på Lukas som skiner upp och klappar på den tomma stolen intill sin. Han har hållit en plats åt henne! 

Hilma blir sprittig i hela kroppen  och kan inte låta bli att le så brett att det känns pinsamt. Som tur är verkar ingen annan än Lukas och Bodil direkt lägga märke till att hon kommit. 

-Här finns det frukost, säger Bodil och sveper med handen över köksbänken när Hilma går fram till henne. 

-Tack!

Hilma blir överväldigad när hon ser vad hon har att välja på och får svårt att bestämma sig. Helst skulle hon nog vilja ta av allting, men då skulle nog magen spricka.

Det går bli en smörgås med skinka och en skiva tomat. Hon skedar upp tjock yoghurt i en skål, ringlar över honungoch olika sorters nötter och både torkad och försk frukt.  Det är som att vara på hotell, nästan för bra för att vara sant.

-Jag har just gjort ny juice, säger Bodil och pekar på en tillbringare. Ett berg med apelsinskal ligger på diskbänken.

Hilma häller upp ett glas och lyckas få med sig allt till platsen bredvid Lukas utan att vare sig spilla eller tappa något. 

-Hej! säger han och ler mot henne på ett sätt som får det att kännas som om de är ensamma i rummet.

Baksidestext;

Hilma sträcker sig på nytt efter blåklint och ska just knipsa av stjälken när hon hör ett brak som får henne att frysa till is. Det är nära att hon tappar buketten.

Hon snor runt och får syn på Vera som har tagit ett språng upp på ett picknickbord.  Hon sträcker ut armarna som en fågel.

-Jag är drottning Omma , ropar hon ut i natten.

Himla ska på skrivläger, men hinner ångra sig på vägen dit. Taxichauffören säger att flickor försvinner när den gamla husan Malin spökar. Dessutom får Hilma höra att hon ska akta sig för drottning Omma.

Som tur är får hon annat att tänka på när Lukas dyker upp. Frågan är om han känner lika dant för henne och om midsommarblommorna under kudden kan svara på det.


Ha en riktigt trevlig dag!

Kramizar Ninni

Läs också min recension av "Dimhäxan" av samma författare här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...